Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δικάζονται στη Λέσβο δεκάδες άνθρωποι, γιατί …διέσωζαν πρόσφυγες στο Αιγαίο

Στο δικαστήριο γιατί …έσωσαν μετανάστες!!! Κι όμως αληθινό. Συνολικά 24 άνθρωποι καλούνται να λογοδοτήσουν σε δικαστήριο της Λέσβου για σοβαρά αδικήματα, περιλαμβανομένης της κατασκοπίας, της διακίνησης μεταναστών και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Τα συγκεκριμένα αδικήματα επισύρουν ποινές φυλάκισης έως 25 ετών.

Στους κατηγορούμενους και η Σάρα Μαρντίνι, μία από τις δύο κολυμβήτριες από τη Συρία που έγιναν παγκοσμίως γνωστές το καλοκαίρι του 2015, όταν κατάφεραν να φτάσουν στη Μυτιλήνη κολυμπώντας. Δικάζεται επειδή βοήθησε, επί της ουσίας, άλλους ξεριζωμένους.

Το 2015 οι δυο αδερφές από τη Συρία Γιούσρα και Σάρα Μαρντίνι, τότε 17 και 20 ετών τότε, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Συρία όπου γινόταν πόλεμος. Μαζί με άλλους πρόσφυγες από τα παράλια της Τουρκίας προσπάθησαν να φτάσουν στη Λέσβο με μια φουσκωτή βάρκα. Ωστόσο, όταν η μηχανή σταμάτησε και η βάρκα άρχισε να παίρνει νερό οι δυο αδερφές έπεσαν στο νερό και τράβηξαν τη βάρκα επί ώρες προς το νησί. Οι δύο αδερφές ήταν κολυμβήτριες μεγάλων αποστάσεων.

Από τη Λέσβο οι δύο αδερφές έφτασαν στο Βερολίνο. Η Γιούσρα συμμετείχε στους Ολυμπιακούς του Ρίο με την ομάδα των προσφύγων, ενώ η Σάρα αποφάσισε να επιστρέψει στη Λέσβο, για να βοηθήσει άλλους ξεριζωμένους. Η ιστορία των δύο κοριτσιών έχει εμπνεύσει την ταινία The Swimmers, που προβάλλεται στο Netflix.

Το 2018, επί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η Σάρα συνελήφθη μαζί με άλλα 23 άτομα, μέλη της ERCI, με την κατηγορία πως «στην κατ’ επάγγελμα διευκόλυνση της διακίνησης μεγάλου αριθμού υπηκόων τρίτων χωρών προς τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος και Σάμος) με παράνομες μεθόδους και διαδικασίες». Οι ίδιοι λένε ότι δεν έκαναν τίποτα περισσότερο από το να υποδέχονται τις βάρκες στην ακτή και να ενημερώνουν το Λιμενικό.

Δικάζονται για πλαστογραφία (αφορά μία πλαστή πινακίδα κυκλοφορίας αυτοκινήτου), παράνομη ακρόαση ραδιοσυχνοτήτων και κατασκοπεία σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ εκκρεμούν κι άλλες κατηγορίες σε βάρος τους. Διώκονται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διακίνηση μεταναστών, απάτη και ξέπλυμα χρήματος.

Αρθούρος Ρεμπώ Επαναστάτης και μποέμ ΜΙΚΡΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ