Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Χρυσής Αυγής: Συνεχίζεται αύριο – Τι επικαλέστηκαν για την αναστολή των ποινών σήμερα

Αύριο στις 10.30 θα συνεχιστεί η διαδικασία για τις αναστολές. Τελευταία σήμερα μίλησε η υπεράσπιση του καταδικασμένου ως μέλος της διευθυντικής ομάδας της Χρυσής Αυγής σε κάθειρξη 13 ετών, Ηλία Παναγιώταρου. Αύριο η διαδικασία θα συνεχιστεί με τους ισχυρισμούς των υπολοίπων κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων και των περισσοτέρων πρώην βουλευτών.

Η εισαγγελέας θα προτείνει επί της αναστολής εκτέλεσης των ποινών όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάθεσης μαρτύρων και τοποθετήσεων συνηγόρων υπεράσπισης.

Τρεις πρώην βουλευτές (Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Κων/νος Μπαρμπαρούσης) έδωσαν σήμερα το «παρών» στη δικαστική αίθουσα.

Πώς εξελίχθηκε η διαδικασία σήμερα

(Πηγή πληροφοριών: Εφημερίδα των Συντακτών)

«Κάθε φυλάκιση από μόνη της δημιουργεί ανεπανόρθωτη βλάβη», σημείωσε ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρου, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Υπέροχο άνθρωπο και σωστό οικογενειάρχη χαρακτήρισε τον Γιώργο Πατέλη η φίλη του που κατέθεσε ως μάρτυρας. Στον Γιώργο Πατέλη έχει επιβληθεί κάθειρξη δέκα ετών και δύο μηνών για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Για τον Ιωάννη Καζαντζόγλου κατέθεσε η αρραβωνιαστικιά του. Ο υπεύθυνος ασφαλείας της Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια καταδικάστηκε ως συνεργός στη δολοφονία του Παύλου και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και του επιβλήθηκε ποινή δέκα ετών και δύο μηνών.

Το αποφυλακιστήριό του για την επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια» προσκόμισε στην έδρα ο Βασίλης Σιατούνης, που καταδικάστηκε σε κάθειρξη έξι ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Ο Βασίλειος Σιατούνης είναι πρώην μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα το 2010 με τον Μιχαλολιάκο.

Αμέσως μετά επιχειρηματολόγησε υπέρ της αναστολής της εκτέλεσης της ποινής του ο Αθανάσιος Στράτος (καταδικάστηκε με ποινή έξι ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση). Ο Αθ. Στράτος είναι ο δεύτερος δράστης της επίθεσης στην «Αντίπνοια» και έχει και εκείνος αποφυλακιστεί.

«Γνωρίζω πολλά χρόνια τη Βενετία Πόπορη, απ’ όταν ήμουν διερμηνέας στα δικαστήρια Πειραιά», κατέθεσε μάρτυρας και πρόσθεσε: «Δεν έχω δει οτιδήποτε άσχημο, είναι πολύ καλός άνθρωπος». Η ανθυπαστυνόμος Βενετία Πόπορη καταδικάστηκε για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με ποινή 7 ετών και 4 μηνών. Στις 18.09.2013, λίγες ώρες μετά τη δολοφονία Φύσσα και λίγο πριν γίνει η έρευνα της αστυνομίας στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά, προειδοποιούσε τους συναγωνιστές της με μήνυμα που έγραφε «εντός ολίγου ντου στα γραφεία στον Πειραιά». Κατά την έρευνα στο σπίτι της κατασχέθηκαν όπλα, εκατοντάδες φυσίγγια, πολλά μαχαίρια, σιδηρογροθιές κ.ά., για τα οποία κατέθεσε απολογούμενη ότι τα κατείχε παράνομα αλλά ήταν για… συλλεκτική χρήση.

Για τον πρώην βουλευτή Νίκο Κούζηλο (καταδικάστηκε σε ποινή επτά ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση) κατέθεσε συγγενής του, ο οποίος υποστήριξε ότι από εκείνον εξαρτάται όλη η οικογένειά του και θα πρέπει να μην οδηγηθεί στη φυλακή.

Ο αδερφός του Αριστόδημου Δασκαλάκη, που καταδικάστηκε σε ποινή 5 ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση (έχει καταδικαστεί και για την επίθεση σε μετανάστες στο χωριό Βαΐνιά της Ιεράπετρας), υποστήριξε την αναγκαιότητα της αναστολής εκτέλεσης της ποινής.

Ποινή δέκα ετών και 24 μηνών επέβαλε το δικαστήριο στον τότε πυρηνάρχη Περάματος, Γιάννη Πανταζή, για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και πρόκληση επικίνδυνης βλάβης στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Για την αναστολή της ποινής του κατέθεσε στο δικαστήριο γείτονάς του, ο οποίος τον χαρακτήρισε ήσυχο άνθρωπο και εκτίμησε ότι δεν είναι ικανός να κάνει αξιόποινες πράξεις. Τον ηγετικό ρόλο του Πανταζή στην επίθεση στο ΠΑΜΕ έχει παραδεχτεί ο Λαγός σε γραπτά μηνύματα που ανταλλάσσει με τον Σ. Δεβελέκο. «Κάνα κοκαλάκι μένει για μας;» ρωτάει ο Δεβελέκος, με τον περιφερειάρχη να απαντάει «Θα στεναχωρηθεί ο Τάσος», και τον Δεβελέκο να συνεχίζει: «Α ρε Τάσο, θεέ!»

Η κόρη του Γιώργου Δήμου, καταδικασθέντος για συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα (του αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό) και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, κατέθεσε για τα σοβαρά προβλήματα υγείας του πατέρα της. Ο Δήμου είναι πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια και μίλησε με τον Ρουπακιά αμέσως μετά τη δολοφονία. Σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο της εφημερίδας «Καθημερινή», Γιάννη Παπαδόπουλο, στις 3.5.2015 κατήγγειλε απειλές από την οργάνωση, τις οποίες επανέλαβε κατά την απολογία του. «Τώρα που θα ανοίξουν τα τηλέφωνα από την αστυνομία θα πεις ότι τυχαία βρέθηκες εκείνο το βράδυ στο Κερατσίνι, είδες φασαρία και πήρες τον Ρουπακιά τηλέφωνο. Είσαι ο μόνος που τον πήρε τηλέφωνο», είπε ο Δήμου ότι του ζητήθηκε να καταθέσει στις αρχές αλλά, όπως είπε, εκείνος αρνήθηκε και άρχισαν οι απειλές προς τον ίδιο και την οικογένειά του.

Mάρτυρας επί της ανασταλτικής δύναμης της Έφεσης ο πατέρας του Κ. Μπαρμπαρούση:

Ο Ηλίας Μπαρμπαρούσης κατέθεσε ότι ο γιος του μένει στην Αιτωλοακαρνανία και πληρώνει 1.500 ευρώ διατροφή των τριών παιδιών του. «Αν εκτίσει την ποινή του, εγώ τελείωσα», είπε ο πατέρας του.

Πρόεδρος: Οταν ήταν στην Αθήνα ως βουλευτής, εσάς ποιος σας κοίταγε;

Ηλ. Μπαρμπαρούσης: Το 2017 επιδεινώθηκε το πρόβλημα υγείας μου

Πρόεδρος: Η σύζυγός σας τι ηλικίας είναι;

Ηλ. Μπαρμπαρούσης: 63

Συνάδελφος του Μάρκου Ευγενικού κατέθεσε ότι «δουλεύουν μαζί τα τελευταία δυόμισι χρόνια, είναι συνεπής στη δουλειά του, δεν είναι άτομο που κάνει φασαρίες και η σχέση του με ξένους συναδέλφους είναι πολύ καλές». Στον Μάρκο Ευγενικό επιβλήθηκε ποινή ετών για την απόπειρα ανθρωποκτονίας των Αιγύπτιων αλιεργατών και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

Ο Λέων Τσαλίκης καταδικάστηκε για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και του επιβλήθηκε ποινή εννιά ετών. Η αδερφή του κατέθεσε ότι «ο Λ. Τσαλίκης εργάζεται από το 2018 σε εταιρεία μεταφορών» και ότι αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.

«Τα πραγματικά περιστατικά της ζωής του και όσα συνοδεύουν την οικογένειά του, που απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν ευχάριστα, θα βοηθήσουν το δικαστήριό σας στην απόφασή του», σημείωσε ο συνήγορος του Γιώργου Τσακανίκα, ο οποίος καταδικάστηκε με ποινή έξι ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα. Πρόκειται για τον τότε γραμματέα της Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια. «Εδώ και ενάμιση μήνα είναι έγγαμος», είπε ο συνήγορος και εξήγησε ότι «ενώ μέχρι τον γάμο του ο Τσακανίκας είχε να θρέφει τρία στόματα (τον ίδιο, τη μητέρα του και τη γιαγιά του), τώρα έχει και τη σύζυγό του». Είπε επίσης ότι η γιαγιά του αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και ότι ο Γ. Τσακανίκας εργάζεται από την ηλικία των 21 ετών.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Αναστάσιου Μιχάλαρου (καταδικάστηκε για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και του επιβλήθηκε ποινή 9 ετών και δύο μηνών) τονίζει: «Αυτό που βρίσκεται τον πυρήνα του αιτήματός μας για αναστολή της ποινής είναι ένα πολύ συγκεκριμένο γεγονός: ότι η υπεράσπιση από την πρώτη στιγμή αμφισβήτησε σθεναρά το κατηγορητήριο για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Αμφισβητήσαμε και την ύπαρξη της εγκληματικής οργάνωσης και τη συμμετοχή του Μιχάλαρου σε αυτήν. Όσο για το αδίκημα της συνέργειας στην ανθρωποκτονία Φύσσα, αμφισβητήσαμε την παρουσία του στο Κερατσίνι εκείνο το βράδυ».

Ωστόσο, για την παρουσία του Μιχάλαρου έξω από την καφετέρια «Κοράλλι» το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου έχουν καταθέσει τρεις αυτόπτες μάρτυρες που περιέγραψαν το χαρακτηριστικό τατουάζ που έχει στο μπράτσο του. Κατά την απολογία του ο Μιχάλαρος είχε ισχυριστεί ότι στο τατουάζ «είναι ο μαίανδρος με το δελφικό Ε, το σύμβολο του φωτός».

Ο συνήγορός του υποστηρίζει επίσης ότι ο εντολέας του από τις 2.10.2013 «τηρεί ευλαβικά» τους περιοριστικούς όρους που του επιβλήθηκαν (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση τρεις φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα), είναι μόνιμος κάτοικος Κερατσινίου, εργάζεται στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και η οικογένειά του συντηρείται αποκλειστικά από τη δουλειά του.

Ο συνήγορος του Κωνσταντίνου Κορκοβίλη (καταδικάστηκε σε κάθειρξη εννιά ετών για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση) υποστηρίζει ότι «ο εντολέας μου ουδέποτε εκρίθη ύποπτος φυγής ή ότι θα τελέσει παράνομες πράξεις και γι’ αυτό μετά την ανάκρισή του αφέθη ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα δύο φορές τον μήνα». «Η έκτιση της ποινής θα επιφέρει μεγάλη ζημία στην προσωπική του ζωή και στην οικογένειά του γιατί είναι ο μόνος που στηρίζει οικονομικά την υπέργηρη μητέρα του, η οποία για λόγους υγείας δεν μπορεί να αυτοσυντηρηθεί (…) Είναι πατέρας μιας κόρης, 20 ετών, της οποίας έχει αναλάβει τη φροντίδα μετά το διαζύγιό του».

Ο αδερφός του Ιωάννη Κομιανού, που καταδικάστηκε σε κάθειρξη εννιά ετών για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, είναι ο πρώτος μάρτυρας που καταθέτει. Σύμφωνα με τον μάρτυρα, «εδώ και ένα μήνα ο αδερφός μου μετακόμισε στην Κέρκυρα και χθες προσλήφθηκε ως καθαριστής σε νηπιαγωγείο», ενώ «από το 2013 δεν έχει καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή».

 

mpelogiannis