Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΕ: Κυρώσεις και αντίμετρα κατά της Λευκορωσίας – Σοκαριστικό που σοκάρονται απαντά η Μόσχα

Τη λήψη κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας εξετάζουν οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ, λόγω της προχθεσινής αναγκαστικής προσγείωσης στο Μινσκ του αεροσκάφους της «Ryanair», που εκτελούσε την πτήση Αθήνα – Βίλνιους, προκειμένου να συλληφθεί ο Λευκορώσος αντιπολιτευόμενος δημοσιογράφος, Ρομάν Προτάσεβιτς.

Οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ θα ζητήσουν να αποφεύγουν οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, ενώ αναμένεται ότι θα συμφωνήσουν να απαγορεύσουν στους λευκορωσικούς αερομεταφορείς να χρησιμοποιούν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και τον εναέριο χώρο της ΕΕ, σύμφωνα με ένα προσχέδιο απόφασης που δημοσιοποίησε το πρακτορείο «Reuters».

Το στίγμα έδωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, η οποία είπε ότι πρέπει να υπάρξει «ισχυρή απάντηση» στην «απολύτως απαράδεκτη» αεροπειρατεία της πτήσης της «Ryanair» από τις αρχές της Λευκορωσίας. Χαρακτήρισε «εξοργιστική» τη συμπεριφορά του Μινσκ και τόνισε ότι ο πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο πρέπει να καταλάβει ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες».

Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατόν ένα νέο πλέγμα ισχυρών κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας».

Το πρακτορείο «Reuters», επικαλούμενο αυτό το προσχέδιο, μετέδωσε ότι οι «27» θα συμφωνήσουν επίσης να επιβάλουν κυρώσεις στο Μινσκ, ενώ θα ζητήσουν από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) να ερευνήσει επειγόντως το περιστατικό.

Να σημειωθεί ότι οι «27» συνεδριάζουν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Συμβουλίου, χωρίς να έχουν τις ηλεκτρονικές τους συσκευές, στο όνομα της διασφάλισης της εμπιστευτικότητας της συνεδρίασης…

Καταγγελίες και μέτρα κατά της Λευκορωσίας

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι χαρακτήρισε σοκαριστική την ενέργεια της Λευκορωσίας για την εξαναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της εταιρείας «Ryanair» στο Μινσκ, δηλώνοντας πως οι ΗΠΑ απαιτούν διεθνή έρευνα για το συμβάν.

«Αυτή ήταν μια σοκαριστική πράξη εκτροπής της πορείας μιας πτήσης μεταξύ δύο κρατών-μελών της ΕΕ για τον προφανή σκοπό της σύλληψης ενός δημοσιογράφου. Αποτελεί μια επαίσχυντη προσβολή της διεθνούς ειρήνης και της ασφάλειας από το καθεστώς», είπε η Ψάκι.

Μια σειρά χώρες κάλεσαν σε παράκαμψη του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας, κατάργηση πτήσεων και άλλα μέτρα. Η κυβέρνηση της Λιθουανίας συνιστά στους πολίτες της να αποφύγουν τα ταξίδια προς τη Λευκορωσία και σε όσους βρίσκονται στην λευκορωσική επικράτεια να την εγκαταλείψουν αμέσως. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, η ενέργεια της Λευκορωσίας απηχεί την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή.

Παράλληλα, ο υπουργός Μεταφορών της Λιθουανίας ανακοίνωσε ότι όλες οι πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια της Λιθουανίας θα πρέπει από σήμερα να παρακάμπτουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έδωσε σήμερα εντολή στην κυβέρνησή του να καταρτίσει επίσημη απόφαση για διακοπή των απευθείας πτήσεων μεταξύ Ουκρανίας και Λευκορωσίας, ανακοίνωσε το γραφείο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν παράλληλα ότι δεν θα χρησιμοποιούν πλέον τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, για «λόγους ασφαλείας».

Η Βρετανία ανέφερε σήμερα ότι είναι δύσκολο να πιστέψει ότι η Ρωσία δεν εμπλέκεται, τουλάχιστον δίνοντας τη συγκατάθεσή της, στο περιστατικό της εξαναγκαστικής προσγείωσης αεροσκάφους της «Ryanair» στη λευκορωσική πρωτεύουσα, ωστόσο το Λονδίνο δεν έχει ακόμη σαφείς αποδείξεις για εμπλοκή της Μόσχας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας κατήγγειλε τις «αβάσιμες» κατηγορίες της ΕΕ και υπογράμμισε ότι έδρασε νόμιμα μετά την αναχαίτιση αεροσκάφους της «Ryanair», ενώ δήλωσε ότι η λευκορωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να επιτρέψει σε ειδικούς να επισκεφθούν τη χώρα, αν αυτό χρειαστεί, για έρευνες.

Παράλληλα, η Λευκορωσία απέλασε σήμερα τον πρεσβευτή της Λετονίας στο Μινσκ και όλους τους διπλωματικούς υπαλλήλους της πρεσβείας εκτός από ένα μέλος του προσωπικού, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Λευκορωσίας «Belta», ενώ ανάλογη απόφαση έλαβε λίγη ώρα αργότερα η Λετονία.

Σοκαριστικό που σοκάρονται απαντά η Μόσχα

«Είναι σοκαριστικό που η Δύση χαρακτηρίζει “σοκαριστικό” το περιστατικό στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας», σχολίασε στο Facebook η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα, καταγγέλλοντας ότι στο παρελθόν δυτικές χώρες έχουν επιδοθεί «σε απαγωγές, αναγκαστικές προσγειώσεις αεροσκαφών και παράνομες συλλήψεις».

«Είτε θα πρέπει να θεωρούν τα πάντα σοκαριστικά: Από την αναγκαστική προσγείωση του αεροπλάνου του προέδρου της Βολιβίας στην Αυστρία έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, ως την αναγκαστική προσγείωση λευκορωσικού αεροσκάφους που μετέφερε ακτιβιστές κατά των κινητοποιήσεων στην πλατεία Μαϊντάν στην Ουκρανία μόλις 11 λεπτά μετά την απογείωσή του. Είτε δεν θα πρέπει να σοκάρονται από αντίστοιχες συμπεριφορές άλλων», πρόσθεσε η Ζαχάροβα.

Δίνοντας το δικό του στίγμα στον «πόλεμο μυστικών υπηρεσιών» για αλλαγή πορείας της Λευκορωσίας και άλλων κρατών, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, υπενθύμισε τους ισχυρισμούς ότι η πρόσφατη απόπειρα πραξικοπήματος στη Λευκορωσία πιθανότατα περιλάμβανε αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Η απόπειρα πραξικοπήματος, στην οποία συμμετείχε υπήκοος των ΗΠΑ, είναι απόλυτα σύμφωνη με την πολιτική της Δύσης να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των πρώην σοβιετικών χωρών και να χρησιμοποιεί όλη την γκάμα των εργαλείων “έγχρωμων επαναστάσεων”», είπε, συμπληρώνοντας πως «είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αγνοούν μια τέτοια δραστηριότητα μεγάλης κλίμακας. Αυτό θυμίζει το ουκρανικό πραξικόπημα που έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 2014».

Πηγή: 902.gr

Ακολουθήστε το Ατέχνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Φώτης Αγγουλές, ο προλετάριος ποιητής