Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ένωση Γυναικών Λάρισας: Η κακοποίηση είναι ένα από τα πολλά πρόσωπα της βίας που ζουν οι γυναίκες σήμερα

Τον απο­τρο­πια­σμό της για τον άγριο ξυλο­δαρ­μό της 43χρονης από τον σύζυ­γό της εκφρά­ζει η Ενω­ση Γυναι­κών Λάρι­σας (μέλος της Ομο­σπον­δί­ας Γυναι­κών Ελλά­δας). Οπως σημειώ­νει, «ασπί­δα προ­στα­σί­ας για εμάς και τα παι­διά μας είναι η συλ­λο­γι­κή, οργα­νω­μέ­νη πάλη για τη γυναι­κεία ισο­τι­μία και τη χει­ρα­φέ­τη­ση, για την κάλυ­ψη όλων των σύγ­χρο­νων ανα­γκών μας».

Τονί­ζει επί­σης για το φαι­νό­με­νο της κακο­ποί­η­σης ότι «είναι ένα από τα πολ­λά πρό­σω­πα της βίας που ζουν οι γυναί­κες σήμε­ρα και οι αιτί­ες τους βρί­σκο­νται στην κοι­νω­νία της εκμε­τάλ­λευ­σης και κατα­πί­ε­σης. Αυτή γεν­νά και τρέ­φει την γυναι­κεία ανι­σο­τι­μία και τη βία που αντι­με­τω­πί­ζου­με οι γυναί­κες σε κάθε πλευ­ρά της ζωής μας. Πάνω σε αυτό το έδα­φος γεν­νιού­νται και ανα­πα­ρά­γο­νται οι απο­κρου­στι­κές ιδέ­ες, αξί­ες και συμπε­ρι­φο­ρές που υπο­τι­μούν την προ­σω­πι­κό­τη­τα και απα­ξιώ­νουν την ανθρώ­πι­νη ζωή, που αντι­με­τω­πί­ζουν τη γυναί­κα και το παι­δί ως “ιδιο­κτη­σία”. Σε αυτόν τον βούρ­κο “ξεφυ­τρώ­νουν” οι δρά­στες — τέρα­τα, θεριεύ­ει η ενδο­οι­κο­γε­νεια­κή βία, με θύμα­τα κυρί­ως γυναί­κες και παιδιά».

Σημειώ­νει ακό­μη ότι «αυτό που επι­βε­βαιώ­νε­ται και από τα αριθ­μη­τι­κά στοι­χεία είναι η επι­τα­κτι­κή ανά­γκη για συγκε­κρι­μέ­να μέτρα προ­στα­σί­ας, υπο­στή­ρι­ξης, ουσια­στι­κής βοή­θειας των γυναι­κών που βρί­σκο­νται αντι­μέ­τω­πες με βίαιες, παθο­γό­νες δια­προ­σω­πι­κές και οικο­γε­νεια­κές σχέ­σεις, η ανά­γκη για ένα εκτε­τα­μέ­νο δίκτυο δημό­σιων και δωρε­άν κοι­νω­νι­κών υπη­ρε­σιών και υπο­δο­μών, χωρίς εμπλο­κή ΜΚΟ, με γεν­ναία χρη­μα­το­δό­τη­ση από τον κρα­τι­κό προϋπολογισμό».

Ρ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο