Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΕ: Κυρώσεις και αντίμετρα κατά της Λευκορωσίας — Σοκαριστικό που σοκάρονται απαντά η Μόσχα

Τη λήψη κυρώ­σε­ων κατά της Λευ­κο­ρω­σί­ας εξε­τά­ζουν οι ηγέ­τες των χωρών-μελών της ΕΕ, λόγω της προ­χθε­σι­νής ανα­γκα­στι­κής προ­σγεί­ω­σης στο Μινσκ του αερο­σκά­φους της «Ryanair», που εκτε­λού­σε την πτή­ση Αθή­να — Βίλ­νιους, προ­κει­μέ­νου να συλ­λη­φθεί ο Λευ­κο­ρώ­σος αντι­πο­λι­τευό­με­νος δημο­σιο­γρά­φος, Ρομάν Προτάσεβιτς.

Οι ηγέ­τες των χωρών-μελών της ΕΕ θα ζητή­σουν να απο­φεύ­γουν οι ευρω­παϊ­κές αερο­πο­ρι­κές εται­ρεί­ες τον ενα­έ­ριο χώρο της Λευ­κο­ρω­σί­ας, ενώ ανα­μέ­νε­ται ότι θα συμ­φω­νή­σουν να απα­γο­ρεύ­σουν στους λευ­κο­ρω­σι­κούς αερο­με­τα­φο­ρείς να χρη­σι­μο­ποιούν τα ευρω­παϊ­κά αερο­δρό­μια και τον ενα­έ­ριο χώρο της ΕΕ, σύμ­φω­να με ένα προ­σχέ­διο από­φα­σης που δημο­σιο­ποί­η­σε το πρα­κτο­ρείο «Reuters».

Το στίγ­μα έδω­σε η πρό­ε­δρος της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής, Ούρ­σου­λα φον ντερ Λάιεν, προ­σερ­χό­με­νη στη Σύνο­δο Κορυ­φής στις Βρυ­ξέλ­λες, η οποία είπε ότι πρέ­πει να υπάρ­ξει «ισχυ­ρή απά­ντη­ση» στην «απο­λύ­τως απα­ρά­δε­κτη» αερο­πει­ρα­τεία της πτή­σης της «Ryanair» από τις αρχές της Λευ­κο­ρω­σί­ας. Χαρα­κτή­ρι­σε «εξορ­γι­στι­κή» τη συμπε­ρι­φο­ρά του Μινσκ και τόνι­σε ότι ο πρό­ε­δρος Αλε­ξά­ντρ Λου­κα­σέν­κο πρέ­πει να κατα­λά­βει ότι θα υπάρ­ξουν «σοβα­ρές συνέπειες».

Προ­σερ­χό­με­νος στη Σύνο­δο, ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης είπε ότι «η ΕΕ θα πρέ­πει να υιο­θε­τή­σει το συντο­μό­τε­ρο δυνα­τόν ένα νέο πλέγ­μα ισχυ­ρών κυρώ­σε­ων κατά της Λευκορωσίας».

Το πρα­κτο­ρείο «Reuters», επι­κα­λού­με­νο αυτό το προ­σχέ­διο, μετέ­δω­σε ότι οι «27» θα συμ­φω­νή­σουν επί­σης να επι­βά­λουν κυρώ­σεις στο Μινσκ, ενώ θα ζητή­σουν από τον Διε­θνή Οργα­νι­σμό Πολι­τι­κής Αερο­πο­ρί­ας (ICAO) να ερευ­νή­σει επει­γό­ντως το περιστατικό.

Να σημειω­θεί ότι οι «27» συνε­δριά­ζουν στην αίθου­σα συνε­δριά­σε­ων του Συμ­βου­λί­ου, χωρίς να έχουν τις ηλε­κτρο­νι­κές τους συσκευ­ές, στο όνο­μα της δια­σφά­λι­σης της εμπι­στευ­τι­κό­τη­τας της συνεδρίασης…

Καταγγελίες και μέτρα κατά της Λευκορωσίας

Η εκπρό­σω­πος του Λευ­κού Οίκου Τζεν Ψάκι χαρα­κτή­ρι­σε σοκα­ρι­στι­κή την ενέρ­γεια της Λευ­κο­ρω­σί­ας για την εξα­να­γκα­στι­κή προ­σγεί­ω­ση ενός αερο­σκά­φους της εται­ρεί­ας «Ryanair» στο Μινσκ, δηλώ­νο­ντας πως οι ΗΠΑ απαι­τούν διε­θνή έρευ­να για το συμβάν.

«Αυτή ήταν μια σοκα­ρι­στι­κή πρά­ξη εκτρο­πής της πορεί­ας μιας πτή­σης μετα­ξύ δύο κρα­τών-μελών της ΕΕ για τον προ­φα­νή σκο­πό της σύλ­λη­ψης ενός δημο­σιο­γρά­φου. Απο­τε­λεί μια επαί­σχυ­ντη προ­σβο­λή της διε­θνούς ειρή­νης και της ασφά­λειας από το καθε­στώς», είπε η Ψάκι.

Μια σει­ρά χώρες κάλε­σαν σε παρά­καμ­ψη του ενα­έ­ριου χώρου της Λευ­κο­ρω­σί­ας, κατάρ­γη­ση πτή­σε­ων και άλλα μέτρα. Η κυβέρ­νη­ση της Λιθουα­νί­ας συνι­στά στους πολί­τες της να απο­φύ­γουν τα ταξί­δια προς τη Λευ­κο­ρω­σία και σε όσους βρί­σκο­νται στην λευ­κο­ρω­σι­κή επι­κρά­τεια να την εγκα­τα­λεί­ψουν αμέ­σως. Σύμ­φω­να με τον υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών, η ενέρ­γεια της Λευ­κο­ρω­σί­ας απη­χεί την επι­δεί­νω­ση της κατά­στα­σης ασφα­λεί­ας στην περιοχή.

Παράλ­λη­λα, ο υπουρ­γός Μετα­φο­ρών της Λιθουα­νί­ας ανα­κοί­νω­σε ότι όλες οι πτή­σεις από και προς τα αερο­δρό­μια της Λιθουα­νί­ας θα πρέ­πει από σήμε­ρα να παρα­κάμ­πτουν τον ενα­έ­ριο χώρο της Λευκορωσίας.

Ο πρό­ε­δρος της Ουκρα­νί­ας έδω­σε σήμε­ρα εντο­λή στην κυβέρ­νη­σή του να καταρ­τί­σει επί­ση­μη από­φα­ση για δια­κο­πή των απευ­θεί­ας πτή­σε­ων μετα­ξύ Ουκρα­νί­ας και Λευ­κο­ρω­σί­ας, ανα­κοί­νω­σε το γρα­φείο του Βολο­ντί­μιρ Ζελένσκι.

Ορι­σμέ­νες αερο­πο­ρι­κές εται­ρεί­ες ανα­κοί­νω­σαν παράλ­λη­λα ότι δεν θα χρη­σι­μο­ποιούν πλέ­ον τον ενα­έ­ριο χώρο της Λευ­κο­ρω­σί­ας, για «λόγους ασφαλείας».

Η Βρε­τα­νία ανέ­φε­ρε σήμε­ρα ότι είναι δύσκο­λο να πιστέ­ψει ότι η Ρωσία δεν εμπλέ­κε­ται, του­λά­χι­στον δίνο­ντας τη συγκα­τά­θε­σή της, στο περι­στα­τι­κό της εξα­να­γκα­στι­κής προ­σγεί­ω­σης αερο­σκά­φους της «Ryanair» στη λευ­κο­ρω­σι­κή πρω­τεύ­ου­σα, ωστό­σο το Λον­δί­νο δεν έχει ακό­μη σαφείς απο­δεί­ξεις για εμπλο­κή της Μόσχας.

Το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών της Λευ­κο­ρω­σί­ας κατήγ­γει­λε τις «αβά­σι­μες» κατη­γο­ρί­ες της ΕΕ και υπο­γράμ­μι­σε ότι έδρα­σε νόμι­μα μετά την ανα­χαί­τι­ση αερο­σκά­φους της «Ryanair», ενώ δήλω­σε ότι η λευ­κο­ρω­σι­κή κυβέρ­νη­ση είναι έτοι­μη να επι­τρέ­ψει σε ειδι­κούς να επι­σκε­φθούν τη χώρα, αν αυτό χρεια­στεί, για έρευνες.

Παράλ­λη­λα, η Λευ­κο­ρω­σία απέ­λα­σε σήμε­ρα τον πρε­σβευ­τή της Λετο­νί­ας στο Μινσκ και όλους τους διπλω­μα­τι­κούς υπαλ­λή­λους της πρε­σβεί­ας εκτός από ένα μέλος του προ­σω­πι­κού, μετέ­δω­σε το ειδη­σε­ο­γρα­φι­κό πρα­κτο­ρείο της Λευ­κο­ρω­σί­ας «Belta», ενώ ανά­λο­γη από­φα­ση έλα­βε λίγη ώρα αργό­τε­ρα η Λετονία.

Σοκαριστικό που σοκάρονται απαντά η Μόσχα

«Είναι σοκα­ρι­στι­κό που η Δύση χαρα­κτη­ρί­ζει “σοκα­ρι­στι­κό” το περι­στα­τι­κό στον ενα­έ­ριο χώρο της Λευ­κο­ρω­σί­ας», σχο­λί­α­σε στο Facebook η εκπρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών της Ρωσί­ας Μαρία Ζαχά­ρο­βα, καταγ­γέλ­λο­ντας ότι στο παρελ­θόν δυτι­κές χώρες έχουν επι­δο­θεί «σε απα­γω­γές, ανα­γκα­στι­κές προ­σγειώ­σεις αερο­σκα­φών και παρά­νο­μες συλλήψεις».

«Είτε θα πρέ­πει να θεω­ρούν τα πάντα σοκα­ρι­στι­κά: Από την ανα­γκα­στι­κή προ­σγεί­ω­ση του αερο­πλά­νου του προ­έ­δρου της Βολι­βί­ας στην Αυστρία έπει­τα από αίτη­μα των ΗΠΑ, ως την ανα­γκα­στι­κή προ­σγεί­ω­ση λευ­κο­ρω­σι­κού αερο­σκά­φους που μετέ­φε­ρε ακτι­βι­στές κατά των κινη­το­ποι­ή­σε­ων στην πλα­τεία Μαϊ­ντάν στην Ουκρα­νία μόλις 11 λεπτά μετά την απο­γεί­ω­σή του. Είτε δεν θα πρέ­πει να σοκά­ρο­νται από αντί­στοι­χες συμπε­ρι­φο­ρές άλλων», πρό­σθε­σε η Ζαχάροβα.

Δίνο­ντας το δικό του στίγ­μα στον «πόλε­μο μυστι­κών υπη­ρε­σιών» για αλλα­γή πορεί­ας της Λευ­κο­ρω­σί­ας και άλλων κρα­τών, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σερ­γκέι Λαβρόφ, υπεν­θύ­μι­σε τους ισχυ­ρι­σμούς ότι η πρό­σφα­τη από­πει­ρα πρα­ξι­κο­πή­μα­τος στη Λευ­κο­ρω­σία πιθα­νό­τα­τα περι­λάμ­βα­νε αμε­ρι­κα­νι­κές υπη­ρε­σί­ες πληροφοριών.

«Η από­πει­ρα πρα­ξι­κο­πή­μα­τος, στην οποία συμ­με­τεί­χε υπή­κο­ος των ΗΠΑ, είναι από­λυ­τα σύμ­φω­νη με την πολι­τι­κή της Δύσης να παρεμ­βαί­νει στις εσω­τε­ρι­κές υπο­θέ­σεις των πρώ­ην σοβιε­τι­κών χωρών και να χρη­σι­μο­ποιεί όλη την γκά­μα των εργα­λεί­ων “έγχρω­μων επα­να­στά­σε­ων”», είπε, συμπλη­ρώ­νο­ντας πως «είναι δύσκο­λο να φαντα­στεί κανείς ότι οι υπη­ρε­σί­ες πλη­ρο­φο­ριών των ΗΠΑ θα μπο­ρού­σαν να αγνο­ούν μια τέτοια δρα­στη­ριό­τη­τα μεγά­λης κλί­μα­κας. Αυτό θυμί­ζει το ουκρα­νι­κό πρα­ξι­κό­πη­μα που έλα­βε χώρα τον Φεβρουά­ριο του 2014».

Πηγή: 902.gr

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο