Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Όξυνση των επικίνδυνων ανταγωνισμών: Τα πυρηνικά οπλοστάσια μεγεθύνονται ξανά προκαλώντας ανησυχία

Τα εννέα κρά­τη που δια­θέ­τουν πυρη­νι­κά οπλο­στά­σια τα ενι­σχύ­ουν, εν μέσω του πολέ­μου στην Ουκρα­νία και της ευρύ­τε­ρης όξυν­σης των ιμπε­ρια­λι­στι­κών αντα­γω­νι­σμών, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία του Διε­θνούς Ινστι­τού­του Έρευ­νας για την Ειρή­νη της Στοκ­χόλ­μης (SIPRI).

Το παγκό­σμιο από­θε­μα πυρη­νι­κών κεφα­λών μειώ­θη­κε κατά σχε­δόν 200 στις περί­που 12.512 από την αρχή του 2022 ως την αρχή του 2023, κατα­γρά­φει το SIPRI στην ετή­σια έκθε­σή του που δίνει στη δημο­σιό­τη­τα σήμε­ρα. Όμως ο αριθ­μός των πυρη­νι­κών όπλων που χαρα­κτη­ρί­ζο­νται επι­χει­ρη­σια­κά, δηλα­δή έτοι­μα να χρη­σι­μο­ποι­η­θούν, αυξή­θη­κε κατά 86, υπο­λο­γί­ζε­ται ότι φθά­νει πλέ­ον τα 9.576.

Όχι μόνο «οι παγκό­σμιες μειώ­σεις των επι­χει­ρη­σια­κών πυρη­νι­κών κεφα­λών μοιά­ζουν να έχουν παγώ­σει» αλλά «ο αριθ­μός τους αυξά­νε­ται ξανά», προει­δο­ποιούν οι ερευ­νη­τές του ινστιτούτου.

«Ταυ­τό­χρο­να, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία έχουν αρχί­σει εκτε­τα­μέ­να και ακρι­βά προ­γράμ­μα­τα αντι­κα­τά­στα­σης και εκσυγ­χρο­νι­σμού των πυρη­νι­κών τους κεφα­λών, των πυραύ­λων, των αερο­σκα­φών και των υπο­βρυ­χί­ων που είναι σε θέση να τις εκτο­ξεύ­ουν, και των εγκα­τα­στά­σε­ων παρα­γω­γής πυρη­νι­κών όπλων που δια­θέ­τουν», ανα­φέ­ρει το SIPRI.

Για δεκα­ε­τί­ες, ο αριθ­μός των πυρη­νι­κών όπλων μειω­νό­ταν στα­θε­ρά. Ωστό­σο, η μεί­ω­ση οφει­λό­ταν κυρί­ως στην κατα­στρο­φή παρο­πλι­σμέ­νων πυρη­νι­κών κεφα­λών από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Οι ερευ­νη­τές δίνουν έμφα­ση στα επι­χει­ρη­σια­κά οπλο­στά­σια. Όπως θυμί­ζει το SIPRI, πέραν της Ρωσί­ας και των ΗΠΑ, τέτοια δια­θέ­τουν η Κίνα, η Γαλ­λία, η Βρε­τα­νία, το Πακι­στάν, η Ινδία, το Ισρα­ήλ και η Βόρεια Κορέα.

«Τα περισ­σό­τε­ρα κρά­τη που δια­θέ­τουν πυρη­νι­κά όπλα σκλη­ραί­νουν τη ρητο­ρι­κή τους για τη σημα­σία των πυρη­νι­κών όπλων και ορι­σμέ­να έχουν φθά­σει στο σημείο να απει­λούν άμε­σα ή έμμε­σα για τη δυνη­τι­κή χρή­ση τους», υπο­γραμ­μί­ζει ο Ματ Κόρ­ντα, εκ των συγ­γρα­φέ­ων της έκθε­σης. «Αυτός ο αυξη­μέ­νος αντα­γω­νι­σμός ως προς τα πυρη­νι­κά όπλα κλι­μά­κω­σε δρα­μα­τι­κά τον κίν­δυ­νο να χρη­σι­μο­ποι­η­θούν τέτοια, για πρώ­τη φορά μετά τον Β΄ Παγκό­σμιο Πόλε­μο».

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι τα κρά­τη που δια­θέ­τουν μακράν τα μεγα­λύ­τε­ρα οπλο­στά­σια, μαζί έχουν στην κατο­χή τους περί το 90% των πυρη­νι­κών κεφα­λών. Η Κίνα κατα­λαμ­βά­νει εδώ και πολύ και­ρό την τρί­τη θέση.

Το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της αύξη­σης των επι­χει­ρη­σια­κών κεφα­λών οφεί­λε­ται στην Κίνα, που από τις 350 έφθα­σε στις 410. Το Πεκί­νο κάνει μεγά­λες επεν­δύ­σεις στον στρα­τό του στο μέτρο που μεγε­θύ­νο­νται η κινε­ζι­κή οικο­νο­μία και η κινε­ζι­κή επιρ­ροή, σύμ­φω­να με τον διευ­θυ­ντή του SIPRI Νταν Σμιθ.

Η Ινδία, το Πακι­στάν και η Βόρεια Κορέα αύξη­σαν επί­σης τα οπλο­στά­σιά τους, όπως και η Ρωσία, σε μικρό­τε­ρο βαθ­μό (από τις 4.477 στις 4.489 κεφα­λές), ενώ οι άλλες δυνά­μεις με πυρη­νι­κά οπλο­στά­σια τα δια­τή­ρη­σαν ως είχαν.

Πηγή: 902.gr

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο