Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κυβέρνηση και Δήμος Αθηναίων στοιβάζουν σε κοντέινερ την ένταξη των προσφύγων & τη δίχρονη προσχολική αγωγή

Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση Αθήνας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κυβέρνηση και Δήμος Αθηναίων στοιβάζουν σε κοντέινερ την ένταξη των προσφύγων & τη δίχρονη προσχολική αγωγή

Στη συνε­δρί­α­ση του Δημο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου της Αθή­νας που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε τη Δευ­τέ­ρα 24 Μάη 2021, ο Νίκος Σοφια­νός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημο­τι­κός σύμ­βου­λος, έθε­σε προ ημε­ρή­σιας διά­τα­ξης τα εξής θέματα:

« Πρώ­τον, επει­δή με επί­κε­ντρο το θέα­τρο «ΕΜΠΡΟΣ», βλέ­που­με ένα ακό­μα επι­κοι­νω­νια­κό επει­σό­διο κατα­στο­λής από πλευ­ράς της Κυβέρ­νη­σης, θεω­ρού­με ότι πρέ­πει το Δημο­τι­κό Συμ­βού­λιο να πάρει θέση. Θεω­ρού­με ότι για το θέα­τρο ΕΜΠΡΟΣ, λόγω του χαρα­κτή­ρα που έχει και ως μέρος του αρχι­τε­κτο­νι­κού απο­τυ­πώ­μα­τος της πόλης, πρέ­πει να λυθεί το ιδιο­κτη­σια­κό από το Υπουρ­γείο Πολι­τι­σμού, τον Δήμο και την Περι­φέ­ρεια, και να λει­τουρ­γή­σει με ευθύ­νη του Δήμου σαν ανοι­χτή πολι­τι­στι­κή δομή. Ανοι­χτή και στους καλ­λι­τέ­χνες που το λει­τούρ­γη­σαν όλη αυτή την περί­ο­δο, αλλά και για άλλες πολι­τι­κές δρά­σεις και από άλλες συλλογικότητες.

Δεύ­τε­ρο θέμα, ο Πρω­θυ­πουρ­γός εξάγ­γει­λε ότι η δομή του Ελαιώ­να μετα­τρέ­πε­ται σε Εθνι­κό Κέντρο Έντα­ξης, προ­φα­νώς έχει και τη σύμ­φω­νη γνώ­μη του Δήμου. Να θυμί­σω για το καθε­στώς της δομής του Ελαιώ­να ότι λει­τουρ­γεί εδώ και 6 χρό­νια ως προ­σω­ρι­νή δομή, με βάση απο­φά­σεις του Δημο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου που ανα­νε­ώ­νουν την προ­σω­ρι­νή χρή­ση της, εφαρ­μό­ζο­ντας σαν μορ­φή έντα­ξης προ­σφύ­γων τα κοντέι­νερ και την άθλια κατά­στα­ση που συνε­χί­ζει να υπάρ­χει με το στοί­βαγ­μα σε σκη­νές, ιδιαί­τε­ρα σε συν­θή­κες πανδημίας.
Θεω­ρού­με ότι αυτή η λογι­κή με την οποία δρα η Κυβέρ­νη­ση και η δημο­τι­κή Αρχή δημιουρ­γώ­ντας τετε­λε­σμέ­να και προ­βάλ­λο­ντας αυτά σαν μια προ­ο­δευ­τι­κή πολι­τι­κή δια­χεί­ρι­σης του κρί­σι­μου προ­σφυ­γι­κού προ­βλή­μα­τος, είναι απα­ρά­δε­κτη. Το Δημο­τι­κό Συμ­βού­λιο πρέ­πει να συζη­τή­σει το θέμα και να ενη­με­ρω­θεί για το πώς προ­έ­κυ­ψε αυτή η συμ­φω­νία, τι σημαί­νει αυτή η συμ­φω­νία για τη λει­τουρ­γία της δομής του Ελαιώ­να και αν θα συνε­χί­σει και την επό­με­νη δεκα­ε­τία η κατά­στα­ση να γίνε­ται η έντα­ξη και η παρα­μο­νή των αιτού­ντων άσυ­λο με όρους κοντέι­νερ και με όρους που υπο­τί­θε­ται ήταν έκτα­κτοι όταν φτιάχτηκε.

Τρί­το θέμα, για να λει­τουρ­γή­σει δομή για τοξι­κο­ε­ξαρ­τη­μέ­νους στην οδό Σουρ­με­λή, ο ΟΚΑΝΑ κατέ­θε­σε αίτη­ση αδειο­δό­τη­σης στις υπη­ρε­σί­ες του Δήμου της Αθή­νας. Η συγκε­κρι­μέ­νη δομή έρχε­ται να λει­τουρ­γή­σει παράλ­λη­λα με άλλες δομές στη συγκε­κρι­μέ­νη περιο­χή. Θα πρέ­πει ο Δήμος να πάρει θέση, ειδι­κά μετά από την εξώ­δι­κη δια­μαρ­τυ­ρία του Εξω­ραϊ­στι­κού Συλ­λό­γου Αγί­ου Παύ­λου προς το Δήμο Αθη­ναί­ων, τον ΟΚΑΝΑ και το Υπουρ­γείο Υγεί­ας. Δεν μπο­ρεί η δημο­τι­κή Αρχή να συνε­χί­σει να πετά το μπα­λά­κι των ευθυ­νών. Πρέ­πει να πάρει θέση σχε­τι­κά με αυτούς τους σχε­δια­σμούς οι οποί­οι είναι απα­ρά­δε­κτοι και κυριο­λε­κτι­κά γκε­το­ποιούν μια περιοχή.

Όμως, ένα ενδια­φέ­ρον σημείο στο εξώ­δι­κο του Συλ­λό­γου είναι ότι ανα­φέ­ρει ότι δίπλα από την δομή της Σουρ­με­λή, στο Δρα­κο­πού­λειο, λει­τουρ­γεί δομή ασυ­νό­δευ­των ανη­λί­κων. Δίπλα στη δομή ασυ­νό­δευ­των ανη­λί­κων, ο Δήμος πάει μαζί με τον ΟΚΑΝΑ να φτιά­ξει και μία δομή για τους συναν­θρώ­πους μας οι οποί­οι είναι τοξι­κο­ε­ξαρ­τη­μέ­νοι. Υπάρ­χει άδεια λει­τουρ­γί­ας για αυτή τη δομή; Υπάρ­χει γνω­μο­δό­τη­ση της επι­τρο­πής του Δήμου που είναι υπεύ­θυ­νη με βάση το Νόμο να δίνει άδεια; Ποιός λει­τουρ­γεί αυτή τη δομή; Ποιος λογο­δο­τεί για αυτήν; Εμείς έχου­με στη­ρί­ξει προ­γράμ­μα­τα που αφο­ρούν ασυ­νό­δευ­τα ανή­λι­κα, αλλά δεν μπο­ρεί αυτά να γίνο­νται με πλή­ρη ασυ­δο­σία των ΜΚΟ και χωρίς κανέ­ναν έλεγχο.

Τέταρ­το θέμα, το αίτη­μα του Συλ­λό­γου Απο­φοί­των του ογδό­ου Γυμνα­σί­ου να μην υλο­ποι­η­θεί η εγκα­τά­στα­ση κοντέι­νερ στο προ­αύ­λιο των 8ου Γυμνα­σί­ου & Λυκεί­ου και 4ου Ειδι­κού Σχο­λεί­ου. Ο Σύλ­λο­γος, μαζί με τον σύλ­λο­γο διδα­σκό­ντων, μαζί με τα 15 μέλη των μαθη­τών, μαζί με τους συλ­λό­γους γονέ­ων και των δύο σχο­λεί­ων και μαζί με χίλιες υπο­γρα­φές από τη γει­το­νιά, ζητούν να εξαι­ρε­θεί το 8ο Γυμνά­σιο-Λύκειο και να χαρα­κτη­ρι­στεί σαν νεό­τε­ρο ιστο­ρι­κό μνημείο.

Εμείς καλού­με τα μέλη του Δημο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου να κατα­θέ­σου­με κεί­με­νο με υπο­γρα­φές προς τη διοί­κη­ση του Δήμου. Θεω­ρού­με ότι η πλειο­ψη­φία του Δημο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου αντι­λαμ­βά­νε­ται την ανά­γκη της εξαί­ρε­σης αυτού του χώρου, της παρε­μπό­δι­σης μιας λογι­κής που πάει να στρι­μώ­ξει την προ­σχο­λι­κή αγω­γή σε κοντέι­νερ στις αυλές των σχολείων.
Αντί­στοι­χα, καλού­με τους εκπαι­δευ­τι­κούς, τους συλ­λό­γους Γονέ­ων και τους κατοί­κους από τα άλλα δύο Δημο­τι­κά Σχο­λεία στα οποία σκο­πεύ­ει η δημο­τι­κή Αρχή να κοντέι­νερ, να πάρουν την υπό­θε­ση στα χέρια τους, να αντι­δρά­σουν και να ακυ­ρώ­σουν αυτούς τους σχεδιασμούς.

Τέλος, πριν από δύο μήνες κατέρ­ρευ­σε η «Βίλα Δρα­κο­πού­λου» στην οδό Πατη­σί­ων, στα Άνω Πατή­σια. Η κατά­στα­ση μετά από δύο μήνες παρα­μέ­νει ως έχει, φτιά­χτη­κε μόνο μια διά­βα­ση πάνω στην οδό Πατη­σί­ων για να περ­νά­ει ο κόσμος με μία σχε­τι­κή ασφά­λεια. Αυτή θα είναι μόνι­μη κατά­στα­ση; Τι σκο­πεύ­ει να κάνει η δημο­τι­κή Αρχή; Θα δρο­μο­λο­γη­θεί από το Δήμο ή απαλ­λο­τρί­ω­ση του πάρ­κου Δρα­κο­πού­λου συνο­λι­κά; Τι σκο­πεύ­ει να κάνει ο Δήμος σε σχέ­ση με την ποιό­τη­τα ζωής των κατοί­κων, ώστε να μπο­ρεί να διέρ­χε­ται από το συγκε­κρι­μέ­νο σημείο της Πατη­σί­ων κόσμος, παι­διά και γονείς με καρότσια; »

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο