Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚ Σουηδίας: Ούτε ένας Αμερικανός στρατιώτης σε σουηδικό έδαφος!

Επι­μέ­λεια Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Πρό­σφα­τα, ο Σου­η­δός υπουρ­γός Άμυ­νας υπέ­γρα­ψε συμ­φω­νία για την εμβά­θυν­ση της στρα­τιω­τι­κής συνερ­γα­σί­ας μετα­ξύ της Σου­η­δί­ας και των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών. Η συμ­φω­νία είναι ένα ακό­μη βήμα προς την επί­ση­μη ενσω­μά­τω­ση της Σου­η­δί­ας στην συμ­μα­χία του ευρω­α­τλα­ντι­κού ιμπε­ρια­λι­σμού, προ­κει­μέ­νου να δια­σφα­λι­στούν τα συμ­φέ­ρο­ντα των καπι­τα­λι­στών της περιο­χής με τον καλύ­τε­ρο δυνα­τό τρό­πο ένα­ντι των αντα­γω­νι­στών της.

Θεω­ρού­με τη συμ­φω­νία λογι­κή από τη σκο­πιά του σου­η­δι­κού κεφα­λαί­ου, αφού σε περιό­δους όξυν­σης των ιμπε­ρια­λι­στι­κών αντι­θέ­σε­ων και της σαφέ­στε­ρης απο­κρυ­στάλ­λω­σης των ιμπε­ρια­λι­στι­κών μπλοκ, είναι απα­ραί­τη­το το σου­η­δι­κό κεφά­λαιο να επι­λέ­ξει πλευ­ρά και να δια­σφα­λί­σει τις επεν­δύ­σεις του.

Από αυτή την άπο­ψη, απορ­ρί­πτου­με όλες τις θεω­ρί­ες σχε­τι­κά με την υπο­τα­γή της Σου­η­δί­ας στην αμε­ρι­κα­νι­κή κυριαρ­χία και αντ’ αυτού τονί­ζου­με ότι η από­φα­ση για εμβά­θυν­ση της στρα­τιω­τι­κής συνερ­γα­σί­ας προ­έρ­χε­ται από μια ανε­ξάρ­τη­τη δρά­ση, βασι­σμέ­νη σε μια όλο και πιο επεί­γου­σα ανά­γκη για το σου­η­δι­κό κεφά­λαιο να φρο­ντί­σει τα δικά του συμ­φέ­ρο­ντα και να τα υπε­ρα­σπι­στεί ενα­ντί­ον, μετα­ξύ άλλων, της Ρωσίας.

Ο καπι­τα­λι­στι­κός κόσμος χαρα­κτη­ρί­ζε­ται από μια σαφή ιεραρ­χία στην οποία όλες οι καπι­τα­λι­στι­κές χώρες – οι ισχυ­ρό­τε­ρες στην κορυ­φή και οι πιο αδύ­να­μες στη βάση, όπου οι ισχυ­ρό­τε­ρες έχουν μεγα­λύ­τε­ρο λόγο, ενώ οι μικρό­τε­ρες πρέ­πει επί­σης να προ­σαρ­μο­στούν. Ωστό­σο, είναι ζωτι­κής σημα­σί­ας ο καθέ­νας να δρά­σει για να ενι­σχύ­σει τη θέση του και, ως εκ τού­του, τις ευκαι­ρί­ες ανά­πτυ­ξης του κεφα­λαί­ου του. Σε αυτό το πλαί­σιο, και σε κανέ­να άλλο, η σου­η­δι­κή κυβέρ­νη­ση επι­λέ­γει να υπο­γρά­ψει τη συμφωνία.

Η συμ­φω­νία ρυθ­μί­ζει την παρου­σία των στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων των ΗΠΑ στη Σου­η­δία και τις εκτε­τα­μέ­νες ελευ­θε­ρί­ες που θα μπο­ρούν να απο­λαμ­βά­νουν στη Σουηδία.

Οι δυνά­μεις των ΗΠΑ θα έχουν ανε­μπό­δι­στη πρό­σβα­ση σε δεκα­ε­πτά σου­η­δι­κές στρα­τιω­τι­κές βάσεις σε όλη τη χώρα, όπου θα μπο­ρούν να σταθ­μεύ­ουν στρα­τιώ­τες, να απο­θη­κεύ­ουν υλι­κά και οτι­δή­πο­τε άλλο ανή­κει σε στρα­τιω­τι­κό σταθμό.

Οι Αμε­ρι­κα­νοί στρα­τιώ­τες θα υπό­κει­νται στους αμε­ρι­κα­νι­κούς νόμους και θα ελέγ­χουν την πρό­σβα­ση στα απο­κλει­στι­κά αμε­ρι­κα­νι­κά τμή­μα­τα των βάσε­ων. Ο στρα­τός των ΗΠΑ επι­τρέ­πε­ται να απο­θη­κεύ­ει όπλα ανε­μπό­δι­στα στο σου­η­δι­κό έδα­φος, το οποίο ελέγ­χουν οι ίδιοι και με τα οποία οι ίδιοι μπο­ρούν να κάνουν ό, τι θέλουν.

Αυτό το βήμα αντι­προ­σω­πεύ­ει μια σου­η­δι­κή συμ­βο­λή στην κλι­μά­κω­ση των αντι­θέ­σε­ων εντός του καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος και είμα­στε απο­λύ­τως αντί­θε­τοι στη συμ­φω­νία. Όχι μόνο καθι­στά τη Σου­η­δία σαφέ­στε­ρο στό­χο στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό αντα­γω­νι­σμό, αλλά καθι­στά επί­σης τη Σου­η­δία ακό­μα πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κή αφε­τη­ρία για ιμπε­ρια­λι­στι­κή επέμ­βα­ση στην περιοχή.

Δεδο­μέ­νου ότι η ανά­πτυ­ξη επι­βάλ­λε­ται επί­σης από την ανά­πτυ­ξη του καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος στο σύνο­λό του, κάθε αντί­στα­ση πρέ­πει επί­σης να συν­δέ­ε­ται με έναν αγώ­να ενά­ντια στον καπι­τα­λι­σμό, και επο­μέ­νως απορ­ρί­πτου­με έναν απα­τη­λό αγώ­να για ουδε­τε­ρό­τη­τα, γνω­ρί­ζο­ντας ότι το καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα δεν επι­τρέ­πει στους καπι­τα­λι­στές να είναι ουδέτεροι.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι κομ­μου­νι­στές ζητούν  ο αγώ­νας ενά­ντια στη στε­νό­τε­ρη συνερ­γα­σία με τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες να γίνει αγώ­νας για την εξου­σία και για το μέλ­λον. Αρνού­μα­στε  να δεχτού­με ότι οι Σου­η­δοί στρα­τιώ­τες θα συμ­με­τέ­χουν σε ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους και ότι η γη στην οποία ζού­με χρη­σι­μο­ποιεί­ται για να επι­τε­θεί σε άλλους.

Πριν καν φτά­σουν οι Αμε­ρι­κα­νοί δολο­φό­νοι στη Σου­η­δία, τους λέμε  να πάνε σπί­τι τους – στους δολο­φό­νους του ιμπε­ρια­λι­σμού δεν δίνου­με ούτε γη ούτε νερό!

Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Σου­η­δί­ας

 

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο