Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γκουαντάναμο: Κρατούμενος βρίσκεται φυλακισμένος επί 20 χρόνια χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες!

Ο Σαουδάραβας Μοχάμεντ αλ Καχτάνι είχε συλληφθεί το Δεκέμβρη του 2001 στο πλαίσιο μαζικών συλλήψεων για την τρομοκρατική ενέργεια της 11ης Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ.

Ήταν από τους πρώτους κρατούμενους που μεταφέρθηκαν στο αμερικάνικο κολαστήριο του Γκουαντάναμο τον Γενάρη του 2002.

Ο αλ Καχτάνι, 40 ετών σήμερα, κατηγορούνταν ότι σκόπευε να είναι ο 20ος αεροπειρατής που θα συμμετείχε στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και υπέστη βασανιστήρια μετά τη σύλληψή του και τη μεταφορά του στην αμερικανική στρατιωτική βάση στην Κούβα.

Τα βασανιστήρια που υπέστη έχουν καταγραφεί σε μεγάλο βαθμό. Οι αρχές τον υπέβαλαν σε παρατεταμένη απομόνωση, του στέρησαν τον ύπνο και τον υπέβαλαν σε ταπεινώσεις σχετικά με τη θρησκεία του.

«Βασανίσαμε τον Καχτάνι», είχε παραδεχθεί το 2009 η Σούζαν Κρόφορντ η στρατιωτική δικαστής που προΐστατο του ειδικού δικαστηρίου του Γκουαντάναμο.

«Για το λόγο αυτό» η Κρόφορντ δεν παρέπεμψε τον Καχτάνι να δικαστεί, ενώ οι αξιωματούχοι ασφαλείας τον θεωρούσαν πολύ επικίνδυνο για να αφεθεί ελεύθερος. Οπότε παρέμεινε στο Γκουαντάναμο επί δύο δεκαετίες.

Η κράτηση του Σαουδάραβα Μοχάμεντ αλ Καχτάνι δεν κρίνεται «πλέον απαραίτητη» για την προστασία της ασφάλειας των ΗΠΑ από μια «σοβαρή απειλή», σύμφωνα με την Επιτροπή Επιθεώρησης, που εξετάζει τις υποθέσεις των κρατούμενων στο Γκουαντάναμο εναντίον των οποίων δεν έχουν ασκηθεί διώξεις.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι «δικαιούται να μεταφερθεί» από τη φυλακή και συνέστησε να ενταχθεί «σε ένα πρόγραμμα επανεκπαίδευσης» σε ειδικό κέντρο επανένταξης πρώην τζιχαντιστών στη Σαουδική Αραβία.

Προς αυτήν την κατεύθυνση λήφθηκε υπ’ όψη «η πολύ άσχημη κατάσταση της ψυχικής υγείας του κρατούμενου», «τη στήριξη από την οικογένεια που διαθέτει» και «την ποιότητα» της φροντίδας για την ψυχική του υγεία που θα λάβει στη χώρα του, όπως και τα μέτρα ασφαλείας που θα ληφθούν, κυρίως την παρακολούθησή του και την επιβολή περιορισμών στα ταξίδια.

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα