Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκατό Παλαιστίνιοι καλλιτέχνες καλούν σε μποϊκοτάζ της Eurovision: Μιμηθείτε τη Μέρι Μάνινγκ

Με επιστολή που έστειλαν σε όλους τους τραγουδιστές και τις τραγουδίστριες που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο διαγωνισμό, εκατό Παλαιστίνιοι καλλιτέχνες τούς ζητούν να μην πάρουν μέρος στη φετινή Eurovision, η οποία θα διεξαχθεί στο Τελ Αβίβ από τις 14 έως τις 18 Μαΐου. «Εμείς, Παλαιστίνιοι τραγουδιστές, τραγουδοποιοί, χορευτές, μουσικοί και άλλοι καλλιτέχνες παροτρύνουμε όλους του συμμετέχοντες στη Eurovision 2019 να μη συμμετάσχουν στο φετινό διαγωνισμό. Να αποφύγουν να είναι συμμέτοχοι στην τακτική του Ισραήλ που χρησιμοποιεί καλλιτέχνες από όλον το κόσμο με σκοπό να ξεπλύνει τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει.

Το συνεδριακό κέντρο του Τελ Αβίβ, στο οποίο θα φιλοξενηθεί ο διαγωνισμός, είναι χτισμένο πάνω από το παλαιστινιακό χωριό Al-Shaykh Muwannis, στο οποίο είχαν γίνει εθνοτικές  εκκαθαρίσεις. “Το χωριό της Eurovision”, όπου οι φαν θα γιορτάσουν, βρίσκεται σε ένα πάρκο που έχει χτιστεί πάνω από τη Manshiya, μία άλλη από τις πάνω από 500 κοινότητες Παλαιστινίων που καταστράφηκαν και εκκενώθηκαν ώστε να δημιουργηθεί το καθεστώς απαρτχάιντ στο Ισραήλ.

Στην ίδια ακτογραμμή με το Τελ Αβίβ βρίσκεται η πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, όπου το Ισραήλ έχει εγκλωβίσει δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιους. Οι περισσότεροι που βρίσκονται στη Γάζα είναι πρόσφυγες από προηγούμενες βιαιότητες του Ισραήλ και υπάρχουν επίσης πολλά παιδιά. Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές, τανκς και αεροσκάφη σκότωσαν εκεί πάνω από 200  Παλαιστίνιους τον περασμένο χρόνο, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, και ακρωτηρίασαν άλλους. Ως Παλαιστίνιοι καλλιτέχνες -κακοποιημένοι, πολιορκημένοι, κατακτημένοι και εξορισμένοι- δεν μπορούμε να προσφέρουμε τη λάμψη και το γκλάμουρ που ζητά η Eurovision. Μπορούμε όμως να προσφέρουμε κάτι πολύ μεγαλύτερο: μια θέση στην Ιστορία. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την
εργαζόμενη σε κατάστημα Μέρι Μάνινγκ και τους συναδέλφους της, που το 1984 αρνήθηκαν να πουλήσουν προϊόντα από το απαρχάιντ της Νότιας Αφρικής. Οι ανιδιοτελείς τους πράξεις οδήγησαν την ιρλανδική κυβέρνηση στο να απαγορεύσει την εισαγωγή προϊόντων από τη Νότια Αφρική. Η ιστορία των διαγωνιζόμενων δεν έχει γραφτεί ακόμα. Εμείς τους παρακινούμε να τη γράψουν»