Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Κούβα στηρίζει την προσφυγή της Ν. Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο κατά του κράτους του Ισραήλ

Ενώ σε εξέ­λι­ξη βρί­σκε­ται και στη Χάγη η ακρό­α­ση κατά του Ισρα­ήλ για “γενο­κτο­νίαστη Γάζα, μετά το αίτη­μα της Νότιας Αφρι­κής που ζητά την επεί­γου­σα δια­κο­πή των πολε­μι­κών επι­χει­ρή­σε­ων του Ισρα­ήλ στη πολύ­πα­θη Λωρί­δα, ο ένθεν και ένθεν διπλω­μα­τι­κός πυρε­τός καλά κρα­τεί. Το Ισρα­ήλ κλπ “πρό­θυ­μοι” χαρα­κτη­ρί­ζουν τους ισχυ­ρι­σμούς της Νότιας Αφρι­κής “αβά­σι­μους” και “συκο­φα­ντι­κούς”, ενώ κάποια κρά­τη (μετα­ξύ αυτών το νησί της επα­νά­στα­σης) και Κόμ­μα­τα (πρώ­το το ΚΚΕ) μιλούν για γεγο­νό­τα που “είναι αναμ­φι­σβή­τη­τα, το κρά­τος-δολο­φό­νος του Ισρα­ήλ που έχει επι­βάλ­λει και δια­τη­ρεί την κατο­χή στα παλαι­στι­νια­κά εδά­φη, για πολ­λές δεκα­ε­τί­ες, δια­πράτ­τει απο­τρό­παιο έγκλη­μα στη Λωρί­δα της Γάζας, σχε­δια­σμέ­νη γενο­κτο­νία κατά του λαού της Παλαι­στί­νης”.

ΚΚΕ: Στη­ρί­ζει την προ­σφυ­γή της Ν. Αφρι­κής στο Διε­θνές Δικα­στή­ριο κατά του κρά­τους του Ισραήλ

Με επί­ση­μη ανα­κοί­νω­ση του Υπ.Εξ της Κού­βας CubaminrexΗ Κού­βα υπο­στη­ρί­ζει την αγω­γή της Νότιας Αφρι­κής ενώ­πιον του Διε­θνούς Δικα­στη­ρί­ου κατά της γενο­κτο­νί­ας του Ισρα­ήλ στην Παλαι­στί­νη

Το Ισρα­ήλ συνε­χί­ζει να ενερ­γεί με από­λυ­τη ατι­μω­ρη­σία επει­δή έχει τη συνέ­νο­χη προ­στα­σία των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών, οι οποί­ες παρε­μπο­δί­ζουν επα­νει­λημ­μέ­να και ασκούν βέτο στη δρά­ση του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας, υπο­νο­μεύ­ο­ντας την ειρή­νη, την ασφά­λεια και τη στα­θε­ρό­τη­τα στη Μέση Ανα­το­λή και παγκοσμίως.

Το ΥπΕξ μας επα­να­λαμ­βά­νει τη βαθιά του ανη­συ­χία για τη συνε­χι­ζό­με­νη κλι­μά­κω­ση της βίας από το Ισρα­ήλ στα παρά­νο­μα κατε­χό­με­να παλαι­στι­νια­κά εδά­φη, κατά κατά­φω­ρη παρα­βί­α­ση του Χάρ­τη των Ηνω­μέ­νων Εθνών και του Διε­θνούς Δικαί­ου, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων πολ­λών ψηφι­σμά­των του ΟΗΕ.

  • Το Υπουρ­γείο κατα­δι­κά­ζει σθε­να­ρά, για άλλη μια φορά, τις δολο­φο­νί­ες αμά­χων, ιδιαί­τε­ρα γυναι­κών, παι­διών και εργα­ζο­μέ­νων στον τομέα της ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας των Ηνω­μέ­νων Εθνών, καθώς και τους αδιά­κρι­τους βομ­βαρ­δι­σμούς κατά του παλαι­στι­νια­κού άμα­χου πλη­θυ­σμού και την κατα­στρο­φή κατοι­κιών, νοσο­κο­μεί­ων και αστι­κών υποδομών.
  • Η Δημο­κρα­τία της Κού­βας είναι Κρά­τος Μέρος της Σύμ­βα­σης για την Πρό­λη­ψη και Τιμω­ρία του Εγκλή­μα­τος της Γενο­κτο­νί­ας από το 1953 και, σύμ­φω­να με τις δεσμεύ­σεις που έχει ανα­λά­βει σε αυτό το πλαί­σιο, έχει την υπο­χρέ­ω­ση να την απο­τρέ­ψει και τιμωρήσει.
  • Στο πλαί­σιο αυτό, εκφρά­ζει την υπο­στή­ρι­ξή της στο αίτη­μα της Δημο­κρα­τί­ας της Νότιας Αφρι­κής να κινή­σει δια­δι­κα­σία κατά του Ισρα­ήλ στο Διε­θνές Δικα­στή­ριο, σε σχέ­ση με τις παρα­βιά­σεις της χώρας αυτής των υπο­χρε­ώ­σε­ών της βάσει της Σύμ­βα­σης και γενικότερα.

Αυτή η δια­δι­κα­σία ενώ­πιον του κύριου δικα­στι­κού σώμα­τος των Ηνω­μέ­νων Εθνών πρέ­πει να κατα­νοη­θεί και να ληφθεί υπό­ψη ως μια επεί­γου­σα έκκλη­ση για να στα­μα­τή­σουν τα φρι­κτά διε­θνή εγκλή­μα­τα της γενο­κτο­νί­ας, κατά της ανθρω­πό­τη­τας και του απαρτ­χάιντ που δια­πράτ­το­νται κατά του παλαι­στι­νια­κού λαού.

Παρά τις επα­νει­λημ­μέ­νες εκκλή­σεις για ειρή­νη στα παρά­νο­μα κατε­χό­με­να εδά­φη, εδώ και 75 χρό­νια σαφώς δια­μορ­φώ­νε­ται η διά­πρα­ξη εγκλή­μα­τος γενο­κτο­νί­ας, η οποία αυτή τη στιγ­μή λαμ­βά­νει ακραί­ες δια­στά­σεις και απαι­τεί την άμε­ση δρά­ση των λαών και των κυβερ­νή­σε­ων του κόσμου. να στα­μα­τή­σει η αδιά­κρι­τη εξό­ντω­ση κορι­τσιών, αγο­ριών, γυναι­κών και γενι­κό­τε­ρα του άμα­χου πληθυσμού.
_            Αβά­να, 11 Ιανουα­ρί­ου 2024

Παλαι­στί­νη “μια κου­βα­νι­κή υπό­θε­ση” δια­μη­νύ­ουν από το νησί της επανάστασης

Στο μετα­ξύ και ο πρώ­τος γραμ­μα­τέ­ας της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος και πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τί­ας, Miguel Díaz Cane-Bermúdez, δήλω­σε στον λογα­ρια­σμό του στο “Χ” για εγκλή­μα­τα και γενο­κτο­νι­κές πρά­ξεις που δια­πρά­χθη­καν από το Ισρα­ήλ κατά του παλαι­στι­νια­κού λαού.

Η Αντί­λα Χασίμ, δικη­γό­ρος του ανώ­τα­του δικα­στη­ρί­ου της Νότιας Αφρι­κής, μιλά­ει – σύμ­φω­να με Reuters, AP, AFP ανοι­χτά για “Πρά­ξεις του Ισρα­ήλ, που μεμο­νω­μέ­να και συλ­λο­γι­κά, συνι­στούν υπο­λο­γι­σμέ­νο πρό­τυ­πο συμπε­ρι­φο­ράς υπο­δει­κνύ­ο­ντας πρό­θε­ση γενο­κτο­νί­ας. Αυτή η πρό­θε­ση είναι εμφα­νής στη συμπε­ρι­φο­ρά του Ισρα­ήλ σε: 1.Στόχευση Παλαι­στι­νί­ων που ζουν στη Γάζα με χρή­ση όπλων που προ­κα­λούν μεγά­λης κλί­μα­κας 2.ανθρωπιστική κατα­στρο­φή, καθώς και 3.χρήση ελεύ­θε­ρων σκο­πευ­τών κατά αμά­χων, _ζητώ­ντας, Καθο­ρι­σμό ασφα­λών ζωνών για τους Παλαι­στί­νιους, ώστε να ανα­ζη­τή­σουν κατα­φύ­γιο, και στη συνέ­χεια βομ­βαρ­δι­σμός τους. Στέ­ρη­ση σε Παλαι­στί­νιους στη Γάζα βασι­κών ανα­γκών – τρό­φι­μα, νερό, υγειο­νο­μι­κή περί­θαλ­ψη, καύ­σι­μα, απο­χέ­τευ­ση και επι­κοι­νω­νί­ες. Κατα­στρο­φή κοι­νω­νι­κών υπο­δο­μών, σπι­τιών, σχο­λεί­ων, τζα­μιών, εκκλη­σιών, νοσο­κο­μεί­ων, θάνα­τοι και σοβα­ροί τραυ­μα­τι­σμοί, ενώ μεγά­λος αριθ­μός παι­διών έμει­ναν ορφα­νά”.

Στο επό­με­νο τμή­μα της παρου­σί­α­σής της στη Χάγη, η Νότια Αφρι­κή παρου­σί­α­σε αυτό που περι­γρά­φει ως “από­δει­ξη της γενο­κτο­νι­κής πρό­θε­σης των ισραη­λι­νών αρχών”.

  • Επι­κα­λέ­στη­κε άμε­σα αρκε­τούς Ισραη­λι­νούς ηγέ­τες, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του πρω­θυ­πουρ­γού Μπέν­τζα­μιν Νετα­νιά­χου, του υπουρ­γού Αμυ­νας Γιο­άβ Γκά­λαντ και του Ισραη­λι­νού προ­έ­δρου Ισα­άκ Χέρτζογκ.
  • Επι­κα­λέ­στη­κε το σχό­λιο του Γκά­λαντ ότι το Ισρα­ήλ πολε­μά «ανθρώ­πι­να ζώα» και πως δεν θα υπάρ­ξουν «ηλε­κτρι­κό ρεύ­μα, τρό­φι­μα, νερό, καύ­σι­μα» στη Γάζα.
  • Ανέ­φε­ρε ακό­μη ότι είπε στα στρα­τεύ­μα­τα πως δεν υπάρ­χουν περιο­ρι­σμοί και ότι «θα εξα­λεί­ψου­με τα πάντα, θα φτά­σου­με παντού».
  • Επι­κα­λέ­στη­κε επί­σης τον αντι­πρό­ε­δρο της Κνε­σέτ που ζήτη­σε τη δια­γρα­φή της Λωρί­δας της Γάζας από προ­σώ­που γης, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι, παρό­λο που δεν ήταν μέλος της κυβέρ­νη­σης, ήταν βου­λευ­τής, του οποί­ου οι ψήφοι δια­μόρ­φω­σαν τις πολι­τι­κές του ισραη­λι­νού κρά­τους. Προ­βλή­θη­κε βίντεο με Ισραη­λι­νούς στρα­τιώ­τες να χορεύ­ουν και να τρα­γου­δούν για την κατα­στρο­φή της Γάζας.

Η νομι­κή ομά­δα της Νότιας Αφρι­κής δήλω­σε ότι “η γλώσ­σα της συστη­μα­τι­κής απαν­θρω­πο­ποί­η­σης είναι εμφα­νής εδώ. Ανθρώ­πι­να ζώα. Τόσο η Χαμάς όσο και οι πολί­τες κατα­δι­κά­ζο­νται στο ισραη­λι­νό υπουρ­γι­κό συμ­βού­λιο”.

Κατά τη διάρ­κεια της 2ήμερης δια­δι­κα­σί­ας (χτες και προ­χτές), το Δικα­στή­ριο των Ηνω­μέ­νων Εθνών άκου­σε την επι­χει­ρη­μα­το­λο­γία της Νότιας Αφρι­κής, ημε­ρι­νή συνε­δρί­α­ση, ενώ ανα­μέ­νε­ται η (προ­φα­νής) απά­ντη­ση του Ισρα­ήλ, σήμε­ρα. Έτσι κι αλλιώς η δικα­στι­κή από­φα­ση για τη λήψη επει­γό­ντων μέτρων ανα­μέ­νε­ται εντός του μήνα.

Ωστό­σο, το Δικα­στή­ριο δεν θα κρί­νει σε αυτό το χρο­νι­κό διά­στη­μα εάν ευστα­θούν οι ισχυ­ρι­σμοί της ενά­γου­σας Νότιας Αφρι­κής περί γενοκτονίας.

Το αίτημα της Νότιας Αφρικής

Στη γρα­πτή προ­σφυ­γή της, 84 σελί­δων, προς το Διε­θνές Δικα­στή­ριο για την έναρ­ξη της δια­δι­κα­σί­ας, η Νότια Αφρι­κή, μετα­ξύ άλλων, ανα­φέ­ρει: «Οι πρά­ξεις και οι παρα­λεί­ψεις του Ισρα­ήλ για τις οποί­ες δια­μαρ­τύ­ρε­ται η Νότια Αφρι­κή έχουν γενο­κτο­νι­κό χαρα­κτή­ρα, επει­δή απο­σκο­πούν στην κατα­στρο­φή σημα­ντι­κού μέρους της παλαι­στι­νια­κής εθνι­κής, φυλε­τι­κής και εθνο­τι­κής ομά­δας».

Θυμί­ζου­με πως οι υπο­θέ­σεις γενο­κτο­νί­ας, οι οποί­ες είναι δύσκο­λο να απο­δει­χθούν, χρειά­ζε­ται να περά­σουν ακό­μα και χρό­νια μέχρι να επιλυθούν.

Ωστό­σο, η Νότια Αφρι­κή ζητά από το δικα­στή­ριο να εφαρ­μό­σει γρή­γο­ρα «προ­σω­ρι­νά μέτρα» και «να δια­τά­ξει το Ισρα­ήλ να στα­μα­τή­σει να σκο­τώ­νει και να προ­κα­λεί σοβα­ρή ψυχι­κή και σωμα­τι­κή βλά­βη στον παλαι­στι­νια­κό λαό στη Γάζα».

Ανα­φέ­ρει επί­σης ότι το Ισρα­ήλ θα πρέ­πει να στα­μα­τή­σει να επι­βάλ­λει σκό­πι­μα όρους που επι­φέ­ρουν την κατα­στρο­φή των Παλαι­στι­νί­ων ως ομά­δας, να δια­τα­χθεί να απο­τρέ­ψει και να τιμω­ρή­σει την υπο­κί­νη­ση γενο­κτο­νί­ας και να στα­μα­τή­σει τους περιο­ρι­σμούς στη βοή­θεια καθώς και τις οδη­γί­ες εκκένωσης.

Η απάντηση του Ισραήλ

Το Ισρα­ήλ αντέ­δρα­σε οργι­σμέ­να στην προ­σφυ­γή ενα­ντί­ον του, απορ­ρί­πτο­ντας τους ισχυ­ρι­σμούς της Νότιας Αφρι­κής και χαρα­κτη­ρί­ζο­ντάς τους «αβά­σι­μους» και «συκο­φα­ντι­κούς». Επα­νέ­λα­βε ότι ενερ­γεί σε αυτο­ά­μυ­να, για να προ­στα­τεύ­σει τους Ισραη­λι­νούς, κατα­στρέ­φο­ντας τη Χαμάς. Ο μεγα­λύ­τε­ρος υπο­στη­ρι­κτής της χώρας, οι ΗΠΑ, απέρ­ρι­ψε επί­σης την υπό­θε­ση ως «αβά­σι­μη». Ενό­ψει της έναρ­ξης των ακρο­ά­σε­ων, ο Ισραη­λι­νός πρω­θυ­πουρ­γός Μπέν­τζα­μιν Νετα­νιά­χου έδω­σε στη δημο­σιό­τη­τα βίντεο όπου τονί­ζει πως το Ισρα­ήλ _δήθεν πολε­μά τη Χαμάς, όχι τον παλαι­στι­νια­κό πλη­θυ­σμό, και ενερ­γεί σε πλή­ρη συμ­μόρ­φω­ση με το διε­θνές δίκαιο.

«Το Ισρα­ήλ δεν έχει πρό­θε­ση να κατα­λά­βει μόνι­μα τη Γάζα ή να εκτο­πί­σει τον άμα­χο πλη­θυ­σμό της» ανα­φέ­ρει. Έξω από το δικα­στή­ριο, και οι δύο πλευ­ρές θα προ­σπα­θή­σουν επί­σης να κερ­δί­σουν τη μάχη της κοι­νής γνώμης.Το Ισρα­ήλ πραγ­μα­το­ποιεί σει­ρά εκδη­λώ­σε­ων στη Χάγη, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης μιας πορεί­ας ειρή­νης χτες το πρωί, ενώ διορ­γα­νώ­νει εκθέ­σεις για τους Ισραη­λι­νούς ομή­ρους που εξα­κο­λου­θούν να κρα­τού­νται από τη Χαμάς και συνε­ντεύ­ξεις με συγ­γε­νείς ομή­ρων. Ο Σίσι της Αιγύ­πτου ζητεί από τη διε­θνή κοι­νό­τη­τα να πιέ­σει για εκε­χει­ρία στη Γάζα

Ποιοι χαιρέτισαν την προσφυγή

Η Νότια Αφρι­κή ανα­κοί­νω­σε προ­χθές, Τετάρ­τη, ότι η αντι­προ­σω­πεία της θα περι­λαμ­βά­νει τον πρώ­ην ηγέ­τη του Εργα­τι­κού Κόμ­μα­τος της Βρε­τα­νί­ας Τζέ­ρε­μι Κόρ­μπιν, ο οποί­ος είναι μακρο­χρό­νιος υπο­στη­ρι­κτής της παλαι­στι­νια­κής υπό­θε­σης. Ο Οργα­νι­σμός Ισλα­μι­κής Συνερ­γα­σί­ας, ο οποί­ος αριθ­μεί 57 κρά­τη-μέλη, χαι­ρέ­τι­σε την προ­σφυ­γή της Νότιας Αφρι­κής, ενώ μεμο­νω­μέ­νες χώρες εξέ­φρα­σαν επί­σης την υπο­στή­ρι­ξή τους. Η αντι­πρό­ε­δρος της κυβέρ­νη­σης του Βελ­γί­ου, Πέτρα Ντε Σού­τερ, έγρα­ψε στο Twitter ότι θα ήθε­λε η χώρα της «να ανα­λά­βει δρά­ση στο Διε­θνές Δικα­στή­ριο, ακο­λου­θώ­ντας το παρά­δειγ­μα της Νότιας Αφρικής».

Πώς ορίζεται η γενοκτονία

Οι νομι­κές ομά­δες και των δύο πλευ­ρών θα έχουν τον ίδιο χρό­νο για να υπο­στη­ρί­ξουν την υπό­θε­σή τους, περί­που τρεις ώρες. Η σύμ­βα­ση για τη γενο­κτο­νία, που καταρ­τί­στη­κε το 1948 μετά τον Β΄ Παγκό­σμιο Πόλε­μο (Ολο­καύ­τω­μα), περι­γρά­φει το έγκλη­μα ως «πρά­ξεις που δια­πρά­χθη­καν με πρό­θε­ση να κατα­στρέ­ψουν, εν όλω ή εν μέρει, μία εθνι­κή, εθνο­τι­κή, φυλε­τι­κή ή θρη­σκευ­τι­κή ομά­δα».

Οι πρά­ξεις περι­λαμ­βά­νουν τη δολο­φο­νία μελών της ομά­δας ή την πρό­κλη­ση σοβα­ρής σωμα­τι­κής ή ψυχι­κής βλάβης.

Η Χάγη δεν έχει τη δυνα­τό­τη­τα να επι­βά­λει τις απο­φά­σεις της και είναι πιθα­νό το Ισρα­ήλ να αγνο­ή­σει ενδε­χό­με­νη από­φα­ση σε βάρος του. Ωστό­σο, μία τέτοια στά­ση θα τρο­φο­δο­τού­σε περισ­σό­τε­ρη οργή ενα­ντί­ον του και διε­θνή κατα­δί­κη της στρα­τιω­τι­κής εκστρα­τεί­ας του στη Γάζα.

 

 

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο