Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δημ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ στο πλευρό των κατοίκων – Διεκδικήσεις για όλα τα απαραίτητα μέτρα -Φωτο-Video

Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα στήριξης των πληγέντων και αποκατάστασης των ζημιών

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις σεισμόπληκτες περιοχές της Λάρισας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, από το Μεσοχώρι όπου βρέθηκε, έκανε δήλωση σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων και διεκδικεί να ληφθούν τόσο τα άμεσα όσο και τα μακροπρόθεσμα μέτρα στήριξης, αποκατάστασης κ.λπ.

Παρουσιάζοντας τα αιτήματα του ΚΚΕ για άμεσα μέτρα για την ανακούφιση και τη στήριξη των σεισμόπληκτων, μεταξύ άλλων, ο Δ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι πρέπει να γίνει άμεσα η καταγραφή των ζημιών για να αποδοθούν οι αποζημιώσεις στο 100%, να δοθεί επίδομα, το οποίο το ΚΚΕ προσδιορίζει στα 1000 ευρώ για όλους τους πληγέντες, και να προχωρήσουν άμεσα όλες οι άλλες αποκαταστάσεις (οδικό δίκτυο, ύδρευση) μαζί με την ανθρώπινη και ασφαλή διαβίωση των ανθρώπων που ζουν 14 μέρες μετά τους καταστροφικούς σεισμούς σε σκηνές μέσα στο κρύο.

Επίσης, τόνισε ότι πρέπει με νομοθετική ρύθμιση να απαλλαγούν όλοι οι κάτοικοι από δημοτικά τέλη, φόρους και τόκους, να μη γίνονται κατασχέσεις, αλλά και να ληφθούν μια σειρά μέτρα για τη στήριξη π.χ. των εργαζομένων που δεν μπορούν να δουλέψουν, των αγροτών, των μαθητών – ιδιαίτερα της Γ’ Λυκείου – με ενισχυτική διδασκαλία και ποσόστωση. Επίσης, να ενισχυθούν άμεσα τα Κέντρα Υγείας της περιοχής με προσωπικό και υποδομές.

Αναλυτικά, η δήλωση του Δ. Κουτσούμπα έχει ως εξής:

«14 μέρες μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, βρισκόμαστε εδώ στην περιοχή για να υψώσουμε τη φωνή μας μαζί με τη φωνή των κατοίκων, για να παρθούν και τα άμεσα μέτρα και τα μακροπρόθεσμα που χρειάζεται η πληγείσα περιοχή. Άμεσα μέτρα που αφορούν την άμεση καταγραφή των ζημιών, έτσι ώστε να αποδοθούν οι αποζημιώσεις σε όλους, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, στο 100%. Για να δοθεί το επίδομα, που εμείς το προσδιορίζουμε στα 1000 ευρώ, ως απαραίτητο για όλους τους πληγέντες, είτε έχουν “κόκκινο”, είτε “κίτρινο” το σπίτι τους ή το μαγαζί τους, την περιουσία τους. Και βεβαίως όλες οι άλλες αποκαταστάσεις που χρειάζονται άμεσα να γίνουν όπως του οδικού δικτύου, της ύδρευσης, μαζί με την ανθρώπινη και ασφαλή διαβίωση των συνανθρώπων μας εδώ, γιατί ζουν μέσα στο κρύο, σε σκηνές. Οι κυβερνώντες έχουν υποσχεθεί κοντέινερς αλλά δεν έχουν έρθει, έχουν υποσχεθεί άλλες κατοικίες, αλλά επίσης δεν έχουν έρθει.

Πρέπει να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα. Και ταυτόχρονα, θα πρέπει με νομοθετική ρύθμιση να απαλλαγούν όλοι οι κάτοικοι από τα τέλη, από φόρους, από τόκους είτε στις τράπεζες, είτε στην εφορία, να μη γίνονται κατασχέσεις, να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, το Τέλος Επιτηδεύματος. Θα πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα ώστε να μην πληρώνουν δημοτικά τέλη για όλη αυτή την περίοδο της δοκιμασίας τους. Και μία σειρά άλλα ζητήματα που αφορούν είτε εργαζόμενους σε επιχειρήσεις, που δεν μπορούν να δουλέψουν και να διευκολυνθούν, είτε αγρότες που δεν έχουν πάρει ακόμη την αποζημίωση του ΕΛΓΑ για τα χιόνια του 2020 και έχει καταστραφεί η παραγωγή τους, είτε για άλλες κατηγορίες όπως είναι για παράδειγμα οι μαθητές μας ιδιαίτερα αυτοί της Γ’ Λυκείου, όπου πρέπει να υπάρχει ενισχυτική διδασκαλία, θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει και ποσόστωση.

Θα πρέπει να ενισχυθούν τα Κέντρα Υγείας, εδώ στην περιοχή και του Τυρνάβου και της Ελασσόνας και της Φαρκαδόνας με προσωπικό, με υποδομές, γιατί υπάρχει και η πανδημία και βεβαίως χρειάζεται άμεσα να γίνουν τεστ, να γίνουν οι εμβολιασμοί, να μπουν αυτές οι περιοχές σε προτεραιότητα.

Αυτά είναι ορισμένα από τα ζητήματα που θα παλέψουμε μέσα στη Βουλή, θα παλέψουμε στην Ευρωβουλή, θα παλέψουμε και στους δρόμους του αγώνα».

Από το χωριό Μεσοχώρι ξεκίνησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, την περιοδεία του στις σεισμόπληκτες περιοχές της Λάρισας.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέφτηκε τον καταυλισμό που έχει στηθεί και στη συνέχεια μίλησε στην κεντρική πλατεία του χωριού. Από εκεί, έκανε δήλωση, σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων και διεκδικεί να ληφθούν τόσο τα άμεσα όσο και τα μακροπρόθεσμα μέτρα στήριξης, αποκατάστασης κ.λπ

Οι κάτοικοι του περιέγραψαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα οποία παραμένουν δύο εβδομάδες μετά το σεισμό. Πέρα από κάποιες σκηνές που έχουν στηθεί και το συσσίτιο, τα υπόλοιπα είναι «στον αέρα» από τις αποζημιώσεις μέχρι τα κοντέινερ που ζητάνε.

Mεταξύ άλλων, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε ότι πρέπει να γίνει άμεσα η καταγραφή των ζημιών για να αποδοθούν οι αποζημιώσεις στο 100%, να δοθεί επίδομα, το οποίο το ΚΚΕ προσδιορίζει στα 1000 ευρώ για όλους τους πληγέντες, και να προχωρήσουν άμεσα όλες οι άλλες αποκαταστάσεις (οδικό δίκτυο, ύδρευση) μαζί με την ανθρώπινη και ασφαλή διαβίωση των ανθρώπων που ζουν 14 μέρες μετά τους καταστροφικούς σεισμούς σε σκηνές μέσα στο κρύο.

Επίσης, τόνισε ότι πρέπει με νομοθετική ρύθμιση να απαλλαγούν όλοι οι κάτοικοι από δημοτικά τέλη, φόρους και τόκους, να μη γίνονται κατασχέσεις, αλλά και να ληφθούν μια σειρά μέτρα για τη στήριξη π.χ. των εργαζομένων που δεν μπορούν να δουλέψουν, των αγροτών, των μαθητών – ιδιαίτερα της Γ’ Λυκείου – με ενισχυτική διδασκαλία και ποσόστωση. Επίσης, να ενισχυθούν άμεσα τα Κέντρα Υγείας της περιοχής με προσωπικό και υποδομές.Κουτσούμπας Λάρισα

Στο χωριό τον υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας και ο πρόεδρος της κοινότητας Μεσοχωρίου Γιάννης Ζαρλαδάνης, οι οποίοι περιέγραψαν τα προβλήματα που υπάρχουν δύο εβδομάδες μετά τον σεισμό.

Στην συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία παραβρέθηκαν επίσης οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου, οι πρόεδροι μίας σειράς τοπικών κοινοτήτων, εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων, του σωματείου συνταξιούχων, κ.α.

Στην αντιπροσωπεία του Κόμματος συμμετέχουν ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας του Κόμματος, τα μέλη της ΚΕ Μαρία Γαβαλά και Ρίζος Μαρούδας, καθώς και ο βουλευτής του Κόμματος στο νομό Γιώργος Λαμπρούλης.