Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκλογές ΗΠΑ: Άντεξαν οι Δημοκρατικοί – «Λιγάκι απογοητευτικά» τα αποτελέσματα για τον Τραμπ

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε ικανοποίηση χθες Τετάρτη, κάνοντας λόγο για «μια καλή ημέρα για τη δημοκρατία», την επομένη των ενδιάμεσων εκλογών στις οποίες η παράταξή του, το Δημοκρατικό κόμμα, πρόβαλε πολύ πιο σθεναρή αντίσταση από ό,τι προβλεπόταν στους Ρεπουμπλικάνους. 

«Είχαμε εκλογές χθες. Και ήταν μια καλή ημέρα, θεωρώ, για τη δημοκρατία», είπε ο Δημοκρατικός πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο, χαιρετίζοντας το γεγονός ότι η ψηφοφορία εκτυλίχθηκε «προφανώς χωρίς παρεμβολές».

«Ενώ ο Τύπος και οι ειδικοί προέβλεπαν γιγαντιαίο κόκκινο κύμα, δεν είχαμε τίποτα τέτοιο», πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας πάντως την «απελπισία» πολλών ψηφοφόρων, ειδικά εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού.

Διαβεβαίωσε ακόμη πως είναι «έτοιμος να συνεργαστεί με τη ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση», τονίζοντας πως είναι ανοικτός σε όλες τις «καλές ιδέες».

Δεκαπέντε ώρες και πλέον μετά το κλείσιμο των τελευταίων εκλογικών τμημάτων, η Αμερική περίμενε χθες ακόμη να μάθει την έκβαση πολλών εκλογικών μαχών αποφασιστικής σημασίας, με το αποτέλεσμα σε ορισμένες να παίζεται ακόμη, ιδίως στην Αριζόνα και στη Νεβάδα.

Πάντως οι Ρεπουμπλικάνοι οδεύουν να εξασφαλίσουν, έστω οριακά, τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ αυτός της Γερουσίας μένει ακόμη να κριθεί.

Προσεκτικά, τα μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ επιφυλάχθηκαν, δεν μετέδωσαν τις προβλέψεις τους για το ποιος θα ελέγχει τη Βουλή των Αντιπροσώπων – σώμα με 435 έδρες, που σημαίνει ότι για την πλειοψηφία χρειάζονται 218.

Τραμπ: «Λιγάκι απογοητευτικά» τα αποτελέσματα

Το «κόκκινο κύμα» που προεξοφλούσαν οι Ρεπουμπλικάνοι, ειδικά στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δεν ήρθε, κάτι που στερεί ενδεχομένως από τον Ντόναλντ Τραμπ το εφαλτήριο που περίμενε ανυπόμονα για να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στις προσεχείς προεδρικές εκλογές το 2024.

Παραμένοντας σιωπηλός όλο το πρωί χθες, ο πρώην πρόεδρος, που ήλπιζε να καβαλήσει το «κόκκινο κύμα», εντέλει αναγνώρισε, πράγμα σπάνιο γι’ αυτόν, μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης που δημιούργησε, πως τα αποτελέσματα ήταν «λιγάκι απογοητευτικά».

Μπάιντεν: «Έχει την πρόθεση» να είναι υποψήφιος το 2024

Ο Τζο Μπάιντεν ξαναείπε πως «έχει την πρόθεση» να διεκδικήσει δεύτερη θητεία το 2024, όμως θα το επιβεβαιώσει «στις αρχές της επόμενης χρονιάς».

«Πρόθεσή μου είναι να είμαι υποψήφιος», δήλωσε διευκρινίζοντας ωστόσο πως θα πρόκειται για «οικογενειακή απόφαση» και πως «δεν νιώθω απολύτως καμιά πίεση να επιλέξω σήμερα, αύριο, οποτεδήποτε, ανεξαρτήτως του τι θα κάνει ο προκάτοχός μου», εξήγησε ο κ. Μπάιντεν στον Τύπο στον Λευκό Οίκο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ναι, αλλά ο Στάλιν…», του Νίκου Μόττα