Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γάζα: «Θεσμοθετημένη ατιμωρησία» καταγγέλλει ο ΟΗΕ: Είναι γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Την ώρα που το λουτρό αίματος σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού συνεχίζεται με αμείωτη ένταση με την πλήρη στήριξη των ευρωατλαντικών, αξιωματούχος του ΟΗΕ καταγγέλλει «θεσμοθετημένη ατιμωρησία».

Συγκεκριμένα, πολύ σκληρά λόγια εις βάρος του Ισραήλ χρησιμοποίησε ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την επαρκή στέγαση, Μπαλακρισνάν Ρατζαγκοπάλ, για όσα συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «θεσμοθετημένη ατιμωρησία».

Με ανάρτησή του στο Χ, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, που παρακολουθεί την καταστροφή κατοικιών και πολιτικών υποδομών στον πολιορκούμενο παλαιστινιακό θύλακα, σημειώνει ότι «αυτό που συνέβη στη Γάζα είναι το αποτέλεσμα αυτού που αποκαλώ “θεσμοποιημένη ατιμωρησία”. Ατιμωρησία για κατοχή. Είναι πόλεμος εξόντωσης. Γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Τα στοιχεία από την κατάσταση επί του πεδίου είναι πραγματικά τρομακτικά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, σχεδόν το 80% των 2,4 εκατομμυρίων πληθυσμού της Γάζας έχει εκτοπιστεί εξαιτίας των συγκρούσεων. Πολλοί κάτοικοι της βόρειας Γάζας κατέφυγαν στον Νότο, για να είναι πιο ασφαλείς και το μόνο που βρήκαν ήταν νέες πολεμικές συγκρούσεις και βομβαρδισμοί. Οι νεκροί πλέον ξεπερνούν τις 20.000 -και καθημερινά χάνονται εκατοντάδες ζωές- ενώ χιλιάδες είναι θαμμένοι κάτω από τα ερειπια βομβαρδισμένων κτιρίων, νοσοκομείων, σχολείων, χώρων λατρείας…

Οι εκκλήσεις από τη διεθνή κοινότητα για κατάπαυση πυρός πυκνώνουν και γίνονται όλο και πιο δυνατές, με πρόταγμα την προστασία του άμαχου πληθυσμού, όπως και το κύμα καταδίκης του Ισραήλ και αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους, ωστόσο με τη στήριξη των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ορκίζεται ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι να «καταστραφεί» η Χαμάς.

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συζήτησαν χθες τηλεφωνικά. Ο αμερικανός πρόεδρος εντελώς υποκριτικά «υπογράμμισε την κρίσιμη ανάγκη να προστατεύεται ο άμαχος πληθυσμός», σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του στον Λευκό Οίκο. Ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους, ενώ αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες για το τι συζητήθηκε, λέγοντας ότι επρόκειτο για «ιδιωτική συνομιλία», δήλωσε με σαφήνεια: «Δεν ζήτησα κατάπαυση του πυρός».

 

Να ακουστεί μέχρι τη Γάζα: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ