Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

“Δημοσιογραφική Συνεργασία”: Διεκδικούμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, ΣΣΕ με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς

«Διεκδικούμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, ΣΣΕ με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς», τονίζει η «Δημοσιογραφική Συνεργασία», με αφορμή το γεγονός ότι «η κυβερνητική εργοδοτική πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ θριαμβολογεί για την υπογραφή μιας δήθεν Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) που υπέγραψε με την κυβέρνηση, στο όνομα των εκατοντάδων εργαζόμενων δημοσιογράφων στα κρατικά και δημοτικά ΜΜΕ».

 

Εργαζόμενοι, σημειώνει, «που όπως όλοι οι εργαζόμενοι άλλων κλάδων βλέπουν χρόνο με τον χρόνο το, εδώ και 15 χρόνια, τσακισμένο εισόδημα τους να καταβροχθίζεται από τις απώλειες λόγω οικονομικής κρίσης και μνημονιακών νόμων, που εκτός από τη στασιμότητα στους μισθούς, είχαν πάγωμα των ωριμάνσεων και αφαίρεση των 13ου και 14ου μισθών. Αλλά και τον τερατώδη πληθωρισμό, ιδιαίτερα στα τρόφιμα οι ανατιμήσεις των οποίων το 2023 ήταν 13,2% σε σχέση με το 2022 και το πρώτο τετράμηνο του 2024 ήταν 5,4% σε σχέση με πέρσι, αλλά και στην Ενέργεια οι τιμές της οποίας είναι στα ύψη και αυξάνονται, τα ενοίκια που είναι απλησίαστα κ.ά. Το εισόδημα επίσης αναλώνεται στην πληρωμή υπηρεσιών Υγείας  – Πρόνοιας που εμπορευματοποιούνται και ιδιωτικοποιούνται συνεχώς και με γοργούς ρυθμούς, όπως και στην Παιδεία και είναι γεγονός ότι δεν φτάνει ούτε για τα στοιχειώδη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το κατά κεφαλήν εισόδημα έχει μειωθεί κατά 28%».

Παρά ταύτα, επισημαίνει η ανακοίνωση, «η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συνέχιση της απαξίωσης των μισθολογικών αυξήσεων, αφού αυτές δεν γίνονται πάνω στους μισθούς που παραμένουν παγωμένοι, αλλά δίνονται με τα επαίσχυντα κουπόνια σίτισης λες και οι δημοσιογράφοι διαβιούν σε ιδρύματα. Και πάνω στα περσινά πεντάευρα κουπόνια δόθηκε αύξηση ένα ευρώ! Ούτε για ψίχουλα δεν μπορείς να μιλήσεις. Αυτή η παραχώρηση αίσχος του κράτους συνοψίζεται στο… ιλιγγιώδες ποσό των 467 ευρώ το χρόνο για τους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα: 1 ευρώ “αύξηση” στις κάρτες τροφείων, επί 11 μήνες, διότι δεν καταβάλλεται το ποσό σε περιπτώσεις αδείας αλλά και ασθένειας (αφού, ως γνωστόν, αδειούχοι και ασθενείς δεν …τρώνε), συν 100 ευρώ, “αύξηση” στο “δώρο” Χριστουγέννων και Πάσχα,(αντί του 13ου και 14ου μισθού που είναι κομμένοι), συν 125 ευρώ το χρόνο για ανανέωση ηλεκτρονικού εξοπλισμού».

Αλλά ακόμη και αυτό το ποσό, αναφέρει, «που δεν αποτελεί αύξηση στο μισθό που παραμένει παγωμένος αφού δίνονται τα κουπόνια, με συνέπειες και στην ασφαλιστική κατάσταση του εργαζόμενου η οποία επίσης παραμένει στάσιμη με συνέπειες στη συνταξιοδοτική του προοπτική. Από το …φιλοδώρημα εξαιρούνται οι εκατοντάδες συνάδελφοι που εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας και δελτίο παροχής υπηρεσιών, τα δικαιώματα των οποίων από την πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ επί πολλά χρόνια είναι ουσιαστικά θαμμένα με συνέπεια την αρνητική κατηγοριοποίηση συναδέλφων που λόγω των αντεργατικών νόμων δουλεύουν με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Και για αυτό το τμήμα των συναδέλφων η κυβερνητική εργοδοτική πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ υποκλίνεται σε κυβέρνηση – εργοδοσία».

Αυτά συμβαίνουν, υπογραμμίζει, «την ίδια ώρα που το αστικό κράτος, με την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και τις προηγούμενες των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, εκταμιεύει δυσθεώρητα ποσά πολλών δισεκατομμυρίων για τις πολεμικές δαπάνες για τη ΝΑΤΟική και ευρωενωσιακή ιμπεριαλιστική επέλαση κατά των λαών σε όλο τον κόσμο και άλλα τόσα με τη μορφή φοροελαφρύνσεων και τεράστιων επιδοτήσεων στο μεγάλο κεφάλαιο, που στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του συμπεριλαμβάνονται και επιχειρήσεις ΜΜΕ. Μόνο για παράδειγμα και μόνο για να συγκρίνουμε μεγέθη, σημειώνουμε ότι 500.000 ευρώ τη μέρα είναι το κόστος της φρεγάτας που περιπολεί στην Ερυθρά Θάλασσα περιφρουρώντας τα συμφέροντα των εφοπλιστών παρότι δεν προσφέρουν φορολογικά έσοδα, των επιχειρηματιών της Ενέργειας, των μεγαλεμπόρων εισαγωγέων – εξαγωγέων, ενώ παράλληλα οι επιχειρήσεις ΜΜΕ των ίδιων πάνω-κάτω αφεντικών πριμοδοτήθηκαν πρόσφατα για τις ασφαλιστικές τους εισφορές που συστηματικά δεν καταβάλλουν στον ΕΔΟΕΑΠ.

Οι λεγόμενοι θεσμικοί όροι της δήθεν ΣΣΕ, ακόμα και παρά το κατασκηνωτικό επίδομα για παιδιά, δεν δίνουν τίποτα νέο που να βελτιώνει ουσιαστικά τη θέση των εργαζομένων και δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα φτηνό, κακότεχνο περιτύλιγμα που προσπαθούν να “πουλήσουν” τα συνεταιράκια σαν ακριβό δώρο στους εργαζόμενους του κλάδου».

Μετά από αυτή την επιτυχία (!!!!), προσθέτει, «δεν θα αποτελούσε έκπληξη, αφού πάντα έτσι γίνεται, ανάλογου περιεχομένου σύμβαση με μηδενικές έως ελάχιστες αυξήσεις να προετοιμάζεται για λογαριασμό των εργαζόμενων δημοσιογράφων και στα ιδιωτικά ΜΜΕ. Και αυτό την ίδια ώρα που επιχειρηματίες του ιδιωτικού τομέα πήραν τη σκυτάλη του κράτους με τα κουπόνια και ετοιμάζονται να τα εφαρμόσουν.

Και επειδή κατά παράδοση η ΕΣΗΕΑ δίνει το παράγγελμα του συμβιβασμού και της υποταγής στις πλειοψηφίες των διοικήσεων των άλλων Ενώσεων του κλάδου, προέκυψε η παρότρυνση της πλειοψηφίας της ΕΣΗΕΜΘ για προσφυγή στη διαιτησία του ΟΜΕΔ, όπου παράγονται αποφάσεις που “αντιστοιχούν στο γενικότερο κοινωνικό ή δημόσιο συμφέρον συνδεόμενο με τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας”».

Πηγή 902.gr
via ΠΑΜΕ-Τύπου & ΜΜΕ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΣΗΕΑ: Ψήφο στη “Δημοσιογραφική Συνεργασία” κόντρα στις δυνάμεις της συναίνεσης και της συνδιαλλαγής με εργοδοσία – κυβερνήσεις

Με άλλα λόγια, τονίζει η ανακοίνωση, «από άλλη προσφιλή διαδρομή η προσαρμογή στις απαιτήσεις των αφεντικών, αφού η αύξηση που δόθηκε στους εργαζόμενους τεχνικούς της ΕΤΙΤΑ μέσω της διαιτησίας αγγίζει το αστρονομικό ποσοστό του 3%, που και αυτό αμφισβητήθηκε από τα αφεντικά και γι’ αυτό η απόφαση περί δυνατότητας μονομερούς προσφυγής, την οποία έχει εφεσιβάλει η εργοδοσία και θα εκδικαστεί σε άλλο, επί της ουσίας, εργοδοτικό όργανο τον Σεπτέμβρη. Άρα και οι μισθοί των τεχνικών, παρά τους πανηγυρισμούς της ΕΤΙΤΑ και τις αυταπάτες που σπέρνει η επίσης εργοδοτική – κυβερνητική ΕΣΗΕΜΘ, παραμένουν παγωμένοι».

«Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Γίνεται ολοένα και πιο φανερό ότι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών στη ζωή και τη δουλειά είναι η διεκδικητική πάλη των ίδιων των εργαζόμενων δημοσιογράφων και των συναδέλφων μας διοικητικών υπαλλήλων, τεχνικών και φωτορεπόρτερ.

Πάλη με στόχο την υπογραφή Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις που να καλύπτουν τις απώλειες των 15 χρόνων και να αντισταθμίζουν τον πληθωρισμό. Λαμβάνοντας υπόψη τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις δυνατότητες της οικονομίας να προσφέρουν εγγυήσεις για ασφαλές από επαγγελματικούς κινδύνους περιβάλλον εργασίας και μικρότερο εργάσιμο χρόνο.

Με ενότητα, αποφασιστικότητα, αλληλεγγύη οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα για το δικό τους συμφέρον, αντίστοιχα με επιτυχίες εργαζομένων σε άλλους κλάδους. Και αυτό μπορεί να γίνει με συνελεύσεις σε κάθε τόπο δουλειάς για να συζητηθεί το περιεχόμενο των ΣΣΕ στα δημόσια και ιδιωτικά ΜΜΕ και τα μέτρα για την οργάνωση του διεκδικητικού αγώνα των εργαζομένων.

Με αποφάσεις για διεκδικητικές κινητοποιήσεις, εκλέγοντας εκπροσώπους μας σε επιτροπές εργαζομένων σε κάθε χώρο που θα αναλάβουν, μαζί με το Μεικτό, συντονισμό δράσης για να ξεκινήσουν αγώνες για ΣΣΕ με βάση τις ανάγκες μας», καταλήγει η ανακοίνωση της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας».

_Σε αυτόν τον αγώνα οι εργαζόμενοι
που συσπειρώνονται στη “Δημοσιογραφική Συνεργασία”
θα είναι μπροστά.

Είναι μονόδρομος ώστε τα αφεντικά να νιώσουν τη δύναμη και την αποφασιστικότητά μας στην απαίτηση για την υπογραφή νέων ΣΣΕ με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς μας και όχι τα άθλια τροφεία και κουπόνια ψίχουλα των σούπερ μάρκετ, αλλά και για την εργοδοτική – κυβερνητική πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ που πρέπει να νοιώσει την αγωνιστική μας ανάσα και διάθεση για να σπάσει την κολεγιά της με την εργοδοσία και την κυβέρνηση».

Ακολουθήστε το Ατέχνως σε
Google News, Facebook και Twitter