Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Χρυσής Αυγής: Προκλητικός ο Λαγός, δεν έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη – Περαστικός ο Ρουπακιάς

Δίκη Χρυσής Αυγής: Κάνοντας σαφές εξ αρχής ότι «ο μόνος λόγος που απολογείται είναι για να ακουστεί η φωνή του», ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός δήλωσε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη, γιατί «δεν ασχολήθηκε με την υπόθεση Σαμαρά και το σχετικό βίντεο». Όπως ανέφερε, στόχος ήταν «να δημιουργήσουν μια εντύπωση για μας ότι είμαστε δολοφόνοι και κακούργοι και ότι οι υποψήφιοί μας πρέπει να τρομοκρατηθούν».

Όπως ισχυρίστηκε, οι πράξεις που του αποδίδονται είναι ομιλίες, τηλέφωνα και μηνύματα από συρραφή.

«Ήρθα για να ακουστεί η φωνή μου, γιατί έξι χρόνια μετά το τραγικό περιστατικό δεν μας δόθηκε ο λόγος και το δικαίωμα να απαντήσω σε αυτά που με κατηγορούσαν».

Αναφερόμενος στον Νίκο Μιχαλολιάκο, έκανε λόγο για διαφωνίες που είχε μαζί του, οι οποίες τον οδήγησαν στην αποχώρησή του από τη Χρυσή Αυγή μετά τις ευρωεκλογές και τη δημιουργία ενός νέου φορέα.

«Ο Νίκος Μιχαλολιάκος επέλεξε μία αλλη ομάδα ανθρωπων. Εγώ πίστευα σε ένα μεγαλύτερο άνοιγμα, σε ανθρώπους που μπορεί να μην ήταν τόσο πατριώτες όσο θα θέλαμε, αλλά και εκείνοι ήθελαν να αντισταθούν σε αυτά που μας συνέβαιναν. Θα έπρεπε να βγάλουμε έξω τις διαφωνίες και να ενώσουμε δυνάμεις» εξήγησε στο δικαστήριο και πρόσθεσε ότι διαφώνησε και για τη στάση που κράτησε το κόμμα αναφορικά με τη δίκη: «Πίστευα ότι η δίκη έπρεπε να είναι δημόσια και όχι να υπάρχει ένα πέπλο μυστηρίου για το ποιοί είναι οι χρυσαυγίτες» είπε.

Για τη δολοφονία Φύσσα

Υπό το βλέμμα των γονιών του Παύλου Φυσσα, ο Γιάννης Λαγός υποστήριξε ότι ενημερώθηκε για τη δολοφονία  από τον Γ. Πατέλη με τον οποίο είχαν συχνές τηλεφωνικές κλήσεις, ωστόσο, αν και, όπως είπε, μίλησε τη νύχτα με τον Νίκο Μιχαλολιάκο, δεν του ανέφερε απολύτως τίποτα, γιατί «δεν ήταν κατι βέβαιο».

«Στις 00:40 τη νύχτα με πήρε τηλεφωνο για να μου πει το προγραμμα της επόμενης ημέρας. Δεν απάντησα εκείνη τη στιγμή, γιατί προσπαθώ να μιλήσω με τον Γ. Πατέλη και να μάθω τί έγινε. Τον καλώ μετά, αλλά δεν του αναφέρω τίποτα και μιλάμε για άλλα ζητήματα. Την άλλη μέρα το πρωί μιλάμε για να τον πάρουμε από το σπίτι με μία ομαδα περιφρούρησης για να πάμε στη Μεσογείων. Δεν τον ενημέρωσα ποτέ για όσα μου είπε ο Πατέλης. Το πρωί ήταν ήδη ενημερωμένος. Έκρινα ότι δεν ειναι σκόπιμο εκείνη την ώρα, γιατί δεν είχα κάτι βεβαιο. Όταν βρεθήκαμε απο κοντά, το συζητήσαμε» ανέφερε.

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι ο Γ. Πατέλης τον ενημέρωσε ότι είχε προσαχθεί κάποιος από τη Χρυσή Αυγή, χωρίς όμως να του αναφέρει τον λόγο. «Μου είπε ότι ήταν ασήμαντος ο λόγος, μετά ότι κάποιος μαχαίρωσε και ότι ο ανθρωπος κινδυνεύει να πεθάνει. Έγιναν δυο-τρία τηλεφωνήματα. Ο Πατέλης νομίζω είχε μιλήσει με τον Ρουπακιά, αλλά δεν είμαι βέβαιος. Δεν μου μίλησε για άλλα άτομα. Την επόμενη μέρα μέσα από Διαδίκτυο προσπαθουσα να μάθω τί είχε γινει».

 Πρόεδρος: «Σας πήρε άλλος από την τοπική Νίκαιας;».

 Κατηγορούμενος: «Ίσως να είχα δεχθεί κλήση. Δεν θυμάμαι απο ποιόν, αλλά δεν ενημερώθηκα απο τον Άγγο για το περιστατικό. Το κινητό μου το είχαν οι πάντες. Η Χρυσή Αυγή ήταν πολυπληθής. Και όταν μου ζητούσαν το κινητό μου, εγώ το έδινα».

 Πρόεδρος: 21:45 η πρώτη επικοινωνία, στη συνέχεια εμφανίζονται κλήσεις 23:50, 00:15 -42 δεύτερα- … (σ.σ. του αναφέρει όλες τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με το Γ. Πατελη σε σταθερό και κινητά τηλέφωνα το βράδυ της δολοφονίας). Τί λέγατε;

Λαγός: Είχε συμβεί μια δολοφονία. Μου έλεγε τί συμβαίνει, ποιος είναι αυτός, αν έχει σχέση η Χρυσή Αυγή. Εμείς δεν το περιμέναμε, χάσαμε τη γη κάτω από τα πόδια μας. Να είστε βέβαιοι ότι αν υπήρχε κάτι ενοχοποιητικό θα είχε γίνει γνωστό.

Ο Γιάννης Λαγός μάλιστα χαρακτήρισε τον Γιώργο Ρουπακιά ως «περαστικό» στο κόμμα, αφού «η Χρυσή Αυγή ήταν μία μόδα τότε», ενώ τόνισε για ακόμα μία φορά ότι δεν αποδέχεται την ελληνική Δικαιοσύνη.

Ο Γιάννης Λαγός ανέφερε οτι τα γραφεία της Νίκαιας έκλεισαν για λόγους ασφαλείας. «Σταματήσαμε τη λειτουργία τους για λίγες ημέρες. Ο δολοφόνος έχει ομολογήσει κι έχει πει ότι μόνος του το έκανε» είπε ο κατηγορούμενος, διευκρινίζοντας ότι «η Χρυσή Αυγή δεν είχε σχέση με το Κερατσίνι. Τι δουλειά είχα εγώ ή ο γενικός γραμματέας; Όταν οπαδοί ομάδων συμμετέχουν σε επεισόδια, έχει συλληφθεί ποτέ καποιος απο το διοικητικό συμβούλιο της αντίστοιχης ΠΑΕ;» διερωτήθηκε.

Η δράση του Γ. Λαγού

Υπενθυμίζουμε ότι Λαγός διορίστηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο από τον αρχηγό Μιχαλολιάκο. Επίσης, με εντολή αρχηγού είχε διοριστεί εκτός από περιφερειάρχης Πειραιά, «υπεύθυνος της οργάνωσης του κινήματος» πανελλαδικά, όπως προκύπτει από σχετικό βίντεο από τον σκληρό δίσκο Μιχαλολιάκου. Ο Λαγός ήταν ακόμα πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου. Εμπλέκεται και στις τρεις συνεκδικαζόμενες υποθέσεις της ναζιστικής οργάνωσης, στη δολοφονία Παύλου Φύσσα, στη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, αλλά και σε πολλές από τις συσχετιζόμενες, είτε ως ο περιφερειάρχης που ενορχήστρωσε και ενέκρινε τις επιθέσεις είτε ακόμα και ως αυτουργός όπως π.χ. «Συνεργείο», Μελιγαλάς, «Αντίπνοια» κ.ά.

Ο άλλοτε περιφερειάρχης Πειραιά της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, με σωρεία στοιχείων εμφανίζεται στη δικογραφία της Δίκη της Χρυσής Αυγής ως το πρόσωπο από το οποίο ξεκινούν και στο οποίο καταλήγουν όλα τα κρίσιμα τηλεφωνήματα, τόσο τη νύχτα και την επομένη της δολοφονίας του μουσικού όσο και τη νύχτα της επίθεσης κατά μελών του ΠΑΜΕ. Είναι, επίσης, αυτός που μόνο λίγες ώρες πριν η ομάδα χρυσαυγιτών επιτεθεί στους αλλοδαπούς, είχε πει σε καφετέρια πως οι Αιγύπτιοι «από δω και πέρα θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή». Μέλη της ομάδας των χρυσαυγιτών που επιτέθηκε στους αλλοδαπούς μέσα στο σπίτι που ζούσαν στο Ικόνιο Περάματος φορούσε μπλουζάκια της οργάνωσης. Απολογούμενος ο Νίκος Μίχος είπε πως όταν το είχε αναφέρει αυτό στον Γιάννη Λαγό εκείνος του είχε απαντήσει «ναι, έγινε μαλακία».

Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στο δικαστήριο, ο Γιάννης Λαγός κινητοποιούσε δράσεις και ενέργειες ενώ ακόμη και η απλή επίκληση του ονόματός του στα μηνύματα που έστελναν σε μέλη οι υπεύθυνοι των Τοπικών είχε άμεση ανταπόκριση. Το «εντολή Λαγού» ήταν αρκετό για να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός των Τοπικών και να δράσουν τα μέλη τους.

Ο πιο δυναμικός αρχηγός μίας από τις πιο δραστήριες Τοπικές της Χρυσής Αυγής, εκείνης της Νίκαιας, που αποτελούσε το «καμάρι» του κόμματος, ο Γιάννης Λαγός, καταδικάστηκε πρόσφατα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο μαζί με τον Νίκο Μίχο σε οκτάμηνη φυλάκιση με αναστολή για ηθική αυτουργία στην επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη. Μία επίθεση που χρονικά προηγείται, μόνο λίγους μήνες πριν, εκείνης κατά του ΠΑΜΕ και της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Και σε αυτήν την υπόθεση το κινητό του Γιάννη Λαγού παίζει καίριο ρόλο στην όλη οργάνωση της ομάδας που είχε εισβάλει στον χώρο.