Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Περαστικοί» και «διαπραγματευτές» οι εγκληματίες χρυσαυγίτες

Δίκη Χρυσής Αυγής: Με τον γνωστό χρυσαυγίτη, μέλος του πενταμελούς του Περάματος Χρ. – Αντ. Χατζηδάκη, συνεχίστηκαν σήμερα στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή οι απολογίες μελών του τάγματος εφόδου για τη δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ το βράδυ της 12ης Σεπτέμβρη 2013. Ο εν λόγω αν και πρωτοστάτησε μαζί με τον συγκατηγορούμενό του Αναστ. Πανταζή (γνωστός και ως «Τάσος» ή «Τασάρας») της ομάδας των τραμπούκων και αναγνωρίστηκε από τους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που υπέστησαν την επίθεση, το έπαιζε ως ο διαπραγματευτής και… φίλος των εργατών που προσπάθησε να μεταλαμπαδεύσει την αλληλεγγύη μεταξύ των δύο μερών (!).

Αποκορύφωμα, η προσπάθειά του να πείσει το δικαστήριο για τις καλές σχέσεις που είχε ο ίδιος με το Συνδικάτο Μετάλλου και με τον πρόεδρό του, Σωτ. Πουλικόγιαννη, τον οποίον οι χρυσαυγίτες χτύπησαν με ιδιαίτερα δολοφονικό μένος και έπεσε κάτω αιμόφυρτος μετά από ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι. Μάλιστα, του επισημάνθηκε από το δικαστήριο αλλά και από την Πολιτική Αγωγή ότι με τόσο καλά λόγια που λέει για το σωματείο είναι άξιο απορίας πώς είχε στελεχική θέση στην ΤΟ Περάματος της Χρυσής Αυγής. Χαρακτηριστικός ο σχολιασμός της προέδρου Μαρ. Λεπενιώτη: «Αν είναι οι σχέσεις σας τόσο καλές, δεν μπορεί να εξηγηθεί η παρουσία σας στο σημείο. Εσείς μιλάτε για τον Πουλικόγιαννη και τους υπόλοιπους με τα καλύτερα λόγια. Αυτά που λέτε δεν συνηγορούν με το ότι ήσασταν στο δρόμο. Λέτε “φίλος”, λέτε “αγαστή συνεργασία”…».

Ισχυρίστηκε επίσης, πως 15 χρυσαυγίτες που βγήκαν για να πετάξουν δήθεν τρικάκια και να μοιράσουν εφημερίδες και να κάνουν μοτοπορεία τα μεσάνυχτα, τυχαία συνάντησαν τους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Ομολόγησε όμως επί της ουσίας ότι η συμπλοκή, όπως τη χαρακτήρισε, έγινε για το χρυσαυγίτικο «σωματείο». «Οταν συναντηθήκαμε, υπήρχε μία ενόχληση, ήταν και το νέο σωματείο στη Ζώνη που επρόκειτο να γίνει». Μάλιστα, επειδή σε αντίθεση με άλλους συγκατηγορούμενούς του υποστήριξε ότι παρά το ότι δεν κρατούσαν στειλιάρια, «εκείνοι (σ.σ. οι κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ) μας είδαν, έβαλαν κράνη και βγήκαν μπροστά», ρωτήθηκε χαρακτηριστικά από το δικαστήριο «πώς χτυπήθηκαν οι άλλοι; (σ.σ. συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ). Με τα χαρτιά που κρατούσατε;». Μάλιστα, εν τη ρύμη του λόγου του ανέφερε: «Δεν κρατούσαμε σημαίες, αλλά μπορεί και να υπήρχαν… αν ήρθαν άτομα μετά, συμπληρωματικά, δεν μπορώ να ξέρω». Τα όσα είπε έρχονται σε αντίφαση όχι μόνο με τους 9 σοβαρά τραυματισμένους ανθρώπους, αλλά και με το ότι το τάγμα εφόδου χτύπησε και τα αυτοκίνητα του συνεργείου της αφισοκόλλησης, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν ακόμα και τρύπες στις λαμαρίνες….

Εμμέσως ομολόγησε επίσης ότι έδωσε και το παράγγελμα της λήξης της επίθεσης (υπάρχουν σχετικές μαρτυρίες) «Τέλος, πάμε να φύγουμε. Το Πέραμα εδώ». Και αυτό το δικαιολόγησε στο πλαίσιο της όλης του διαπραγματευτικής προσπάθειας για να «ηρεμήσει τα πνεύματα»…

Ο… μεσολαβητής και οι συνομιλίες με τον Λαγό

Παρά τις ερωτήσεις του δικαστηρίου, ο Χρ. – Αντ. Χατζηδάκης δεν μπόρεσε να δώσει απάντηση για το πώς κατέληξε μετά τη δολοφονική επίθεση να μιλάει στο τηλέφωνο με το στέλεχος της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Ι. Λαγό, υπεύθυνο της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά και στο Πέραμα. Ισχυρίστηκε ότι «μιλήσαμε για να δει αν είμαι καλά, γιατί είχα χτυπήσει (…) Δεν ξέρω αν με πήρε εκείνος τηλέφωνο ή εγώ, ούτε πώς έμαθε ότι χτύπησα». Σημειωτέον ότι από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου κινητού, προκύπτει ότι ο Ι. Λαγός ήταν ενήμερος για την επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και ενημερώνονταν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επίθεση. Επίσης, υπάρχει τηλεφωνική συνδιάλεξη του Ι. Λαγού με το στέλεχος της Χρυσής Αυγής και σωματοφύλακα του αρχηγού της, Σωτ. Δεβελέκο, κατά την οποία ο Λαγός ενημερώνει για το «τσάκισμα» του ΠΑΜΕ, δίνοντας λεπτομερή αναφορά της επίθεσης, λέγοντας χαρακτηριστικά «τους μακελέψαμε».

Πάντως, τον σχολιασμό του δικαστηρίου προκάλεσαν και τα όσα είπε ο Χρ. – Αντ. Χατζηδάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, όταν ισχυρίστηκε ότι προσπάθησε να μεσολαβήσει για να φέρει σε επαφή τον πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου με το στέλεχος της ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή Ι. Λαγό, για να τα βρουν το Συνδικάτο με το δουλεμπορικό!

Νωρίτερα, απολογήθηκε και ο Ι. Καστρινός, που υποστήριξε ότι δεν είχε σχέση με τη Χρυσή Αυγή και ότι δεν συμμετείχε στη συμπλοκή, όπως τη χαρακτήρισε, αλλά ήταν περαστικός από το σημείο. Σε αντίθεση με τον συγκατηγορούμενο του Χατζηδάκη είδε κοντάρια και φουλ-φέις από την πλευρά των χρυσαυγιτών. Ο εν λόγω έχει αναγνωριστεί, εκτός από τους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, και από συγκατηγορούμενούς του ότι συμμετείχε. Σήμερα, ο Χατζηδάκης, όπως χθες και ο Αντωνακόπουλος, τα «γύρισε» και είπε ότι δεν τα είπε έτσι στην προανάκριση για τη συμμετοχή Καστρινού, ότι μπορεί να έγινε φραστικό λάθος κ.ο.κ. Ρωτήθηκε επίσης ο κατηγορούμενος από την Πολιτική Αγωγή για το αν έχει κατηγορηθεί για επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά αλλοδαπού με σιδερογροθιά, αλλά δεν απάντησε.

Πηγή: 902.gr