Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΟΥΚΡΑΝΙΑ _ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ: Προϋπολογισμούς “πολέμου” προετοιμάζουν τα δύο στρατόπεδα για τα επόμενα χρόνια

Τόνους «μπα­ρού­τι» ετοι­μά­ζο­νται να ρίξουν στην Ουκρα­νία τα επό­με­να χρό­νια ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ και Ρωσία, τα δύο ιμπε­ρια­λι­στι­κά στρα­τό­πε­δα που συγκρού­ο­νται για τα συμ­φέ­ρο­ντά τους στην Ανα­το­λι­κή Ευρώπη.

Καθώς αυξά­νο­νται οι προ­ο­πτι­κές για παρα­τε­τα­μέ­νο πόλε­μο, και οι δύο πλευ­ρές προ­χω­ρούν σχε­δια­σμούς για «τρο­φο­δο­σία» της γεω­πο­λι­τι­κής σύγκρου­σης τα επό­με­να χρό­νια σε κάθε πιθα­νό σενά­ριο κλι­μά­κω­σης ή «παγώ­μα­τος».

Η Ουκρα­νία, με φόντο τις αντι­θέ­σεις και τα παζά­ρια σε ΗΠΑ και ΕΕ για την έγκρι­ση πακέ­των στρα­τιω­τι­κής και οικο­νο­μι­κής στή­ρι­ξης, καλεί τους «συμ­μά­χους» να μη μειώ­σουν την απο­στο­λή εξο­πλι­σμών. Παράλ­λη­λα εξε­λίσ­σε­ται η συζή­τη­ση για απο­στο­λή περισ­σό­τε­ρων ΝΑΤΟι­κών πυραύ­λων με μεγα­λύ­τε­ρο βελη­νε­κές για χτυ­πή­μα­τα στα μετό­πι­σθεν των ρωσι­κών δυνάμεων.

Επί­σης, επα­νέρ­χο­νται και οι πυρη­νι­κές απει­λές από τη Μόσχα, σε περί­πτω­ση που το Κίε­βο χρη­σι­μο­ποι­ή­σει «δυτι­κούς» πυραύ­λους μεγά­λου βελη­νε­κούς για να πλή­ξει ρωσι­κούς εκτο­ξευ­τές πυραύλων.

💥  Σταθερά στο “τραπέζι” 🔥  η πυρηνική «απειλή»

Ενδε­χό­με­νες προ­σπά­θειες της Ουκρα­νί­ας να κατα­στρέ­ψει τους εκτο­ξευ­τές πυραύ­λων της Ρωσί­ας με «δυτι­κούς» πυραύ­λους μεγά­λου βελη­νε­κούς «ίσως θα πυρο­δο­τή­σουν μια πυρη­νι­κή απά­ντη­ση», απεί­λη­σε προ ημε­ρών ο ανα­πλη­ρω­τής πρό­ε­δρος του ρωσι­κού Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας, Ντμ. Μεντ­βέ­ντεφ.

Όπως λέει το Κίε­βο, «η καλύ­τε­ρη μέθο­δος κατα­πο­λέ­μη­σης της Ρωσί­ας είναι η κατα­στρο­φή εκτο­ξευ­τών σε όλη την επι­κρά­τεια με πυραύ­λους μεγά­λου βελη­νε­κούς από τη Δύση», είπε και πρό­σθε­σε ότι αυτό σημαί­νει πως οι ουκρα­νι­κές αρχές «δια­τρέ­χουν τον κίν­δυ­νο να ενερ­γο­ποι­ή­σουν την παρά­γρα­φο 19 των βασι­κών αρχών της πολι­τι­κής της Ρωσί­ας στον τομέα της πυρη­νι­κής απο­τρο­πής: Επι­θε­τι­κό­τη­τα κατά της Ρωσί­ας με τη χρή­ση συμ­βα­τι­κών όπλων και απει­λή της ίδιας της ύπαρ­ξης του κράτους».

Όξυν­ση των επι­κίν­δυ­νων αντα­γω­νι­σμών: Τα πυρη­νι­κά οπλο­στά­σια μεγε­θύ­νο­νται ξανά προ­κα­λώ­ντας ανησυχία

Τέτοιου είδους ενέρ­γειες δεν θα θεω­ρη­θούν «νόμι­μη άμυ­να, αλλά άμε­ση και προ­φα­νής δικαιο­λο­γία για τη χρή­ση πυρη­νι­κών όπλων», επι­σή­μα­νε ο Μεντβέντεφ.

Νωρί­τε­ρα, και ο Ρώσος υπουρ­γός Αμυ­νας, Σ. Σόι­γκου, είχε δηλώ­σει ότι η Μόσχα δια­τη­ρεί την πυρη­νι­κή της τριά­δα σε υψη­λό επί­πε­δο πολε­μι­κής ετοι­μό­τη­τας και το 2024 θα επι­κε­ντρω­θεί στην προ­μή­θεια των στρα­τιω­τι­κών της δυνά­με­ων με τα πιο σύγ­χρο­να όπλα, με τεχνο­λο­γί­ες τεχνη­τής νοη­μο­σύ­νης, ανα­πτύσ­σο­ντας την παρα­γω­γή drones, εισά­γο­ντας νέα όπλα και αυξά­νο­ντας τις δυνα­τό­τη­τες της ομά­δας δορυφόρων.

Φουντώνει η συζήτηση στη Γερμανία
για 🚀   πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Το Κίε­βο καλεί τη Γερ­μα­νία για την απο­στο­λή πυραύ­λων μεγά­λου βελη­νε­κούς τύπου «Taurus», αλλά η συγκυ­βέρ­νη­ση Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τών (SPD) — Πρα­σί­νων — Φιλε­λευ­θέ­ρων (FDP) δεν έχει πάρει από­φα­ση, ενώ αυξά­νουν οι φωνές από τα κόμ­μα­τα της κυβέρ­νη­σης και της αντιπολίτευσης.

Πρό­σφα­τα η επι­κε­φα­λής της Επι­τρο­πής Αμυ­ντι­κών Υπο­θέ­σε­ων της Βου­λής, από το FDΡ, υπο­στή­ρι­ξε ότι το Βερο­λί­νο πρέ­πει να απο­στεί­λει «επι­τέ­λους» τους πυραύ­λους, «ώστε να δια­κο­πούν οι γραμ­μές ανε­φο­δια­σμού των ρωσι­κών στρατευμάτων».

Ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος έχει δηλώ­σει ότι ο καγκε­λά­ριος, Ολ. Σολτς, δεν θέλει να απο­στεί­λει πυραύ­λους «Taurus» στην Ουκρα­νία, για­τί έτσι αυξά­νε­ται ο κίν­δυ­νος κλι­μά­κω­σης αλλά και εμπλο­κής της Γερ­μα­νί­ας στον πόλε­μο. Με ακτί­να δρά­σης έως 500 χλμ., ο «Taurus» μπο­ρεί να πλή­ξει στό­χους βαθιά στο ρωσι­κό έδα­φος. Ενδεί­κνυ­νται ιδιαί­τε­ρα για την κατα­στρο­φή γεφυ­ρών και υπό­γειων κατα­φυ­γί­ων και η Ουκρα­νία θα μπο­ρού­σε να πλή­ξει τη ρωσι­κή γέφυ­ρα στη Χερ­σό­νη­σο της Κρι­μαί­ας, στην οποία ακό­μη δεν έχει επι­τε­θεί με «δυτι­κά» όπλα.

Από την άνοι­ξη του 2023 μέχρι σήμε­ρα η Ουκρα­νία προ­μη­θεύ­ε­ται πυραύ­λους μεγά­λου βελη­νε­κούς (με ακτί­να δρά­σης έως 250 χλμ.) από τη Βρε­τα­νία και τη Γαλ­λία. Σύμ­φω­να με Ουκρα­νούς ανα­λυ­τές, ωστό­σο, «η Ουκρα­νία δια­θέ­τει ελά­χι­στους δυτι­κούς πυραύ­λους, που δεν αλλά­ζουν τις ισορ­ρο­πί­ες στο πεδίο της μάχης και μπο­ρούν να χρη­σι­μο­ποι­η­θούν κυρί­ως για στό­χους στα κατε­χό­με­να από τη Ρωσία ουκρα­νι­κά εδά­φη», σε Ντον­μπάς και Κριμαία.

Σύμ­φω­να με δημο­σιεύ­μα­τα, ο Σολτς «δεν πρό­κει­ται να εγκρί­νει την παρά­δο­ση πυραύ­λων “Taurus” στην Ουκρα­νία, μέχρι να απο­στεί­λουν και οι ΗΠΑ».

Από το φθι­νό­πω­ρο του 2023 οι Αμε­ρι­κα­νοί είχαν απο­στεί­λει πυραύ­λους μεγά­λου βελη­νε­κούς ATAMCS, αλλά σε εκδο­χές με εμβέ­λεια έως 160 χλμ., που φέρουν πυρο­μα­χι­κά δια­σπο­ράς. Στο μέλ­λον θα μπο­ρού­σαν να παρα­δώ­σουν περισ­σό­τε­ρους πυραύ­λους ATAMCS με εμβέ­λεια στα 300 χλμ.

Παρό­μοιο «διπλω­μα­τι­κό σίριαλ» είχε προ­κύ­ψει με την απο­στο­λή σύγ­χρο­νων ΝΑΤΟι­κών αρμά­των μάχης. Μόλις η Ουά­σιγ­κτον απο­δέ­χθη­κε σχε­τι­κό αίτη­μα του Κιέ­βου για απο­στο­λή αρμά­των «Abrams», ακο­λού­θη­σε και η απο­στο­λή των γερ­μα­νι­κών «Leopard».

Ο επι­κε­φα­λής των ουκρα­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων, στρα­τη­γός Β. Ζαλούζ­νι, έχει δηλώ­σει επα­νει­λημ­μέ­να ότι, προ­κει­μέ­νου να δια­σφα­λι­στεί η νίκη της Ουκρα­νί­ας, πρέ­πει να πλη­γούν στό­χοι εντός της ρωσι­κής επι­κρά­τειας: «Σε έναν πόλε­μο είναι πιθα­νό, αλλά και απα­ραί­τη­το, να σκο­τώ­νεις τον εχθρό στο έδα­φός του. Αν οι εταί­ροι της Ουκρα­νί­ας ανη­συ­χούν ότι θα χρη­σι­μο­ποι­ή­σου­με τα όπλα τους, τότε θα σκο­τώ­σου­με με δικά μας».

Να σημειω­θεί ότι εντεί­νο­νται εδώ και μήνες τα ουκρα­νι­κά χτυ­πή­μα­τα στη ρωσι­κή περι­φέ­ρεια Μπέλ­γκο­ροντ. Μετά την επί­θε­ση λίγο πριν από την Πρω­το­χρο­νιά, με του­λά­χι­στον 25 νεκρούς αμά­χους, ανά­με­σά τους και παι­διά, απο­μα­κρύ­νο­νται εκα­το­ντά­δες μαθη­τές και οικο­γέ­νειες προς άλλες περιοχές.

Σχέ­δια εγκα­τά­στα­σης ☢️ πυρη­νι­κών όπλων στη βάση του Αράξου

Ουκρα­νι­κά πλήγ­μα­τα έχουν σημειω­θεί και στην Κρι­μαία, μετα­ξύ άλλων στη βάση του ρωσι­κού στό­λου της Μαύ­ρης Θάλασ­σας, ενώ μια νέα ρωσι­κή ναυ­τι­κή βάση στην απο­σχι­σθεί­σα από τη Γεωρ­γία Αμπ­χα­ζία ενδέ­χε­ται να τεθεί σε λει­τουρ­γία το 2024, σύμ­φω­να με το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας της Αμπχαζίας.

“Πολεμικοί” προϋπολογισμοί
και ενισχύσεις στο Ταμείο του ΝΑΤΟ

Εν μέσω αντι­θέ­σε­ων στον ευρω­α­τλα­ντι­κό άξο­να, και ενώ ακό­μη δεν έχει εγκρι­θεί από το Κογκρέ­σο των ΗΠΑ το νέο στρα­τιω­τι­κό πακέ­το 61 δισ. δολα­ρί­ων που προ­ω­θεί η κυβέρ­νη­ση Μπάι­ντεν για το Κίε­βο, όπως και το αντί­στοι­χο πακέ­το 50 δισ. ευρώ από την ΕΕ ως το 2027, μετά το μπλό­κο της Ουγ­γα­ρί­ας, κρά­τη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ενι­σχύ­ουν τις «προ­σφο­ρές».

Η αμε­ρι­κα­νι­κή βοή­θεια προς την Ουκρα­νία έχει στα­μα­τή­σει, δήλω­σε την Πέμ­πτη ο Λευ­κός Οίκος, καθώς οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις συνε­χί­ζο­νται στην Ουάσιγκτον.

Ο Βρε­τα­νός πρω­θυ­πουρ­γός, Ρ. Σού­νακ, επι­σκέ­φτη­κε την Παρα­σκευή το Κίε­βο και ανα­κοί­νω­σε στρα­τιω­τι­κή βοή­θεια 2,5 δισ. λιρών (περί­που 2,9 δισ. ευρώ) από τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του 2024. Το ποσό είναι αυξη­μέ­νο κατά 200 εκατ. λίρες σε σχέ­ση με τα προη­γού­με­να δύο χρό­νια και «θα βοη­θή­σουν την Ουκρα­νία να απο­κτή­σει χιλιά­δες στρα­τιω­τι­κά drones, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νων drones παρα­κο­λού­θη­σης, drones θαλάσ­σης και drones που μπο­ρούν να εξα­πο­λύ­σουν επι­θέ­σεις με μεγά­λο βεληνεκές».

«Βρί­σκο­μαι εδώ σήμε­ρα με ένα μήνυ­μα: Ούτε η Βρε­τα­νία θα υπο­χω­ρή­σει», τόνι­σε.

Εξάλ­λου, Λον­δί­νο και Κίε­βο υπέ­γρα­ψαν μια «ιστο­ρι­κή συμ­φω­νία για τη συνερ­γα­σία στον τομέα της ασφά­λειας». Μετά από τηλε­διά­σκε­ψη με αντι­προ­σω­πεία της Ουκρα­νί­ας, κατό­πιν αιτή­μα­τος του Κιέ­βου την περα­σμέ­νη βδο­μά­δα, το ΝΑΤΟ ανα­κοί­νω­σε ότι τα κρά­τη — μέλη έχουν καταρ­τί­σει σχέ­δια για την παρο­χή «βοή­θειας αξί­ας δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ στην Ουκρα­νία το 2024».

  • Η Σου­η­δία θα παρά­σχει περί­που 5 εκατ. δολά­ρια στο Ταμείο Συνο­λι­κής Βοή­θειας του ΝΑΤΟ (CAP) για την Ουκρα­νία. Κίε­βο και Στοκ­χόλ­μη συζη­τούν επί­σης για συνερ­γα­σία στον τομέα της και­νο­το­μί­ας και για πιθα­νή μετα­φο­ρά μαχη­τι­κών αερο­σκα­φών «Gripen» στις ουκρα­νι­κές Ενο­πλες Δυνά­μεις. Ο δε Σου­η­δός ΥΠΕΞ δήλω­σε πρό­σφα­τα πως προ­τε­ραιό­τη­τα της εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής της χώρας του τα επό­με­να χρό­νια θα είναι η στή­ρι­ξη της Ουκρανίας.
  • Η Ιαπω­νία ανα­κοί­νω­σε 37 εκατ. δολά­ρια στο Ταμείο του ΝΑΤΟ για συστή­μα­τα ανί­χνευ­σης drones για την Ουκρανία.
  • Στα τρία κρά­τη της Βαλ­τι­κής περιό­δευ­σε την περα­σμέ­νη βδο­μά­δα ο Ουκρα­νός Πρό­ε­δρος, Β. Ζελέν­σκι, με βασι­κό σκο­πό την άμε­ση και μακρο­πρό­θε­σμη στήριξη.
  • Η Εσθο­νία θα συνει­σφέ­ρει το 0,25% του αμυ­ντι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού κατά την περί­ο­δο 2024 — 2027 για την παρο­χή στρα­τιω­τι­κής υπο­στή­ρι­ξης στο Κίε­βο. Από το 2022 έχει παρά­σχει στρα­τιω­τι­κή βοή­θεια ύψους σχε­δόν 500 εκατ. ευρώ.
  • Η Λιθουα­νία θα παρά­σχει στρα­τιω­τι­κή υπο­στή­ρι­ξη στην Ουκρα­νία ύψους του­λά­χι­στον 200 εκατ. ευρώ μετα­ξύ 2024 και 2026. Το συνο­λι­κό ποσό της στρα­τιω­τι­κής βοή­θειας από το Βίλ­νιους στο Κίε­βο υπερ­βαί­νει τα 500 εκατ. ευρώ.
  • Η Λετο­νία ανα­κοί­νω­σε πακέ­το βοή­θειας, που θα περι­λαμ­βά­νει «οβί­δες, πυρο­μα­χι­κά 155 χιλιο­στών, αντιαρ­μα­τι­κά όπλα, πυραύ­λους, χει­ρο­βομ­βί­δες, ελι­κό­πτε­ρα, drones, συσκευ­ές επι­κοι­νω­νί­ας, γεν­νή­τριες και εξο­πλι­σμό». Οπως είπε ο Πρό­ε­δρος της χώρας, η Λετο­νία ανέ­λα­βε να ηγη­θεί του «συνα­σπι­σμού drones» στην Ομά­δα Επα­φής, που συνα­ντιέ­ται υπό την ηγε­σία των ΗΠΑ στην αμε­ρι­κα­νι­κή βάση Ράμ­σταϊν στη Γερμανία.

Οι πρω­θυ­πουρ­γοί Ουκρα­νί­ας και Λετο­νί­ας υπέ­γρα­ψαν Μνη­μό­νιο Συνερ­γα­σί­ας στον στρα­τιω­τι­κό τομέα και Δια­κυ­βερ­νη­τι­κή Συμ­φω­νία για τη βοή­θεια προς την Ουκρα­νία. Η Ρίγα θα δια­θέ­σει περισ­σό­τε­ρα από 500 εκατ. ευρώ για το πρό­γραμ­μα ανα­συ­γκρό­τη­σης μέσα στα επό­με­να τρία χρό­νια, το οποίο θα επι­κε­ντρω­θεί στην περιο­χή Τσερνίχιβ.

Ο Σολτς ζητά από Γαλλία, 
Ιταλία, Ισπανία
να συνεισφέρουν περισσότερο

Πάντως, ο Γερ­μα­νός καγκε­λά­ριος, Ολ. Σολτς, έκρου­σε τον κώδω­να του κιν­δύ­νου, προει­δο­ποιώ­ντας ότι «χρεια­ζό­μα­στε υψη­λό­τε­ρες συνει­σφο­ρές» από άλλες χώρες της ΕΕ, «καθώς η βοή­θεια της Γερ­μα­νί­ας από μόνη της δεν θα είναι αρκε­τή για να εγγυ­η­θεί την ασφά­λεια της Ουκρανίας».

Πιο συγκε­κρι­μέ­να, ζήτη­σε από την ΕΕ να συντά­ξει έναν κατά­λο­γο με όλη τη στρα­τιω­τι­κή βοή­θεια που σχε­διά­ζουν τα κρά­τη — μέλη της ΕΕ φέτος, «το αργό­τε­ρο» μέχρι την επό­με­νη Σύνο­δο Κορυ­φής, την 1η Φλεβάρη.

Αν και δεν κατο­νό­μα­σε καμία χώρα, το σχέ­διο να συντα­χθεί κατά­λο­γος βοή­θειας ασκεί πιέ­σεις σε Παρί­σι, Ρώμη και Μαδρί­τη, που έχουν συνει­σφέ­ρει συγκρι­τι­κά μικρή στρα­τιω­τι­κή βοή­θεια για την Ουκρα­νία, παρά το μέγε­θος των οικο­νο­μιών τους. Σύμ­φω­να με το Ινστι­τού­το του Κιέ­λου, πέρυ­σι η Γερ­μα­νία ήταν ο δεύ­τε­ρος μεγα­λύ­τε­ρος χορη­γός μετά τις ΗΠΑ, με 17,1 δισ. ευρώ.

  • Ακο­λου­θούν η Βρε­τα­νία με 6,6 δισ. ευρώ και οι σκαν­δι­να­βι­κές και ανα­το­λι­κές χώρες της ΕΕ.
  • Συγκρι­τι­κά, η Γαλ­λία έχει συνει­σφέ­ρει μόνο 0,54 δισ., η Ιτα­λία 0,69 δισ. και η Ισπα­νία 0,34 δισ. ευρώ.
  • Οι ΗΠΑ είναι πιθα­νό να μειώ­σουν τις στρα­τιω­τι­κές τους δεσμεύ­σεις ένα­ντι της Ουκρα­νί­ας και της Ευρώ­πης, επο­μέ­νως το «Τρί­γω­νο της Βαϊ­μά­ρης» (Γερ­μα­νία, Γαλ­λία, Πολω­νία) και η Βρε­τα­νία θα πρέ­πει να γίνουν η νέα «ηγε­τι­κή ομά­δα» στην υπο­στή­ρι­ξη του Κιέ­βου, επι­σή­μα­νε από την πλευ­ρά του ο επι­κε­φα­λής της Επι­τρο­πής Εξω­τε­ρι­κών Υπο­θέ­σε­ων της γερ­μα­νι­κής Βου­λής (SPD), Μ. Ροτ.

Σημεί­ω­σε ότι το κρί­σι­μο ζήτη­μα για την «ασφά­λεια της Ευρώ­πης» είναι αν «θα στα­μα­τή­σει τον ρωσι­κό ιμπε­ρια­λι­σμό ή θα αφή­σει την ανα­το­λι­κή πλευ­ρά της να παρα­με­λη­θεί» και αυτό πρέ­πει να «διευ­κρι­νι­στεί» από χώρες όπως η Γερ­μα­νία, η Γαλ­λία, η Πολω­νία, η Βρε­τα­νία, η Ιτα­λία και η Ισπα­νία.

 

Πηγή Ε. Μ.
Ριζο­σπά­στης
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο