Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δικαστήριο Χάγης: Αρνείται τις κατηγορίες για γενοκτονία το Ισραήλ παρά τα αναμφισβήτητα στοιχεία

Το Ισραήλ αρνήθηκε τις κατηγορίες για γενοκτονία σε βάρος των Παλαιστινίων, στη δεύτερη ημέρα της εκδίκασης της προσφυγής της Νότιας Αφρικής σε βάρος του κράτους-δολοφόνου στο Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης (ICJ).

Παρά τα αναμφισβήτητα γεγονότα, μάρτυρας των οποίων γίνεται ολόκληρη η ανθρωπότητα, και τις ατράνταχτες αποδείξεις για τα ισραηλινά εγκλήματα, οι νομικοί εκπρόσωποι του Ισραήλ ισχυρίστηκαν ότι η κατηγορία της Νότιας Αφρικής ήταν «αβάσιμη», «παράλογη» και ισοδυναμεί με «συκοφαντία», λέγοντας ότι το Ισραήλ δεν επιδίωξε να καταστρέψει έναν λαό αλλά «να προστατεύσει τους κατοίκους του».

Τα επιχειρήματα του Ισραήλ περιστρέφονταν γύρω από το «δικαίωμά του στην αυτοάμυνα» μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, καθώς και σε αυτό που αποκάλεσε έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων για «γενοκτονική πρόθεση».

Ο Κρίστοφερ Στάκερ, δικηγόρος που εκπροσωπεί το Ισραήλ, είπε ουσιαστικά ότι το μακελειό σε βάρος των αμάχων «δεν είναι ένα πρότυπο συμπεριφοράς που δείχνει εύλογα γενοκτονική πρόθεση».

Οι εκπρόσωποι του Ισραήλ υποστήριξαν ότι ο στρατός ενήργησε «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» στη Γάζα και είχε στόχο «να μετριάσει» τους θανάτους αμάχων, τους οποίους «προειδοποίησαν για επικείμενες στρατιωτικές ενέργειες», μεταξύ άλλων «μέσω τηλεφωνικών κλήσεων και φυλλαδίων».

Ένας άλλος συνήγορος του Ισραήλ, υποστήριξε ότι οι προσπάθειες του Ισραήλ να διευκολύνει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα «μαρτυρά τον στόχο του να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό, αντί να τον καταστρέψει». Και αυτό την ίδια ώρα που ο ΟΗΕ κατήγγειλε τα εμπόδια που βάζει το Ισραήλ στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Έφτασαν μάλιστα οι συνήγοροι του Ισραήλ στο σημείο να αρνηθούν ότι το Ισραήλ έχει βομβαρδίσει νοσοκομεία, παρότι επανέλαβαν τον ισχυρισμό ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί «κάθε νοσοκομείο στη Γάζα» για στρατιωτικούς σκοπούς.

Το Ισραήλ απέρριψε επίσης το αίτημα για προσωρινά μέτρα ώστε να σταματήσει η αιματοχυσία, λέγοντας δεν μπορεί να απαιτηθεί από ένα κράτος να απόσχει από την άσκηση του «εύλογου δικαιώματος να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

Ο Ταλ Μπέκερ, νομικός σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, είπε στην ακρόαση ότι η Νότια Αφρική είχε στενές σχέσεις με τη Χαμάς και ως εκ τούτου προσπαθούσε να παρουσιάσει μια «στρεβλή πραγματική και νομική εικόνα».

Πηγή: 902.gr

Να ακουστεί μέχρι τη Γάζα: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ