Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Γηρυόνης» |> 🤓 veni vidi vasi <| ... και έρχεται η «Διδώ» ⁉️

Η Διδώ,  η μυθική πριγκίπισσα της Τύρου, αποτελούσε για την κουλτούρα του υποφαινόμενο μάλλον άγνωστο κεφάλαιο -σε αντίθεση με τη δική μας τη μεγάλη Διδώ Σωτηρίου από τα «ματωμένα χώματα» ή την μπαρόκ όπερα του Henry Purcell «Διδώ και Αινείας»: αυτό, μέχρι που βγήκαν τα μετά μουσικής έκτακτα δελτία της ΕΜΥ…

Όλοι πλέον γνωρίζουν πως ίδρυσε την Καρχηδόνα,  ότι ο Βιργίλιος, στο IV βιβλίο της Αινειάδας του περιγράφει τον τραγικό έρωτά της για τον Αινεία, όταν αυτός πέρασε από τη βορειοαφρικανική ακτή (ο οποίος Αινείας ανταποκρίθηκε στον έρωτά της, αλλά πήρε εντολή από τον Δία να φύγει για την Ιταλία κρυφά, αλλά  αυτή το κατάλαβε, άναψε φωτιά μέσα στην οποία έριξε το ξίφος του, την εικόνα του και καθετί που μπορούσε να της θυμίζει την απιστία του)…

Για να σε εκδικηθώ
σου σκίζω τις φωτογραφίες
κι εσύ όπως και εγώ
κομμάτια στις γωνιές και στις πλατείες
τα γράμματά σου καίω
μέσα στον πυρετό μου
και σβήνω το όνομά σου
μαζί με το δικό μου…

Αλλά η Διδώ το πήγε παραπέρα: ανέβηκε στη φωτιά και κάηκε. Πριν πεθάνει, καταράστηκε τον Αινεία και έκανε έκκληση στους Τυρίους να μισούν παντοτινά τους Ρωμαίους, οι οποίοι «ευρισκόμενοι εν αμύνει» -όπως σήμερα οι αμερικανοί, αποφάσισαν να εξαφανίσουν τους τρομοκράτες από προσώπου γης…

«Ceterum censeo Carthaginem esse delendam», ή «Ceterum autem censeo Carthaginem esse delendam» εν συντομία «Carthago delenda est», μάλιστα ο Κάτων, ο πρεσβύτερος (Marco Porcio Catone -με πολλούς τίτλους «Μέγας» «Σοφός» κά) συμπλήρωνε το 153 πX. ένα «et preterea censeo [«Και εκτός αυτού», (πιστεύω)] ότι «η Καρχηδόνα πρέπει να καταστραφεί» μια κατά τους ιστορικούς  εμμονική πρόταση του, με την οποία σε κάθε του ομιλία συμπλήρωνε τον…καημό του. Αρχαϊστί Cēterum cēnseō Carthāginem esse dēlendam («Δοκεῖ δέ μοι καὶ Καρχηδόνα μὴ εἶναι.» -γράφει το λυτάρι) που πραγματοποιήθηκε το 146 πΧ, μετά την ήττα του Αννίβα (202 πΧ -3ος καρχηδονιακός πόλεμος).

☔ 🌞 🌀 🌩️ ⛅ ☀️ ❄️ ☂️

Η Μετεωρολογία -διεθνής όρος με ελληνική ρίζα (οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν «μετέωρα» όσα παρατηρούσαν στο κατώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας -στην τροπόσφαιρα) ανήκει στις θετικές επιστήμες, με κύριο αντικείμενο την έρευνα των φαινομένων της ατμόσφαιρας.

Έχοντας πια ξεπεράσει τα «μετεωρολογικά» του Αριστοτέλη, τα 200 και βάλε “σημεία” του Θεόφραστου (80 για τη βροχή, 45 για τους αέρηδες, 50 για καταιγίδες, 24 για καλοκαιρίες, 7 για πρόγνωση ολόκληρου έτους !! κλπ), τους ειδούς του Μαρτίου, τα μερομήνια, το «ξάπλα φεγγάρι – ορθός καπετάνιος» και εκείνα τα «ή θα βρέξει ή θα χιονίσει … ή καλό καιρό θα κάνει» (λαϊκή ρήση για τις -πάλαι ποτέ αστοχίες πρόβλεψης) κινείται πλέον (με τη βοήθεια των άφθονων -και συνεχώς εξελισσόμενων, ηλεκτρονικών μέσων) σε επίπεδα που ο νους του απλού ανθρώπου αδυνατεί να συλλάβει.

ℹ️  Οι μετρήσεις ατμοσφαιρικής πίεσης, οι μεταβολές της θερμοκρασίας, οι μετακινήσεις αερίων μαζών, η εξάτμιση, η υγρασία, ο σχηματισμός και η εξέλιξη των νεφών, η συμπύκνωση και υγροποίηση των υδρατμών, τα ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα, καθώς και οι μορφές απόθεσης, ο ατμοσφαιρικός ηλεκτρισμός, οι καταιγίδες, η διάθλαση, η ανάκλαση και εκατοντάδες άλλες παράλληλα με τη μελέτη των φαινομένων πάνω από στεριά και θάλασσα, που κάποτε γίνονταν «χειροκίνητα», τώρα είναι πια θέμα ενός κλικ ακόμα και σε μια smart συσκευή ευτελούς αξίας.

ℹ️  Παιχνιδάκι πλέον και οι γενεσιουργές αιτίες των φαινομένων (που κάποτε περιορίζονταν στα «οι χαμηλές πιέσεις της Βαλκανικής, σε συνδυασμό με τις υψηλές στη βόρειο Ελλάδα, προκαλούν ισχυρούς έως θυελλώδεις ανέμους εντάσεως ...») φθάνοντας στο σημείο χάραξης (ηλεκτρονικών) χαρτών και από την μικρή χρονικά πρόβλεψη -με πολλές πιθανότητες λάθους, να φθάσουμε στην ασφαλή πρόβλεψη για μεγάλα χρονικά διαστήματα, με animation που συνεχώς «επικαιροποιείται».

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), που κοντεύει πια τα 90 και για όσους δεν το γνωρίζουν υπάγεται στις Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικότερα στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), μας έχει φλομώσει (στην προ Διδούς εποχή -οψόμεθα!) με «Ζορμπάδες», «Βικτώριες» και πρόσφατα με τον θρυλικό «Γηρυόνη».

Veni vidi vici

Veni, vidi, vici… ⁉️

«Ήρθα, είδα, νίκησα» είχε αναφωνήσει με περισσή έπαρση – τρίβοντας τα χέρια του από ικανοποίηση, ο Καίσαρας ενώ συγκέντρωνε πολλαπλές εξουσίες ισχυροποιώντας τη ρωμαϊκή μονοκρατορία.

Κάπως έτσι και το σύγχρονο αστικό κατεστημένο «στο παιχνίδι» με τις «ονοματοδοσίες», που αντικατέστησαν τη συνήθη ρήση «στο έλεος της κακοκαιρίας» και αποτελούν τα τελευταία 25 χρόνια παγκόσμια πλέον πρακτική (κατά περίπτωση και αναλόγως της ψυχοσύνθεσης κάθε χώρας), με συγκεκριμένες και καθόλου αθώες, στοχεύσεις  όχι και τόσο προφανείς για τους αμύητους -σε πρώτη ανάγνωση τουλάχιστον.

Πολύ σπάνια ακούγονται πια εκείνα τα «γλαφυρά» “η χώρα επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στη βόρεια βαλκανική με τις χαμηλές πιέσεις στην ανατολική Μεσόγειο με αποτέλεσμα τη διατήρηση του Β-ΒΑ ρεύματος με μέγιστη ένταση τα 6 μποφόρ στο Καρπάθιο. Κατά τα άλλα, το νέο 24ωρο, η απογευματινή αστάθεια θα περιοριστεί στα ορεινά κυρίως της Δ-ΒΔ Ελλάδας και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα επίπεδα των τελευταίων ημερών. Επισημαίνεται, πάντως, ότι η ψύχρα τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά και κυρίως στα ορεινά θα είναι αισθητή…

Μάλιστα, η πομπώδης (υπερ)προβολή από ΜΜΕ και ΜΚΔ λειτουργεί στον αντίποδα της (υποτιθέμενης) «πολιτικής προστασίας», δημιουργώντας παράλληλα στον απλό κόσμο ένα είδος αρμαγεδωνικής μοιρολατρίας με τη «Μεγάλη Θλίψη» ante portas, λειτουργώντας και ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ της αναλγησίας του κράτους και των εκάστοτε πολιτικών του εκπροσώπων: veni vidi vasi” -«ήρθα είδα & απήλθα» κατά τη λαϊκή ρήση «πέρασε και δεν ακούμπησε» -όσο κι αν επαίρονται ξετσίπωτα για το αντίθετο.

Στη Βρετανία και στην Ισλανδία βγαίνουν προειδοποιήσεις εάν οι ριπές των ανέμων προβλέπονται να ξεπεράσουν τους 100 κόμβους (Τυφώνας Κατηγορίας 3) ενώ σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία δίνονται ονομασίες γενικά στα χαμηλά που «θα δημιουργήσουν προβλήματα» από τον άνεμο.
Η Εθνική Μετεωρολογική των ΗΠΑ ωστόσο βαφτίζει σχεδόν όλα τα βαρομετρικά, ενώ …
Στη Γερμανία πληρώνουν οι πολίτες για να «κλείσουν» ονόματα.
Στην Αμερική η ονοματοδοσία ξεκίνησε στις αρχές του 20ού αιώνα σε πολύ πιο εκτεταμένα βαρομετρικά χαμηλά που επηρεάζουν πάρα πολύ πολλές περιοχές, σε συστήματα δηλαδή που καλύπτουν περιοχές σε μέγεθος ίσου ή μεγαλύτερου της κεντρικής Μεσογείου.
Μιλάμε για κυκλώνες ουσιαστικά που έρχονται από το Πράσινο Ακρωτήρι, μπαίνουν στον Ατλαντικό και επηρεάζουν κυρίως τη νοτιοανατολική πλευρά των ΗΠΑ με τάξη μεγέθους τους τελείως διαφορετική από αυτά που εκδηλώνονται συνήθως στη Μεσόγειο και την Ευρώπη.
Στην Ευρώπη έχουν περάσει -σπάνια τέτοια μεγάλα συστήματα: για παράδειγμα η μετεωρολογική “βόμβα” που είχε δημιουργηθεί τον Γενάρη του 2004 που ήταν κατηγορία F2 από την κατηγορία των τυφώνων, στην Ελλάδα ποτέ μέχρι σήμερα.
Στη Γερμανία αυτή η διαδικασία έχει καθαρά εμπορικό χαρακτήρα.
Ξεκίνησε το 1952 από το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου να το κάνει για να καλύψει κάποια έσοδα από τον προϋπολογισμό του και παράλληλα (πουλώντας) την ικανοποίηση της ματαιοδοξίας ενδιαφερόμενων που θέλουν να δώσουν το όνομα της επιλογής τους σε ένα καιρικό σύστημα: Το βαρομετρικό υψηλό κοστίζει 300 ευρώ και το βαρομετρικό χαμηλό 200 (προφανώς στη λογική nocebo-placebo)….

😂 🙈 😩 😜

Η ιστορία λέει ότι στην Αυστραλία του 1903 ένας μετεωρολόγος είχε μεθύσει στη βάρδια του γιατί ήταν ερωτοχτυπημένος με μια κοπέλα, τη Λάουρα, η οποία δεν ανταποκρινόταν.
Όταν ξέσπασε η κακοκαιρία, δεν είχε κάνει σωστά τις αναλύσεις των χαρτών και μάλιστα πάνω στο “L” (“Low” για χαμηλό βαρομετρικό) είχε σημειώσει “Laura”.
Αν και τον κορόιδευαν οι συνάδελφοί του όταν το είδαν, από τότε, όταν σημειωνόταν μια κακοκαιρία, ο καθένας έβαζε και ένα όνομα στην κακοκαιρία, άλλος της γυναίκας του, άλλος της πεθεράς του κτλ. Η τάση αυτή μεταδόθηκε μέσα από τα συνέδρια σε όλη τη μετεωρολογική κοινότητα.
Την υιοθέτησαν περισσότερο οι Αμερικανοί, οι οποίοι συνέχισαν την ονοματοδοσία βαρομετρικών χαμηλών με γυναικεία ονόματα.
Μετά, κατά τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 διαμαρτυρήθηκε το φεμινιστικό κίνημα που δίνονταν μόνο γυναικεία ονόματα και ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται και τα ανδρικά…

Media

Τα media θέλουν κακοκαιρίες με ονόματα, πολύ απλά γιατί αυτό ανεβάζει τον αριθμό των κλικς, την τηλεθέαση κλπ., πολύ περισσότερο με ένα όνομα που να προκαλεί δέος, φόβο ή και πανικό με το «ακραίο φαινόμενο» να φτάσει αν γίνεται τα όρια της «μετεωρολογικής βόμβας»

Χέρι-χέρι με την «κλιματική αλλαγή» που βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών συζητήσεων, σε διεθνή κλίμακα, ενώ -σε σχέση με την κάθε φορά κακοκαιρία (και μάλιστα στην περίπτωση της χώρας μας) είναι κάτι που υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει πάντοτε: όταν καίγεται το δάσος γιατί δεν έχεις επαρκή πρόληψη, απογυμνώνεται το βουνό και δεν ξαναφυτεύεται -αν και «λεφτά υπάρχουν» είναι προφανές πως ακόμη και μια συνηθισμένη βροχή μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή.

Έτσι δεκάδες δήθεν «μετεωρολογικές βόμβες» … «σάρωσαν το λεκανοπέδιο και τη χώρα» (sic !!) τα τελευταία δυο χρόνια Αριάδνη, Βίκτωρ, Γαλάτεια, Δαίδαλος, Ευρυδίκη, Ζήνων, Ηλέκτρα, Θησέας, Ιοκάστη, Κρέοντας, Λητώ, Μίνωας, Νεφέλη, Ξενοφών, Ορέστης, Πηνελόπη, Ραφαήλ, Σοφία, Τηλέμαχος, Υπατία, Φοίβος, Χιόνη, Ωκεανίς …+ τα πρόσφατα (2019) Αντίνοος, Βικτώρια & Γηρυόνης.

👻 Ρέματα που δεν καταλήγουν πουθενά, μελέτες που δεν έγιναν ποτέ…
✔️ Αποκαλυπτικά στοιχεία που δείχνουν τις αιτίες ενός προδιαγεγραμμένου εγκλήματος

Η Κινέτα χτυπήθηκε από τις πλημμύρες και φέτος: οι ελλείψεις αντιπλημμυρικών έργων και η καταστροφή μεγάλου τμήματος των Γερανίων από τη φωτιά του 2018, σε συνδυασμό με την κακοκαιρία, προκάλεσαν ζημιές σε πάνω από 300 ακίνητα, ενώ πολλά αυτοκίνητα καταστράφηκαν και ζωές κινδύνεψαν. Μετά τη φωτιά του περσινού καλοκαιριού, η περιοχή έχει πλημμυρίσει τρεις φορές.
Μετά την περσινή πύρινη καταστροφή των Γερανίων, όπου καταστράφηκε η μισή βλάστηση της περιοχής, δεν έχει υλοποιηθεί έργο υδρονομίας στα καμένα.
Σύμφωνα δε με δηλώσεις στελεχών της Περιφέρειας, δεν υπάρχει καν μελέτη για τέτοιο έργο.
Εξάλλου, οι αντιπλημμυρικές διευθετήσεις των ρεμάτων στην παλιά Εθνική Οδό σε έξι σημεία είναι ανύπαρκτες και οι αρμόδιοι το ξέρουν κάθε φορά που εκδηλώνεται πλημμύρα.
Γι’ αυτό, σχεδόν τα ίδια σπίτια που είχαν ζημιές πέρυσι είχαν και φέτος, διότι είναι τα ίδια σημεία που προκαλούν το μεγάλο πρόβλημα όπως «κατεβαίνουν» τα ρέματα.
Επιπλέον, η νέα Εθνική Οδός (Αυτοκινητόδρομος 8 [Α8] ή Ολυμπία οδός) έχει προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα, αφού για την ουσιαστική διευθέτηση των ρεμάτων μετά την κατασκευή της δεν έγιναν τα αναγκαία έργα, και γι’ αυτό πλημμύρισε σε δύο σημεία.
Μπαζωμένα ρέματα: Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κινέτα έχει αρκετά ρέματα, πολλά από τα οποία δεν καταλήγουν πουθενά, αφού έχουν μπαζωθεί.
Η ευρύτερη περιοχή της Κινέτας, που περιλαμβάνει τις ανατολικές και νοτιοανατολικές πλαγιές των Γερανίων, αριθμεί δεκάδες μικρά, μεσαία και μεγάλα ρέματα, τα οποία καταλήγουν σε τέσσερις κύριους κλάδους που εκβάλλουν στη θάλασσα.
Τα δύο κυριότερα δίκτυα – και τα πιο επικίνδυνα – είναι της Πίκας στα νοτιοδυτικά και της Αμυγδαλιάς στα βορειοανατολικά. Οι εκβολές και των δύο ρεμάτων υφίστανται πιέσεις και επεμβάσεις που έχουν αλλοιώσει σημαντικά τη φυσική τους λειτουργία και έχουν αυξήσει παράλληλα τον πλημμυρικό κίνδυνο, όπως συνέβη με την τελευταία νεροποντή στο ρέμα της Πίκας.
Η μεγαλύτερη καταστροφή έχει γίνει στην υδρολογική λεκάνη του ρέματος της Πίκας, γεγονός που αύξησε σημαντικά τον πλημμυρικό κίνδυνο στα κατάντη του ρέματος, δηλαδή στο πεδινό τμήμα του που καταλήγει στη θάλασσα, ενώ απαιτείται να γίνουν άμεσες επεμβάσεις στα ορεινά τμήματα του συγκεκριμένου ρέματος.
Χαρακτηριστικά, δίπλα από την οδό Θάσου υπάρχει ρέμα που η συνέχειά του, μετά την ΠΕΟ Αθήνας – Κορίνθου, καταλήγει σε… μάντρα ξενοδοχείου, αντί για τη θάλασσα.
Μάλιστα, ένοικος σπιτιού της περιοχής βρέθηκε μισόγυμνος και σχεδόν λιπόθυμος πάνω σε μια ελιά, ενώ γείτονας κατάφερε και τον έσωσε για να μεταφερθεί τραυματισμένος σε νοσοκομείο. Πέρυσι το Σεπτέμβρη είχε πληγεί πάλι η ίδια περιοχή και οι μαγαζάτορες της περιοχής, όπως και οι ιδιοκτήτες κατοικιών, δεν αποζημιώθηκαν.
Μεγάλες ζημιές: Η υπερχείλιση του ρέματος της Πίκας προκάλεσε μεγαλύτερες ζημιές στη γύρω περιοχή. Πρόκειται για ένα από τα κεντρικότερα ρέματα της Κινέτας, που μεταφέρει τα νερά των βροχοπτώσεων και τα περισσότερα αποστραγγίσματα από τα Γεράνια Ορη.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για να γεμίσει το ρέμα αυτό από φερτά υλικά και προσχώσεις χρειάζονται περίπου 100 χρόνια.
Τώρα όχι μόνο γέμισε, αλλά στο σημείο της γέφυρας είχε κάνει υπερχείλιση και από τα φερτά υλικά «πήρε ύψος» ο πυθμένας του, ο οποίος έχει βάθος πάνω από πέντε μέτρα, πολύ κοντά στην κοίτη του.
Αυτήν τη στιγμή το ρέμα είναι ακόμη μπαζωμένο από τα φερτά υλικά και χρήζει άμεσης παρέμβασης. Αντίστοιχες παρεμβάσεις χρειάζονται και τα υπόλοιπα ρέματα, πολλά από τα οποία «χάνονται» στο ύψος της ΝΕΟ, αλλά και πιο πριν.
Ανάμεσα στα φερτά υλικά ήταν και κορμοί από κορμοπλέγματα που χρησιμοποιήθηκαν στα Γεράνια Ορη ως πρώτο μέτρο μετά τις πυρκαγιές. Η καθυστέρηση που σημειώθηκε στην έναρξη αυτών των έργων, που άρχισαν μήνες μετά τη φωτιά των Γερανίων, οι τρεις διαφορετικές φάσεις τους λόγω των προβλημάτων στη χρηματοδότησή τους, οι μικρές σφήνες στήριξης πολλών κορμοπλεγμάτων και το χώμα που είχε ήδη φύγει από το βουνό μετά την περσινή πυρκαγιά συντέλεσαν στο να μην μπορούν να σταθεροποιηθούν τα κορμοπλέγματα και να παρασυρθούν και αυτά. Εκτός από τα κορμοπλέγματα, κανένα αντιπλημμυρικό έργο με σκυρόδεμα δεν έχει γίνει στο βουνό.
Σύμφωνα με ειδικούς, ρέματα που προέρχονται από γυμνές από βλάστηση υδρολογικές λεκάνες στο ορεινό τμήμα τους και τα οποία στη διαδρομή τους διέρχονται από έντονα δομημένους αστικούς χώρους, όπου δεν υφίσταται καμία προσρόφηση του νερού, γίνονται στις πλημμυρικές συνθήκες θανατηφόρα.
Ετσι, για άλλη μια φορά οι κάτοικοι της περιοχής μόνο από τύχη δεν θρήνησαν θύματα.
Όταν συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο στα Μέγαρα, οι παρατάξεις «περί άλλων τύρβαζαν» και μόνο η «Λαϊκή Συσπείρωση», ανέδειξε στην τοποθέτησή της τις πραγματικές ευθύνες και τις βασικές αιτίες της καταστροφής.
Και φυσικά, δεν πάρθηκαν αποφάσεις για ένα διεκδικητικό πλαίσιο που να καλύπτει όλες τις ζημιές που έχουν πάθει οι πλημμυρόπληκτοι, είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι είτε διατηρούν παραθεριστικές κατοικίες στην περιοχή (ο δήμαρχος Μεγάρων δήλωσε πως έχει υποβάλει αίτημα στις αρμόδιες υπηρεσίες για αποζημιώσεις μόνο των μόνιμων κατοίκων).
Τίποτε για αποζημιώσεις στους πληγέντες και να καλύπτουν το 100% της ζημιάς, με δεδομένο ότι η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων είχαν υποστεί ξανά ζημιές από πλημμύρα και τις αποκατέστησαν μόνοι τους, χωρίς καμία αποζημίωση.
Καμιά απόφαση για εργασίες στο μπαζωμένο ρέμα της Πίκας από τα φερτά υλικά, με δεδομένο ότι ο χειμώνας είναι μπροστά.
Ούτε σχεδιασμός για άμεση διευθέτηση των ρεμάτων της περιοχής, παίρνοντας υπόψη ότι οι λεκάνες απορροής είναι μεγάλες και απαιτούνται ολοκληρωμένα και συνδυασμένα μέτρα από τον ορεινό όγκο, την Εθνική Οδό, μέσα στον οικισμό μέχρι και τη θάλασσα.

👥👤

Ο δήθεν «πλουραλισμός» της πληροφορίας
🌊 (υπερ)πληροφόρηση ➗ (παρα)πληροφόρηση 🌀

Oι πληγέντες έμαθαν (αλλά -φυσικά, δεν τους έσωσε αυτό) πως «μεγάλα ήταν τα ύψη της βροχής» για την ακρίβεια «211 χιλιοστά» (ΣΣ |> ανάθεμα κι αν καταλαβαίνει ο απλός άνθρωπος τι σημαίνει το νούμερο…) και 11.605 είναι οι κεραυνοί που κατέγραψε το σύστημα ανίχνευσης «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά το τριήμερο 24/26-Νοε (και μάλιστα 2.972 έπεσαν στη θάλασσα και 8.633 στην ξηρά -sic!~)

βροχής 211mm 11605 κεραυνοί από το «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών 3ήμερο 24 26 Νοε 2019

Το μεγαλύτερο ολικό ύψος βροχής λοιπόν καταγράφηκε στον σταθμό των Αγίων Θεοδώρων (211mm) και ακολούθησαν Θάσος (186), Λήμνος (186), Αμόνι Κορινθίας (175), ‘Αγιος Παύλος-Κουτσούφλιανη (163), Σιμωνόπετρα Αγίου Όρους (161), Έμπωνας Ρόδου (154) κλπ.

ΣΣ |>
«Ύψος» (βροχής) ονομάζεται η ποσότητα του νερού που φθάνει στο έδαφος όταν βρέχει και αφορά οριζόντια επιφάνεια χωρίς να υπάρχει απώλεια από απορρόφηση ή εξάτμιση (ας πούμε ένα μεταλλικό ταψί) και πάντα σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Την μετράμε σε χιλιοστά (mm).
Στον ελλαδικό χώρο σαν (ετήσια) βροχόπτωση εννοούμε το ύψος βροχής από 1 Σεπ κάθε έτους, μέχρι και 31-Αυγ του επόμενου έτους.
Γεωγραφική κατανομή βροχοπτώσεων (βασικά στοιχεία μακροκλίμακας)
Τα μέγιστο της βροχόπτωσης σημειώνεται στη Δυτική Ελλάδα όπου σημαντικό ρόλο παίζει το ανάγλυφο και ιδιαίτερα η οροσειρά της Πίνδου (ομβροπλευρά) ενώ η Θεσσαλική πεδιάδα αποτελεί περίπτωση ομβροσκιάς
Τα ελάχιστο της βροχόπτωσης σημειώνεται στην Ανατολική Πελοπόννησο, Αττική και Κυκλάδες
Η Δυτική Κρήτη έχει μεγαλύτερο ύψος βροχής από την Ανατολική
Αυξημένο ύψος βροχής πάνω από τους ορεινούς όγκους της Ροδόπης αλλά μικρότερο στις πεδιάδες Θεσσαλονίκης & Σερρών λόγω της επίδρασης των ξηρών καθοδικών ανέμων (Βαρδάρης)
✔️  Για να καταλάβουμε τι είναι (1) χιλιοστό βροχής (1mm) μπορούμε να πούμε ότι αν πέσει σε μια επιφάνεια (1)m2 θα μαζευτεί (1) λίτρο, σε ένα στρέμμα 1000 λίτρα κοκ.

Που σημαίνει ότι σε μια μεγάλη λεκάνη απορροής πχ. του ρέματος Πίκας κάθε 1mm αντιστοιχεί σε χιλιάδες (m3). Που αν δεν έχουν ομαλή διέξοδο συμπαρασύρουν τα πάντα στο δρόμο τους.
Βέβαια έχει σημασία και ο χρόνος (διάρκεια) της βροχόπτωσης:
Είναι τελείως διαφορετικό μια δυνατή βροχή σταθερή (πχ) σε ένα 2ήμερο και τελείως άλλο πράγμα να «κάνει τον κατακλυσμό» σε 1-2 ώρες.
Από την άποψη αυτή τα νούμερα (ύψος βροχής κλπ) είναι σχετικά
Σε κάθε περίπτωση, τίποτε από αυτά δεν θα συμβεί σε μια καλά δεντρωμένη έκταση, που απορροφάει το μεγαλύτερο % της νεροποντής.
Και ο Γηρυόνης θα ήταν μάλλον τελείως άγνωστος ή το πολύ-πολύ κάποιοι θα τον είχαν απλά ακουστά για τα βόδια του, μέσω του δέκατου άθλου του Ηρακλή, στη μακρινή  νήσο Ερύθεια της Ισπανίας…


(το 2ο μέρος αύριο) 👀