Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη για το Μάτι: «Μπαλάκι» οι ευθύνες για να κρυφτεί η «γύμνια» της πολιτικής προστασίας

Παρα­λεί­ψεις και λάθη στην αντι­με­τώ­πι­ση της πυρ­κα­γιάς στο Μάτι παρα­δέ­χθη­κε στην απο­λο­γία του που ξεκί­νη­σε σήμε­ρα, Παρα­σκευή ο πρώ­ην υπαρ­χη­γός της Πυρο­σβε­στι­κής Βασ. Ματ­θαιό­που­λος που μετά προ­ή­χθη στη θέση του αρχηγού.

Ο κατη­γο­ρού­με­νος στη δίκη για την φονι­κή πυρ­κα­γιά τον Ιού­λη του 2018 με 104 νεκρούς και εκα­το­ντά­δες εγκαυ­μα­τί­ες (συν­κα­τη­γο­ρού­με­νοι είναι και άλλοι επι­τε­λείς της πυρο­σβε­στι­κής και στε­λέ­χη της τοπι­κής διοί­κη­σης) ουσια­στι­κά αρνή­θη­κε τα όσα του προ­σά­πτουν και υπο­στή­ρι­ξε ότι δεν ήταν αρμό­διος ο ίδιος αλλά ο αρχη­γός του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος, Σ.Τερζούδης, ο οποί­ος έχει απο­λο­γη­θεί στο ίδιο πνεύ­μα της μετά­θε­σης ευθυνών.

Οπως είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά «δεν ασχο­λή­θη­κα και δεν μπο­ρού­σα να κάνω επι­χει­ρη­σια­κή δια­χεί­ρι­ση των ενα­έ­ριων μέσων. Η δια­χεί­ρι­ση ασκεί­ται πάντα υπό την έγκρι­ση του αρχη­γού του πυρο­σβε­στι­κού σώμα­τος. Η δια­χεί­ρι­ση τους ήταν ένα δύσκο­λο κομ­μά­τι. Υπήρ­χαν αντι­πυ­ρι­κές (ζώνες) που είχα­με περισ­σό­τε­ρα ενα­έ­ρια αλλά μετά από την οικο­νο­μι­κή κρί­ση των ετών 2011, δεν μπο­ρού­σε η χώρα μας να πάρει ενα­έ­ρια μέσα». Και η δια­πί­στω­ση αυτή όπως άλλων επι­τε­λών της Πυρο­σβε­στι­κής επι­βε­βαιώ­νει την δια­χρο­νι­κή «γύμνια» σε μέσα και προ­σω­πι­κό, απο­τέ­λε­σμα της πολι­τι­κής των αστι­κών κυβερ­νή­σε­ων που δια­τη­ρούν την υπο­στε­λέ­χω­ση και υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση στις κρί­σι­μες για το λαό υπη­ρε­σί­ες πολι­τι­κής προστασίας.

Χαρα­κτή­ρι­σε επί­σης «λάθος» και την εκτρο­πή του ελι­κο­πτέ­ρου στη «Motor Oil», η οποία είπε πως έγι­νε με εντο­λή αρχη­γού, ανα­φέ­ρο­ντας ότι ο πρώ­ην διοι­κη­τής του συντο­νι­στι­κού κέντρου Ι.Φωστιέρη είχε δεχθεί τηλε­φώ­νη­μα στε­λε­χών της «Μotor Oil», που οδή­γη­σε και στην εκτρο­πή προς την Κινέ­τα όπου ήταν σε εξέ­λι­ξη και άλλη πυρκαγιά.

Ρωτή­θη­κε τέλος για­τί δεν ενη­με­ρώ­θη­κε ο κόσμος για την εξέ­λι­ξη της φωτιάς του­λά­χι­στον μέσω των ΜΜΕ και παρέ­πεμ­ψε στο γρα­φείο τύπου της Υπη­ρε­σί­ας που με εντο­λή του αρχη­γού θα μπο­ρού­σε να ενερ­γή­σει. Για τους πρώ­τους νεκρούς υπο­στή­ρι­ξε όταν ρωτή­θη­κε από τον εισαγ­γε­λέα ότι εκεί­νος έμα­θε δια­σταυ­ρω­μέ­να για καμέ­νους ανθρώ­πους μετά το τέλος της συνέ­ντευ­ξης που δόθη­κε παρου­σία του τότε Πρω­θυ­πουρ­γού Αλέ­ξη Τσί­πρα. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι ο Β.Ματθαιόπουλος έχει καταγ­γελ­θεί από τον Δημή­τρη Λιό­τσιο, δικα­στι­κό πραγ­μα­το­γνώ­μο­να που διο­ρί­στη­κε από την Δικαιο­σύ­νη, ότι του άσκη­σε πιέ­σεις και εκβια­σμούς για να συγκα­λύ­ψει την υπό­θε­ση και να παρα­δώ­σει πόρι­σμα ευνοϊ­κό για τους υπευθύνους.

Πηγή: 902.gr

 

ΙΔΕΕΣ και «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» που άλλα­ξαν το ποδό­σφαι­ρο – Γιάν­νης Γεωργάκης

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο