Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εισιτήριο εισόδου από αύριο στην Αγία Σοφία – Ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα για τη στατικότητα του μνημείου

Από αύριο αλλάζει το καθεστώς εισόδου στο Μεγάλο Τέμενος της Αγίας Σοφίας για τους αλλοδαπούς επισκέπτες. Οι μη τούρκοι πολίτες που θέλουν να επισκεφτούν την Αγία Σοφία θα πρέπει να καταβάλλουν εισιτήριο που αντιστοιχεί σε 25 ευρώ ανά άτομο (κάπου 825 τουρκικές λίρες) και θα μπαίνουν στο κτίριο από ειδική είσοδο όπου θα υπάρχει εκδοτήριο, κάμερες, συστήματα πυρανίχνευσης και άλλα συστήματα ασφαλείας. Οι τούρκοι πολίτες όμως θα συνεχίσουν να εισέρχονται στην Αγία Σοφία δωρεάν, όπως ισχύει από το 2020 με την μετατροπή του Μουσείου της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος.

«Οι υπήκοοι της Τουρκικής Δημοκρατίας», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου «που θα επισκέπτονται για σκοπούς θρησκευτικής λατρείας το τέμενος, θα συνεχίσουν να εισέρχονται δωρεάν από την προβλεπόμενη για αυτό το λόγο είσοδο».

Για την αλλαγή αυτή, που θα δυσαρεστήσει ασφαλώς και τα πλήθη αλλοδαπών Μουσουλμάνων που σπεύδουν να προσκυνήσουν το τέμενος από τα πέρατα του κόσμου, είχε ενημερώσει ο υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού Νούρι Ερσόι από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν επίσης είχε ανακοινώσει ότι θα ξεκινούσαν παράλληλα εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης του κτιρίου ύστερα από ζημιές που προκλήθηκαν λόγω συνωστισμού, έλλειψης προσωπικού και ασεβούς συμπεριφοράς του κοινού.

Η Αγία Σοφία είναι το μνημείο με τους περισσότερους επισκέπτες στην Τουρκία. Μόνο το 2023 επισκέφτηκαν την Αγία Σοφία 3,5 εκατομμύρια επισκέπτες-προσκυνητές, με πολλούς ειδικούς να προειδοποιούν για τους κινδύνους στην στατικότητα του μνημείου, το οποίο βρίσκεται σε μια τεράστια Πόλη όπως η Κωνσταντινούποληπου απειλείται από τη σοβαρή πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμού.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε μία περίοδο όπου οι επιστήμονες συνιστούν μείωση του αριθμού των επισκεπτών για να περιοριστούν οι ζημίες. Και όλα αυτά όταν το 2020 ο Ταγίπ Ερντογάν μετέτρεψε το “μουσείο” της Αγίας Σοφίας σε τζαμί , παρά τις αντιδράσεις , διαβεβαίωσε την παγκόσμια κοινότητα οτι το μνημείο θα προστατευθεί. Τρία χρόνια μετά το μνημείο όχι μόνο δεν προστατεύτηκε αλλά απειλείται με καταστροφή με τους ειδικούς σε Τουρκία και Ελλάδα να εκφράζουν την ανησυχία τους για ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο «τα κομμάτια πέφτουν από την οροφή λόγω της υγρασίας που δημιουργείται από το πλήθος το οποίο συρρέει για να προσκυνήσει, αλλά δεν λαμβάνονται προφυλάξεις». Μάλιστα ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ιστορίας της Τέχνης της Τουρκίας Σερίφ Γιασάρ, με αφορμή το βίντεο τόνισε ότι “αν η Αγία Σοφία αν δεν αποκατασταθεί, θα καταρρεύσει με τον πρώτο σεισμό”. Ο κ.Γιασάρ είναι από τους πρώτους που έχει ζητήσει να μπουν κανόνες ως προς τον αριθμό των επισκεπτών ,αλλά και να αρχίσουν έργα προστασίας του ναού.

Όπως έχει υποστηρίξει κατά το παρελθόν “η Αγία Σοφία είναι 1.500 ετών και αν δεν αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό, θα καταστραφεί σε περίπτωση σεισμού”. Μάλιστα ως προσωρινή λύση πρότεινε πως στο εξής “οτι πρέπει να γίνονται δεκτές ομάδες όχι πλέον των 25 ατόμων. Ακόμη και η αναπνοή από τους εκατοντάδες ανθρώπους που βρίσκονται ταυτόχρονα στην Αγία Σοφία μειώνουν τη διάρκεια ζωής του ιστορικού οικοδομήματος».

Παρά τις διαβεβαιώσεις τουρκικής κυβέρνησης για προστασία του μνημείου ο Τούρκος ιστορικός Ilber Ortayli Ortayli δεν κρύβει την ανησυχία του αφού, όπως υποστηρίζει, το μνημείο, το οποίο προσελκύει τρία εκατομμύρια προσκυνητές ετησίως εκτός από τουρίστες, έχει υποστεί σημαντικές ζημιές μετά τη μετατροπή του σε τζαμί. Τονίζει σε ότι ακόμη και ένας περιορισμένος αριθμός 20-30 χιλιάδων επισκεπτών ετησίως, θα μπορούσε να θεωρηθεί υπερβολικός για την αντοχή του μνημείου. Ο ιστορικός προειδοποιεί ότι το κτίριο πρέπει να κλείσει για αποκατάσταση, ώστε να αποφευχθεί τυχόν κατάρρευση.

Ο αριθμός αυτός μοιάζει ελάχιστος καθώς σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Τουρισμού και Πολιτισμού, Mehmet Nuri Ersoy, η Αγία Σοφία έχει δεχθεί 21 εκατομμύρια επισκέπτες από τότε που μετατράπηκε σε τζαμί πριν από τρία χρόνια.

 

ΙΔΕΕΣ και «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» που άλλαξαν το ποδόσφαιρο – Γιάννης Γεωργάκης