Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δικαστήριο Χάγης: Αρνείται τις κατηγορίες για γενοκτονία το Ισραήλ παρά τα αναμφισβήτητα στοιχεία

Το Ισρα­ήλ αρνή­θη­κε τις κατη­γο­ρί­ες για γενο­κτο­νία σε βάρος των Παλαι­στι­νί­ων, στη δεύ­τε­ρη ημέ­ρα της εκδί­κα­σης της προ­σφυ­γής της Νότιας Αφρι­κής σε βάρος του κρά­τους-δολο­φό­νου στο Διε­θνές Δικα­στή­ριο της Δικαιο­σύ­νης (ICJ).

Παρά τα αναμ­φι­σβή­τη­τα γεγο­νό­τα, μάρ­τυ­ρας των οποί­ων γίνε­ται ολό­κλη­ρη η ανθρω­πό­τη­τα, και τις ατρά­ντα­χτες απο­δεί­ξεις για τα ισραη­λι­νά εγκλή­μα­τα, οι νομι­κοί εκπρό­σω­ποι του Ισρα­ήλ ισχυ­ρί­στη­καν ότι η κατη­γο­ρία της Νότιας Αφρι­κής ήταν «αβά­σι­μη», «παρά­λο­γη» και ισο­δυ­να­μεί με «συκο­φα­ντία», λέγο­ντας ότι το Ισρα­ήλ δεν επι­δί­ω­ξε να κατα­στρέ­ψει έναν λαό αλλά «να προ­στα­τεύ­σει τους κατοί­κους του».

Τα επι­χει­ρή­μα­τα του Ισρα­ήλ περι­στρέ­φο­νταν γύρω από το «δικαί­ω­μά του στην αυτο­ά­μυ­να» μετά τις επι­θέ­σεις της Χαμάς στις 7 Οκτω­βρί­ου, καθώς και σε αυτό που απο­κά­λε­σε έλλει­ψη απο­δει­κτι­κών στοι­χεί­ων για «γενο­κτο­νι­κή πρόθεση».

Ο Κρί­στο­φερ Στά­κερ, δικη­γό­ρος που εκπρο­σω­πεί το Ισρα­ήλ, είπε ουσια­στι­κά ότι το μακε­λειό σε βάρος των αμά­χων «δεν είναι ένα πρό­τυ­πο συμπε­ρι­φο­ράς που δεί­χνει εύλο­γα γενο­κτο­νι­κή πρόθεση».

Οι εκπρό­σω­ποι του Ισρα­ήλ υπο­στή­ρι­ξαν ότι ο στρα­τός ενήρ­γη­σε «σύμ­φω­να με το διε­θνές δίκαιο» στη Γάζα και είχε στό­χο «να μετριά­σει» τους θανά­τους αμά­χων, τους οποί­ους «προει­δο­ποί­η­σαν για επι­κεί­με­νες στρα­τιω­τι­κές ενέρ­γειες», μετα­ξύ άλλων «μέσω τηλε­φω­νι­κών κλή­σε­ων και φυλλαδίων».

Ένας άλλος συνή­γο­ρος του Ισρα­ήλ, υπο­στή­ρι­ξε ότι οι προ­σπά­θειες του Ισρα­ήλ να διευ­κο­λύ­νει την ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια στη Γάζα «μαρ­τυ­ρά τον στό­χο του να προ­στα­τεύ­σει τον άμα­χο πλη­θυ­σμό, αντί να τον κατα­στρέ­ψει». Και αυτό την ίδια ώρα που ο ΟΗΕ κατήγ­γει­λε τα εμπό­δια που βάζει το Ισρα­ήλ στην παρο­χή ανθρω­πι­στι­κής βοήθειας.

Έφτα­σαν μάλι­στα οι συνή­γο­ροι του Ισρα­ήλ στο σημείο να αρνη­θούν ότι το Ισρα­ήλ έχει βομ­βαρ­δί­σει νοσο­κο­μεία, παρό­τι επα­νέ­λα­βαν τον ισχυ­ρι­σμό ότι η Χαμάς χρη­σι­μο­ποιεί «κάθε νοσο­κο­μείο στη Γάζα» για στρα­τιω­τι­κούς σκοπούς.

Το Ισρα­ήλ απέρ­ρι­ψε επί­σης το αίτη­μα για προ­σω­ρι­νά μέτρα ώστε να στα­μα­τή­σει η αιμα­το­χυ­σία, λέγο­ντας δεν μπο­ρεί να απαι­τη­θεί από ένα κρά­τος να από­σχει από την άσκη­ση του «εύλο­γου δικαιώ­μα­τος να υπε­ρα­σπι­στεί τον εαυ­τό του».

Ο Ταλ Μπέ­κερ, νομι­κός σύμ­βου­λος του υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών του Ισρα­ήλ, είπε στην ακρό­α­ση ότι η Νότια Αφρι­κή είχε στε­νές σχέ­σεις με τη Χαμάς και ως εκ τού­του προ­σπα­θού­σε να παρου­σιά­σει μια «στρε­βλή πραγ­μα­τι­κή και νομι­κή εικόνα».

Πηγή: 902.gr

Να ακου­στεί μέχρι τη Γάζα: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο