Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γάζα: Η Ελλάδα δεν είναι στις περισσότερες από 100 χώρες που υποστήριξαν το σχέδιο ψηφίσματος να «κηρυχθεί άμεσα ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός»

Το Ισρα­ήλ συνε­χί­ζει την επί­θε­σή του ενα­ντί­ον του Παλαι­στι­νια­κού λαού στη Λωρί­δα της Γάζας σήμε­ρα, μετά και την απρο­κά­λυ­πτη στή­ρι­ξη του Τελ Αβίβ, από τις ΗΠΑ που άσκη­σαν βέτο στο σχέ­διο από­φα­σης του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ, που συνε­δρί­α­σε χθες, με πρω­το­βου­λία του Γενι­κού Γραμ­μα­τέα του, που ζήτη­σε έντο­να να «κηρυ­χθεί άμε­σα ανθρω­πι­στι­κή κατά­παυ­ση του πυρός».

Οι ΗΠΑ αψή­φι­σαν την Παρα­σκευή τις εκκλή­σεις των Αρά­βων συμ­μά­χων τους και του γενι­κού γραμ­μα­τέα του ΟΗΕ να υπο­στη­ρί­ξουν μια άμε­ση ανθρω­πι­στι­κή εκε­χει­ρία στη Γάζα και άσκη­σαν βέτο στο ψήφι­σμα. Η ψηφο­φο­ρία στο 15μελές συμ­βού­λιο ήταν 13–1 με το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο να απέχει.

Την ίδια ώρα, η κυβέρ­νη­ση Μπάι­ντεν φέρε­ται να ζήτη­σε από το Κογκρέ­σο να εγκρί­νει την πώλη­ση 45.000 οβί­δων για τα άρμα­τα μάχης Merkava του Ισρα­ήλ που θα χρη­σι­μο­ποι­η­θούν στην επί­θε­σή του στη Γάζα.

Ο Παλαι­στί­νιος πρε­σβευ­τής στα Ηνω­μέ­να Έθνη, Ριάντ Μαν­σούρ, δήλω­σε ότι η από­φα­ση των ΗΠΑ για «μπλό­κο» το ψήφι­σμα ήταν «ένα σημείο καμπής στην ιστο­ρία». Σε μια έντο­να δια­τυ­πω­μέ­νη ομι­λία στο συμ­βού­λιο ασφα­λεί­ας μετά την ψηφο­φο­ρία, ο Μαν­σούρ είπε ότι τα απο­τε­λέ­σμα­τα της ψηφο­φο­ρί­ας ήταν «λυπη­ρά» και «κατα­στρο­φι­κά», προει­δο­ποιώ­ντας ότι η παρά­τα­ση του πολέ­μου στη Γάζα «συνε­πά­γε­ται τη συνε­χι­ζό­με­νη διά­πρα­ξη θηριω­διών, την απώ­λεια περισ­σό­τε­ρων αθώ­ων ζωών , περισ­σό­τε­ρη καταστροφή».

Αντί­θε­τα, ο πρε­σβευ­τής του Ισρα­ήλ στον ΟΗΕ, Γκι­λάντ Ερντάν, ευχα­ρί­στη­σε τις ΗΠΑ και τον Τζο Μπάι­ντεν που άσκη­σαν βέτο σε σχέ­διο ψηφί­σμα­τος του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας. Με ανάρ­τη­σή του στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης, ο Ερντάν επαί­νε­σε τον πρό­ε­δρο των ΗΠΑ για το ότι «στά­θη­κε στα­θε­ρά στο πλευ­ρό μας» και για την επί­δει­ξη «ηγε­σί­ας και αξιών».

Ο πρό­ε­δρος της Παλαι­στι­νια­κής Αρχής Μαχ­μούτ Αμπάς δήλω­σε ότι το βέτο που άσκη­σαν οι ΗΠΑ στην από­φα­ση του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ, ανα­φο­ρι­κά με την απαί­τη­ση μιας ανθρω­πι­στι­κής κατά­παυ­σης του πυρός στη Γάζα, τις καθι­στά συνέ­νο­χο σε αυτά που περι­γρά­φο­νται ως εγκλή­μα­τα πολέ­μου κατά των Παλαιστινίων.

Ο Αμπάς δήλω­σε επί­σης, ότι καθι­στά υπεύ­θυ­νες τις ΗΠΑ για την σφα­γή των παι­διών Παλαι­στι­νί­ων, των γυναι­κών, αλλά και των ηλι­κιω­μέ­νων στη Λωρί­δα της Γάζας, όπως ανέ­φε­ρε μία ανα­κοί­νω­ση της προ­ε­δρί­ας της Παλαι­στι­νια­κής Αρχής.

Η Χαμάς «κατα­δί­κα­σε σθε­να­ρά» τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες το αμε­ρι­κα­νι­κό βέτο, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας «ανή­θι­κη και απάν­θρω­πη» τη θέση της Ουά­σιγ­κτον και την «απευ­θεί­ας συμ­με­το­χή της» στη «σφα­γή του λαού μας», με δήλω­ση του Ιζάτ αρ Ρέσικ, αξιω­μα­τού­χου του παλαι­στι­νια­κού ισλα­μι­στι­κού κινήματος.

Το αμε­ρι­κα­νι­κό βέτο στο Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας κατα­δί­κα­σαν πολύ γρή­γο­ρα ανθρω­πι­στι­κές οργα­νώ­σεις, με τους Για­τρούς Χωρίς Σύνο­ρα (Médecins sans frontières, MSF) να κρί­νουν ότι η απρα­ξία του κορυ­φαί­ου οργά­νου του διε­θνούς οργα­νι­σμού το καθι­στά «συνέ­νο­χο στη σφα­γή» στη Λωρί­δα της Γάζας.

Προκλητικές δηλώσεις ΗΠΑ — Ισραήλ

Ο Αμε­ρι­κα­νός ανα­πλη­ρω­τής πρε­σβευ­τής στον ΟΗΕ Ρόμπερτ Γουντ είπε πως «δεν υπο­στη­ρί­ζου­με τις εκκλή­σεις για άμε­ση κατά­παυ­ση του πυρός» διό­τι κατά την άπο­ψη των ΗΠΑ αυτό «απλά θα φύτευε τους σπό­ρους του επό­με­νου πολέ­μου», ενώ κατα­δί­κα­σε την «ηθι­κή απο­τυ­χία» της απου­σί­ας στο κεί­με­νο κατα­δί­κης των επι­θέ­σε­ων που εξα­πέ­λυ­σε η Χαμάς στο ισραη­λι­νό έδα­φος την 7η Οκτωβρίου.

Ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών του Ισρα­ήλ, ο Έλι Κόεν, από την πλευ­ρά του, έκρι­νε πως θα «εμπό­δι­ζε την κατα­στρο­φή της τρο­μο­κρα­τι­κής οργά­νω­σης Χαμάς, που δια­πράτ­τει εγκλή­μα­τα πολέ­μου και εγκλή­μα­τα κατά της ανθρω­πό­τη­τας» και θα της επέ­τρε­πε «να συνε­χί­σει να κυβερ­νά τη Λωρί­δα της Γάζας».

Περισσότερες από 100 χώρες υποστήριξαν το ψήφισμα κατάπαυσης του πυρός

Ο παλαι­στί­νιος πρε­σβευ­τής Majed Bamya, ανα­πλη­ρω­τής μόνι­μος παρα­τη­ρη­τής για την Παλαι­στί­νη στα Ηνω­μέ­να Έθνη, μοι­ρά­στη­κε μια ανάρ­τη­ση στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης που κατο­νο­μά­ζει περισ­σό­τε­ρες από 100 χώρες που υπο­στή­ρι­ξαν το ψήφι­σμα για την κατά­παυ­ση του πυρός στη Γάζα που κατα­τέ­θη­κε στο Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ την Παρα­σκευή. Η Ελλά­δα δεν βρί­σκε­ται μετα­ξύ των 100 κρατών-μελών.

Δεί­τε τη λίστα με τις χώρες που θέλουν να δουν άμε­ση ανθρω­πι­στι­κή εκε­χει­ρία στη Γάζα:

Συνεχίζει τις επιθέσεις το Ισραήλ

Ο ισραη­λι­νός στρα­τός ανα­κοί­νω­σε χθες πως έπλη­ξε «πάνω από 450 στό­χους» μέσα σε 24 ώρες στη Λωρί­δα της Γάζας, δίνο­ντας στη δημο­σιό­τη­τα μετα­ξύ άλλων πλά­να από πλήγ­μα­τα που εξα­πέ­λυ­σαν πολε­μι­κά πλοία από τη Μεσόγειο.

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Χαμάς έκα­νε λόγο για 40 νεκρούς κοντά στην πόλη της Γάζας (βόρεια) και δεκά­δες ακό­μη στην Τζα­μπά­λια και στη Χαν Γιού­νις (νότια).

Στη Λωρί­δα της Γάζας, οι ισραη­λι­νοί βομ­βαρ­δι­σμοί έχουν στοι­χί­σει τη ζωή σε 17.487 ανθρώ­πους, από τους οποί­ους πάνω από τα δύο τρί­τα ήταν γυναί­κες, παι­διά και έφη­βοι, σύμ­φω­να με τον πιο πρό­σφα­το απο­λο­γι­σμό του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας της Χαμάς, που δημο­σιο­ποι­ή­θη­κε χθες.

Στη Χαν Γιού­νις, την κυριό­τε­ρη πόλη στο νότιο τμή­μα του παλαι­στι­νια­κού θυλά­κου, ισραη­λι­νό πλήγ­μα είχε απο­τέ­λε­σμα να σκο­τω­θούν έξι άνθρω­ποι, ενώ στη Ράφα, στα σύνο­ρα με την Αίγυ­πτο, άλλο πλήγ­μα είχε απο­τέ­λε­σμα να σκο­τω­θούν πέντε τη νύχτα.

Σύμ­φω­να με τον ΟΗΕ, οι μισές και πλέ­ον κατοι­κί­ες έχουν υπο­στεί ζημιές ή έχουν κατα­στρα­φεί στον μικρό, εξαι­ρε­τι­κά πυκνο­κα­τοι­κη­μέ­νο παλαι­στι­νια­κό θύλα­κα, όπου 1,9 εκατ. άνθρω­ποι —ή το 85% του πλη­θυ­σμού— έχουν ανα­γκα­στεί να εγκα­τα­λεί­ψουν τα σπί­τια τους.

 

Να ακου­στεί μέχρι τη Γάζα: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο