Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έκθεση: Τα χρώματα στη Χαρακτική του Γιώργη Βαρλάμου

Χώρος πολι­τι­σμού εργα­στή­ρι ΓΙΩΡΓΗ ΒΑΡΛΑΜΟΥ
Λεά­γρου 23, Γού­βα (Μετρό Αγ. Ιωάν­να), τηλ.: 210 7515584,
e‑mail: [email protected]

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έκθε­ση: Τα χρώ­μα­τα στη Χαρα­κτι­κή του Γιώρ­γη Βαρλάμου

Ο Χώρος Πολι­τι­σμού «Εργα­στή­ρι Γιώρ­γη Βαρ­λά­μου» διορ­γα­νώ­νει την έκθε­ση «Τα χρώ­μα­τα στη χαρα­κτι­κή του Γιώρ­γη Βαρ­λά­μου», με επι­λεγ­μέ­να έργα έγχρω­μης χαρα­κτι­κής, ξυλο­γραφίες και λιθογραφίες.

Ο Γιώρ­γης Βαρ­λά­μος σφρα­γί­ζο­ντας την σχέ­ση μιας ολό­κλη­ρης ζωής με το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Ελλά­δας, άφη­σε με το θάνα­το του, το 2013, στο Κόμ­μα του το εργα­στή­ρι του της οδού Λεά­γρου 23 και το έργο του. Η ΚΕ του ΚΚΕ υλο­ποιώ­ντας την επι­θυ­μία του Γιώρ­γη Βαρ­λάμου εγκαι­νί­α­σε το 2023 το Χώρο Πολι­τι­σμού “Εργα­στή­ρι Γιώρ­γη Βαρ­λά­μου” με στό­χο να λει­τουρ­γεί ως χώρος έκθε­σης και εργα­στή­ρι ανοι­χτό για το λαό, τη νεο­λαία και τους καλ­λιτέχνες. Τιμώ­ντας την σημα­ντι­κή προ­σφο­ρά του σπου­δαί­ου ζωγρά­φου-χαρά­κτη ο Χώρος Πολι­τι­σμού “Εργα­στή­ρι Γιώρ­γη Βαρ­λά­μου” διορ­γα­νώ­νει περιο­δι­κές έκθε­σης του έργου του.

Η έκθε­ση «Τα Χρώ­μα­τα στη χαρα­κτι­κή του Γιώρ­γη Βαρ­λά­μου» φωτί­ζει μία ακό­μη πτυ­χή της τέχνης του, μέσα από την τεχνι­κή της Χαρα­κτι­κής, τα χρώ­μα­τα στην χάρα­ξη του ξύλου και στην λιθο­γρα­φία. Τα έργα που επι­λέ­χθη­καν δια­τρέ­χουν την εικα­στι­κή δια­δρο­μή του, από τα πρώ­ι­μα δημιουρ­γι­κά χρό­νια έως την ωρι­μό­τη­τα του.

Η έκθε­ση φιλο­ξε­νεί έργα που με μονα­δι­κούς τρό­πους καλ­λιερ­γούν την ανθρώ­πι­νη ευαι­σθησία, ευαι­σθη­σία απα­ραί­τη­τη όπως απο­τυ­πώ­νε­ται και στα λόγια του ζωγρά­φου-χαρά- κτη: «Εκεί­νο που κάνει το έργο τέχνης δεν είναι η τεχνι­κή αλλά η συγκί­νη­ση που εκπε­μπει. Γ ιατί η τέχνη (η καθε­μιά από τις καλές τέχνες) έχει το μεγά­λο προ­σόν να αγγί­ζει το θεα­τή — ανα­γνώ­στη — ακρο­α­τή με άπει­ρα συναι­σθή­μα­τα και συγκι­νή­σεις … Η τεχνι­κή όσο τέλεια και να ‘ναι ‑και πρέ­πει να ‘ναι- έρχε­ται δεύ­τε­ρη. Στην αξία του έργου τέχνης, δε θα ‘ταν υπερ­βο­λή να πού­με πως ένα έργο χωρίς τη μαγι­κή δύνα­μη που εκπέ­μπει για να συγκι­νή­σει τον άνθρω­πο, είναι απλώς «εργό­χει­ρο». Το έργο τέχνης είναι κατά­θε­ση ψυχής!» (Γ.Βαρλάμος, Χαρα­κτι­κή, εκδ. Σύγ­χρο­νη Επο­χή, 2010).

  • Εγκαί­νια : Τρί­τη 23 Ιανουα­ρί­ου, ώρα: 6:30 μ.μ.
  • Διάρ­κεια Έκθε­σης: 23 Ιανουα­ρί­ου — 28 Απρι­λί­ου 2024
  • Ώρες Λει­τουρ­γί­ας: Πέμ­πτη — Κυρια­κή 6:00–8:30 μ.μ.
  • Στοι­χεία Επικοινωνίας: 
    • Διεύ­θυν­ση: Λεά­γρου 23, Γού­βα, Αθή­να (Μετρό Αγ. Ιωάννης)
    • Τηλ: 2107515584
    • e‑mail: [email protected]
  • Υπάρ­χει δυνα­τό­τη­τα οργα­νω­μέ­νων ξενα­γή­σε­ων μετά από επικοινωνία.

www.kke.gr
www.arxeio.kke.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο