Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νίγηρας: Εντείνονται διεργασίες και παζάρια εν μέσω απειλών επέμβασης

Ρευ­στή και τετα­μέ­νη παρα­μέ­νει η κατά­στα­ση στον Νίγη­ρα, μετά τη λήξη του τελε­σι­γρά­φου που απηύ­θυ­νε, με την απει­λή στρα­τιω­τι­κής επέμ­βα­σης, η Οικο­νο­μι­κή Κοι­νό­τη­τα Δυτι­κής Αφρι­κής (ECOWAS), για την απο­κα­τά­στα­ση του Προ­έ­δρου Μ. Μπα­ζούμ, ο οποί­ος ανα­τρά­πη­κε με στρα­τιω­τι­κό πρα­ξι­κό­πη­μα στις 26 Ιούλη.

Με τις εξε­λί­ξεις να συν­δέ­ο­νται άμε­σα με την έντα­ση των ιμπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών στην αφρι­κα­νι­κή ήπει­ρο, οι οποί­οι αυξά­νουν τον κίν­δυ­νο μιας ευρύ­τε­ρης στρα­τιω­τι­κής σύγκρου­σης στη Δυτι­κή Αφρι­κή, η πρα­ξι­κο­πη­μα­τι­κή κυβέρ­νη­ση του στρα­τη­γού Αμπ­ντελ­ραχ­μάν Τσια­νί έκλει­σε από την Κυρια­κή τον ενα­έ­ριο χώρο του Νίγη­ρα και κάλε­σε σε επα­γρύ­πνη­ση για το ενδε­χό­με­νο ξένης εισβολής.

Σε σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­σή του, μάλι­στα, το λεγό­με­νο «Εθνι­κό Συμ­βού­λιο για τη Σωτη­ρία της Πατρί­δας» ανέ­φε­ρε ότι έχει γίνει «προ­κα­ταρ­κτι­κή ανά­πτυ­ξη» στρα­τευ­μά­των στο πλαί­σιο «της προ­ε­τοι­μα­σί­ας της επέμ­βα­σης» σε «δύο χώρες της κεντρι­κής Αφρι­κής», χωρίς να τις κατο­νο­μά­ζει. Προει­δο­ποί­η­σε δε ότι «κάθε κρά­τος που εμπλέ­κε­ται» στην προ­ε­τοι­μα­σία της επέμ­βα­σης θα θεω­ρη­θεί «εμπό­λε­μο μέρος».

Η δε αντι­προ­σω­πεία της ECOWAS που είχε μετα­βεί στην πρω­τεύ­ου­σα του Νίγη­ρα, για δια­βου­λεύ­σεις, μέχρι χτες δεν είχε κατα­φέ­ρει να φύγει από τη χώρα, λόγω εμπο­δί­ων που όρθω­σε η στρα­τιω­τι­κή κυβέρνηση.

Το ίδιο διά­στη­μα, στο παρα­σκή­νιο αλλά και φανε­ρά εντεί­νο­νται σφο­δρά ενδοϊ­μπε­ρια­λι­στι­κά παζά­ρια και κόντρες. Χθες το από­γευ­μα, λίγες ώρες μετά τη λήξη του τελε­σι­γρά­φου της ECOWAS, ανα­κοι­νώ­θη­κε ότι οι ηγέ­τες της θα συνε­δριά­σουν εκτά­κτως την Πέμ­πτη στην πρω­τεύ­ου­σα της Νιγη­ρί­ας, Αμπού­τζα, για να εξε­τά­σουν «την πολι­τι­κή κατά­στα­ση και τις πρό­σφα­τες εξε­λί­ξεις στον Νίγηρα».

Είχαν προη­γη­θεί από την περα­σμέ­νη Παρα­σκευή οι δηλώ­σεις του επι­τρό­που της ECOWAS, Αμπ­ντελ — Φατά­ου Μού­σα, ότι οι υπουρ­γοί Αμυ­νας του οργα­νι­σμού έχουν κατα­στρώ­σει ένα σχέ­διο για πιθα­νή στρα­τιω­τι­κή επέμ­βα­ση με στό­χο την ανα­τρο­πή της στρα­τιω­τι­κής χού­ντας, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων πώς και πότε να ανα­πτυ­χθούν δυνά­μεις. Ο ίδιος δήλω­νε ότι οι απο­φά­σεις θα ληφθούν από τους αρχη­γούς κρα­τών της ECOWAS.

Αλγερία: «Αμεση απειλή» για τη χώρα και όλο το Σαχέλ μια εισβολή

Η Αλγε­ρία, διά του Προ­έ­δρου της, Αμπ­ντελ­μα­τζίντ Τεμπούν, αντι­τί­θε­ται στα σχέ­δια για στρα­τιω­τι­κή εισβο­λή στον Νίγη­ρα. Ο Τεμπούν τόνι­σε ότι η επέμ­βα­ση στον γει­το­νι­κό Νίγη­ρα (Αλγε­ρία και Νίγη­ρας μοι­ρά­ζο­νται κοι­νά σύνο­ρα πάνω από 900 χλμ.) θα απο­τε­λού­σε «άμε­ση απει­λή» για την Αλγε­ρία. Επε­σή­μα­νε δε ότι «δεν μπο­ρεί να υπάρ­ξει καμία λύση χωρίς εμάς» και προει­δο­ποί­η­σε πως μπο­ρεί να προ­κλη­θεί «ανά­φλε­ξη σε όλο το Σαχέλ».

Κατά της ξένης στρα­τιω­τι­κής εισβο­λής τάχθη­κε το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο και μια ομά­δα ερευ­νη­τών ειδι­κευ­μέ­νων στο Σαχέλ, με άρθρο τους στη γαλ­λι­κή εφη­με­ρί­δα «Liberation». Οπως τόνι­σαν, «πρέ­πει να απο­τρα­πεί το κατα­στρο­φι­κό σενά­ριο του πολέμου».

Μετά την προει­δο­ποί­η­ση του Αλγε­ρι­νού Προ­έ­δρου, ο επι­κε­φα­λής Εξω­τε­ρι­κής Πολι­τι­κής και Ασφά­λειας της ΕΕ, Ζ. Μπο­ρέλ, επι­κοι­νώ­νη­σε τηλε­φω­νι­κά με τον Αλγε­ρι­νό ΥΠΕΞ Αχμεντ Ατάφ, ανταλ­λάσ­σο­ντας από­ψεις για τα τεκται­νό­με­να στον Νίγη­ρα. Οπως ανα­κοι­νώ­θη­κε, θα πρέ­πει να κατα­βλη­θεί προ­σπά­θεια για «χρή­ση διπλω­μα­τι­κής και πολι­τι­κής πίε­σης» στην κατεύ­θυν­ση της απο­κα­τά­στα­σης της νομι­μό­τη­τας στον Νίγηρα.

Αντιθέσεις και εντός Νιγηρίας στα σχέδια επέμβασης

Την ίδια ώρα ο Νιγη­ρια­νός Πρό­ε­δρος Μπ. Τινού­μπου, που ηγεί­ται των σχε­δί­ων για στρα­τιω­τι­κή επέμ­βα­ση στον Νίγη­ρα, φάνη­κε το Σάβ­βα­το να συνα­ντά κάποια εμπό­δια στο εσω­τε­ρι­κό της χώρας του, καθώς η νιγη­ρια­νή Γερου­σία αντέ­δρα­σε σε αυτά τα σχέ­δια, καλώ­ντας τον να προ­κρί­νει «την πολι­τι­κή και διπλω­μα­τι­κή επιλογή».

Ο Νιγη­ρια­νός Πρό­ε­δρος ζήτη­σε από τη Γερου­σία την έγκρι­σή της για να συμ­με­τά­σχει η χώρα του σε στρα­τιω­τι­κή επέμ­βα­ση στον Νίγη­ρα «αν η στρα­τιω­τι­κή χού­ντα δεν πει­θαρ­χή­σει» στο τελε­σί­γρα­φο της ECOWAS.

Απο­τυ­πώ­νο­ντας ενδο­α­στι­κές αντι­θέ­σεις και στο εσω­τε­ρι­κό της Νιγη­ρί­ας, ωστό­σο, η Γερου­σία κατα­δί­κα­σε μεν το πρα­ξι­κό­πη­μα στον Νίγη­ρα αλλά απο­δο­κί­μα­σε τον Τινού­μπου και άλλους ηγέ­τες χωρών της Δυτι­κής Αφρι­κής, για τη σπου­δή που επέ­δει­ξαν προ­κει­μέ­νου να απα­ντή­σουν στην κρί­ση που ξέσπα­σε στη γει­το­νι­κή χώρα μετά το πρα­ξι­κό­πη­μα. Κάλε­σε έτσι τον Τινού­μπου να ενθαρ­ρύ­νει τους άλλους ηγέ­τες της ECOWAS να ενι­σχύ­σουν τις πολι­τι­κές — διπλω­μα­τι­κές λύσεις και άλλα μέσα για επί­λυ­ση της κρί­σης στη Δημο­κρα­τία του Νίγηρα.

Νεότερες αντιδράσεις χωρών της ΕΕ

Ο Ιτα­λός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Αντ. Ταγιά­νι ζήτη­σε παρά­τα­ση του τελε­σι­γρά­φου της ECOWAS στον Νίγη­ρα, ώστε να δοθεί περισ­σό­τε­ρος χρό­νος για την εξεύ­ρε­ση «διπλω­μα­τι­κής λύσης».

Το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών της Γερ­μα­νί­ας σε χτε­σι­νή ανα­κοί­νω­ση υπο­στή­ρι­ξε ότι η ECOWAS θα πρέ­πει να συνε­χί­σει τις μεσο­λα­βη­τι­κή προ­σπά­θεια στον Νίγη­ρα, επι­μέ­νο­ντας πως αυτή παρα­μέ­νει «σε εξέ­λι­ξη». Τόνι­σε επί­σης ότι «η εκπνοή του τελε­σι­γρά­φου δεν σημαί­νει αυτό­μα­τα και στρα­τιω­τι­κή επέμβαση».

Το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών της Γαλ­λί­ας εξέ­δω­σε χτες απο­τρε­πτι­κή ταξι­διω­τι­κή οδη­γία για Γάλ­λους που θέλουν να ταξι­δέ­ψουν σε Μάλι, Μπουρ­κί­να Φάσο και Νίγη­ρα. Απέρ­ρι­ψε επί­σης την από­φα­ση των πρα­ξι­κο­πη­μα­τιών του Νίγη­ρα για δια­κο­πή των διμε­ρών συμ­φω­νιών στρα­τιω­τι­κής συνερ­γα­σί­ας, με το επι­χεί­ρη­μα ότι «δεν ανα­γνω­ρί­ζει» τη νέα στρα­τιω­τι­κή κυβέρ­νη­ση αλλά μόνο εκεί­νη του Προ­έ­δρου Μ. Μπα­ζούμ. Το Παρί­σι ανα­κοί­νω­σε επί­σης ανα­στο­λή της «ανα­πτυ­ξια­κής βοή­θειας» και σε Νίγη­ρα και Μπουρ­κί­να Φάσο.

Τοποθετήσεις από Μόσχα και Ουάσιγκτον

Οι ΗΠΑ από την πλευ­ρά τους ανα­κοί­νω­σαν μερι­κή ανα­στο­λή της «ανα­πτυ­ξια­κής βοή­θειας» στον Νίγη­ρα, ενώ επι­χει­ρούν πάση θυσία να δια­τη­ρή­σουν τα στρα­τεύ­μα­τά τους εκεί, και κυρί­ως τις δύο μεγά­λες βάσεις drone που χρη­σι­μο­ποιούν για μυστι­κές επι­χει­ρή­σεις και διά­φο­ρες επι­δρο­μές σε χώρες της περιοχής.

Στη Μόσχα, ο επι­κε­φα­λής του ρωσο-αφρι­κα­νι­κού φόρουμ συνερ­γα­σί­ας, Ρώσος διπλω­μά­της Ολ. Οζέ­ροφ, απο­δο­κί­μα­σε χτες ως «αντι­πα­ρα­γω­γι­κή» μία στρα­τιω­τι­κή επέμ­βα­ση στον Νίγη­ρα. Τόνι­σε πως τα όποια προ­βλή­μα­τα θα πρέ­πει να λυθούν «ειρη­νι­κά», επι­ση­μαί­νο­ντας προη­γου­μέ­νως ότι «τα γεγο­νό­τα στις χώρες αυτές είναι εσω­τε­ρι­κές υπο­θέ­σεις και η Ρωσία δεν εμπλέκεται».

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο