Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δολοφονία οπαδού της ΑΕΚ από φασίστες χούλιγκαν: «Ξηλώθηκαν» επτά αξιωματικοί – Σιγή της κυβέρνησης για τις πολιτικές ευθύνες

Με το ξήλωμα επτά αξιωματικών της Αστυνομίας η κυβέρνηση φαίνεται πως θέλει να περιορίσει την τραγωδία στις όποιες επιχειρησιακές ευθύνες και να κρύψει τις δικές πολιτικές ευθύνες για το γεγονός πως οργανωμένη ομάδα από φασίστες χούλιγκαν οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ ξεκίνησαν από την Κροατία πέρασαν τα σύνορα της Ελλάδας και έφτασαν ανενόχλητοι στην Νέα Φιλαδέλφεια δολοφονώντας ένα 29χρονο οπαδό της ΑΕΚ και προκαλώντας σοβαρά επεισόδια.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου έκανε λόγο για «ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο γεγονός» και ανέφερε ότι η αστυνομία «στον τομέα όμως της πρόληψης και της αποτροπής απέτυχε». Απέφυγε φυσικά να μιλήσει για πολιτικές ευθύνες που βαρύνουν εκ των πραγμάτων την κυβέρνηση!

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, Γιάννης Οικονόμου, απομακρύνονται -με εντολή του προς τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. ο Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, αλλά και οι επικεφαλής του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, του Γ’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου – Ιωαννίνων, του Β’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Α’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Αχαΐας και του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Κορινθίας.

Είπε πως η Αστυνομία «ναι μεν προχώρησε γρήγορα στην προσαγωγή και σύλληψη 98 ατόμων, στον τομέα όμως της πρόληψης και της αποτροπής απέτυχε» και στάθηκε στο ότι η οπαδική βία είναι «πρόβλημα βαθύτατο, ριζικό και πανευρωπαϊκό, αφού στην προκειμένη περίπτωση εμπλέκονται οπαδοί από διάφορα κράτη, οι οποίοι έχουν συγκροτήσει διεθνή δίκτυα βίας και δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες».

Παράλληλα προσπάθησε ουσιαστικά να καθησυχάσει την ευρωπαϊκή Ομοσπονδία  ενόψει των αγώνων που ακολουθούν τόσο με τις ελληνικές ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τις επόμενες ημέρες αλλά και για τη διεξαγωγή του Super Cup στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» μεταξύ Μάντσεστερ Σίτι και Σεβίλλη στις 16 Αυγούστου λέγοντας πως «η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές, πρωτοστατούσης της ΕΛ.ΑΣ, λαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα και είναι σε διαρκή διαβούλευση με κάθε εμπλεκόμενο φορέα, καθώς εκκρεμεί η διεξαγωγή σημαντικών αγώνων της UEFA σε ελληνικό έδαφος τις επόμενες ώρες και ημέρες».

Τέλος, είπε πως έδωσε εντολή στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας για ΕΔΕ «για την πλήρη διακρίβωση των συμβάντων, από την είσοδο των οπαδών στην Ελλάδα και ύστερα, ώστε να εντοπισθούν και να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες, σε κάθε επίπεδο και με οποιαδήποτε μορφή» ζητώντας να ανατεθεί σήμερα από τον Αρχηγό σε Ανώτατο Αξιωματικό.

902.gr