Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Χρυσής Αυγής: Απολογήθηκαν οι πρώην βουλευτές Αλεξόπουλος και Γερμενής

«Δεν έχει καταγραφεί στη Λάρισα τίποτε για το πρόσωπό μου ή για άλλον στα αστυνομικά δελτία. Δεν έχω καμία εμπλοκή σε έκνομες ενέργειες. Δηλώνω αθώος». Με την απολογία του πρώην βουλευτή της ναζιστικής Χρυσής Αυγής Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου, ο οποίος είχε ανεξαρτητοποιηθεί κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων, συνεχίστηκε η δίκη για την εγκληματική οργάνωση.

Ο Αλεξόπουλος, απολογούμενος ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, είπε πως εντάχθηκε στη Χρυσή Αυγή το 2012, προερχόμενος από τον ΛΑΟΣ, καθώς «ήμασταν απογοητευμένοι από την συγκυβέρνηση» και πως γνώρισε τον αρχηγός του κόμματος αφού εξελέγη βουλευτής στις εκλογές του 2012. Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, η επίθεση σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ και ακολούθως η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήταν ο λόγος που ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Χρυσή Αυγή. Ερωτηθείς για τα τάγματα εφόδου, δήλωσε ότι ομάδες με στολές παραλλαγής (“αμερικάνικο μιλιταριστικό στυλ”) δεν υπήρχαν σε όλη την Ελλάδα αλλά ότι “έρχονταν από τη Νίκαια και τον Πειραιά”, κάτι που, εμμέσως πλην σαφώς, δείχνει ως υπεύθυνο των ταγμάτων εφόδου τον Γ.Λαγό.

gif Banner ΓυάροςΟ κατηγορούμενος σημείωσε ότι είχε αρχίσει να διαφοροποιείται βλέποντας πως «κάποιοι άνθρωποι λειτουργούσαν πιο ακραία, πιο ακτιβιστικά. Φορούσαν παραλλαγές και έβγαιναν έξω με ένα στιλ μιλιταριστικό… Κολλητά μπλουζάκια, εμφανή τατουάζ, προκλητικό στιλ απέναντι στην κοινωνία δεν με βρίσκουν σύμφωνο. Δεν έχουμε σχέση με τον μιλιταρισμό».

Ο πρώην χρυσαυγίτης βουλευτής τόνισε ότι «υπάρχουν άτομα περιθωριακά στη ζωή, που προσπαθούν να βρουν πολιτικούς χώρους για να ικανοποιήσουν το εγώ τους», επισημαίνοντας πως το κόμμα δεν είχε μηχανισμούς για να τους απομακρύνει.

Ο Γ. Γερμενής, που απολογήθηκε αμέσως μετά τον Αλεξόπουλο, προσπάθησε, ούτε λίγο ούτε πολύ, να… «πουλήσει τρέλα» στην έδρα και το ακροατήριο. Ειδικότερα, ο πρώην βουλευτής έκανε λόγο για «πολιτική δίωξη» και υποστήριξε πως το παραπεμπτικό βούλευμα αποτελεί ένα «μύθο» προκειμένου να διαλύσει η Νέα Δημοκρατία τη Χρυσή Αυγή με εντολή Σαμαρά. 

Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Γερμενής έκανε λόγο για έναν «ηλίθιο» ο οποίος έκανε αυτό «που δεν έπρεπε» και έστειλε το κόμμα στα κάτεργα, ενώ προσπάθησε να συγκαλύψει και το ναζιστικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής δηλώνοντας πως πρόκειται για ένα «λαϊκό εθνικιστικό κίνημα άσχετο με τον εθνικοσοσιαλισμό».

Αρκετές φορές οι τόνοι ανέβηκαν με την έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων καθώς ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής αντιδρούσε στις ερωτήσεις που του έκαναν και απευθυνόμενος στο Δικαστήριο έλεγε, μεταξύ άλλων, «έχετε να με ρωτήσετε κάτι για τις κατηγορίες; Αυτά να απαντήσω». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Πρόεδρος του Δικαστηρίου να του επισημάνει «δεν θα θέσετε εσείς τους όρους των ερωτήσεων του δικαστηρίου».

Προκλητικοί οι συνήγοροι των χρυσαυγιτών

Ένταση δημιουργήθηκε μεταξύ της Μάγδας Φύσσα και της συνηγόρου του κ. Αλεξόπουλου, Β.Πανταζή όταν η δικηγόρος προχώρησε σε δήλωση στο δικαστήριο, αναφέροντας πως ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος δέχθηκε επίθεση από μέλος του ακροατηρίου πριν αρχίσει το πρωί η συνεδρίαση του δικαστηρίου.

Η κίνηση αυτή της συνηγόρου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Μάγδας Φύσσα. Από τις θέσεις του ακροατηρίου η μητέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα σηκώθηκε όρθια φωνάζοντας: «Δεν ήταν από μέλος της αίθουσας, από τη μητέρα του Παύλου ήταν. Κάνε μου τη χάρη που τολμάς και μιλάς κιόλας. Άκου δέχθηκε επίθεση από ένα μπουκάλι».