Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δημοσίευμα του BBC κατηγορεί την Ελλάδα για θανάτους δεκάδων μεταναστών στη Μεσόγειο

Η ελληνική ακτοφυλακή έχει προκαλέσει, με τις πρακτικές της, τον θάνατο δεκάδων μεταναστών στη Μεσόγειο σε διάστημα τριών ετών, αναφέρει σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του BBC, που επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με το BBC, οι δημοσιογράφοι του ανέλυσαν 15 περιστατικά, που συνέβησαν στο διάστημα από τον Μάιο του 2020 έως τον ίδιο μήνα 2023 και είχαν ως αποτέλεσμα 43 θανάτους.

Οι αρχικές πηγές που επικαλείται το BBC ήταν κυρίως τοπικά μέσα ενημέρωσης, ΜΚΟ και η Τουρκική Ακτοφυλακή.

Σε πέντε από τα περιστατικά, οι μετανάστες είπαν ότι πετάχτηκαν απευθείας στη θάλασσα από τις ελληνικές αρχές. Σε άλλες τέσσερις περιπτώσεις, οι μάρτυρες είπαν πως είχαν αποβιβαστεί σε ελληνικά νησιά αλλά κυνηγήθηκαν ενώ σε κάποια άλλα ανέφεραν ότι τους είχαν βάλει σε φουσκωτές σχεδίες, οι οποίες στη συνέχεια ξεφουσκώθηκαν ή φαινόταν ότι είχαν τρυπηθεί.

Η έρευνα του BBC εμφανίζεται σε ένα νέο ντοκιμαντέρ του BBC, με τίτλο «Νεκρική νηνεμία: Σκοτώνοντας στη Μεσόγειο;» και περιλαμβάνει πλάνα που, μεταξύ άλλων, δείχνουν μετανάστες να φορτώνονται σε ένα σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής και στη συνέχεια να εγκαταλείπονται σε μια λέμβο.

Από την πλευρά της, η Ελληνική Ακτοφυλακή είπε στην έρευνα ότι απορρίπτει κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες για παράνομες δραστηριότητες.

«Τα όσα αναφέρονται δεν αποδεικνύονται. Και βάση της συνεργασίας με τις τουρκικές αρχές έχει παταχθεί στην ρίζα της η παράνομη μετανάστευση», δήλωσε ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, ομνύοντας στην επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας που, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Δουβλίνο, Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο), έχει εντείνει το κυνήγι κατά των κατατρεγμένων.

Πηγή: 902.gr