Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκλογές Ισραήλ: Γρίφος ο σχηματισμός κυβέρνησης – Θα κριθεί από τα ενδοαστικά παζάρια

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται ο σχηματισμός κυβέρνησης στο Ισραήλ μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές που οδήγησαν σε οριακή επικράτηση του κεντρώου Μπένι Γκαντς. Συγκεκριμένα και με καταμετρημένο το 90% των ψήφων το αντιπολιτευόμενο κόμμα “Μπλε και Λευκό” του Γκαντς λαμβάνει 32 έδρες ενώ το Λικούντ του πρωθυπουργού Νετανιάχου ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής με 31 έδρες. Τα επίσημα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, εκτιμάται όμως ότι δεν θα ανατρέψουν την παραπάνω εικόνα.

Με δεδομένο ότι κανένα από τα δυο στρατόπεδα δεν εξασφαλίζει την απαιτούμενη πλειοψηφία για το σχηματισμό κυβέρνησης, τόσο ο Γκαντς όσο και ο Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος Μπεϊτενού, πρώην σύμμαχος του Νετανιάχου και διαφαινόμενος πλέον ρυθμιστής της επόμενης μέρας, ζήτησαν τη συγκρότηση ενός μεγάλου συνασπισμού, αποτελούμενου και από τα τρία κόμματα.

Ο επικεφαλής της «Μπλε και Λευκής Συμμαχίας», πρώην αρχηγός ΓΕΣ, στρατηγός Μπένι Γκαντς απέρριψε χτες την πρόταση του απερχόμενου πρωθυπουργού (και αρχηγού του δεξιού κόμματος Λικούντ), Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να προχωρήσουν στη συγκρότηση «κυβέρνησης ενότητας», δείχνοντας καθαρά ότι επιδιώκει το αξίωμα του πρωθυπουργού σε συνεργασία με άλλα, μικρότερα κόμματα.

Μετά από σύνοδο ανώτερων στελεχών του εκλογικού του μπλοκ, ο Μπένι Γκαντς χαρακτήρισε «ασόβαρη» την πρόταση Νετανιάχου για κυβέρνηση ενότητας, τονίζοντας ότι η «Μπλε και Λευκή Συμμαχία» εξέλεξε τους περισσότερους βουλευτές από όλα τα κόμματα (33 έδρες) σε αντίθεση με τον Νετανιάχου που εκλέγει τελικά 31 βουλευτές. «Ο Νετανιάχου δεν κατάφερε να κερδίσει 61 έδρες για το δικό του μπλοκ. Θα συγκροτήσω μια ευρεία και φιλελεύθερη κυβέρνηση που θα διεκπεραιώσει τη βούληση του λαού. Δεν θα ενδώσω σε εντολές. Εγώ θα ηγηθώ των διαπραγματεύσεων υπεύθυνα και καλόπιστα», είπε χαρακτηριστικά ο Γκαντς.

Ο εταίρος του Γκαντς και αρχηγός του μικρότερου κόμματος «Υπάρχει Μέλλον», Γιαΐρ Λαπίντ, ζήτησε υπομονή, προσθέτοντας ότι η συγκρότηση της νέας κυβέρνησης θα χρειαστεί χρόνο. Τάχθηκε και αυτός ενάντια στην πιθανότητα να ξαναγίνει πρωθυπουργός ο Νετανιάχου, εκτιμώντας ότι η πλειοψηφία των Ισραηλινών ψηφοφόρων αποδοκίμασε την κυβέρνησή του, μιας που διώκεται από τον Γενικό Εισαγγελέα για τρία μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς. Τον κάλεσε, έτσι, να παραιτηθεί, υποστηρίζοντας ότι οι ψηφοφόροι του Λικούντ «αρχίζουν να συνειδητοποιούν την αρχή του τέλους του Νετανιάχου».

Πάντως, νωρίτερα χτες οι ηγέτες όλων των ακροδεξιών κομμάτων Ορθόδοξων Εβραίων υπέγραψαν κοινή ανακοίνωση συνιστώντας τον Νετανιάχου ως κατάλληλο για νέα κυβερνητική θητεία. Δεν σχολίασαν την πρότερη έκκληση του απερχόμενου πρωθυπουργού στον αρχηγό της «Μπλε και Λευκής Συμμαχίας» να συγκροτήσουν μαζί μία «ευρεία κυβέρνηση ενότητας».

Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται τις επόμενες μέρες να κλιμακωθούν τα παζάρια για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης καθώς ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ρέουβεν Ρίβλιν, αναμένεται να δώσει την εντολή στον αρχηγό κόμματος που θεωρεί πως θα έχει τις περισσότερες πιθανότητες να συγκροτήσει «σταθερή κυβέρνηση». Ο πρώτος που θα πάρει την εντολή θα έχει στη διάθεσή του 42 μέρες. Εάν δεν τα καταφέρει, τότε ο Ισραηλινός Πρόεδρος θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον επόμενο πολιτικό αρχηγό, που θα έχει στη διάθεσή του 28 μέρες. Εάν δεν τα καταφέρει ούτε αυτός, τότε θα προκηρυχθούν νέες εκλογές πριν το τέλος τρέχοντος χρόνου… Εάν τα ενδοαστικά παζάρια δεν τελεσφορήσουν τις επόμενες βδομάδες, τότε θα προκηρυχθούν για τρίτη φορά πρόωρες βουλευτικές εκλογές, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν.

Ο αρχηγός του κεντρώου “Μπλε και Λευκό” Γκαντς πάντως συμφωνεί στη συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού μόνον υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα είναι πρωθυπουργός ο Νετανιάχου. Αιτιολογώντας τον όρο που θέτει, o πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου παραπέμπει στις κατηγορίες για διαφθορά που αντιμετωπίζει ο Νετανιάχου ο οποίος κλείνει στο μεταξύ 10 χρόνια στον πρωθυπουργικό θώκο.

Πώς διαβάζουν όμως όλες αυτές τις εξελίξεις οι Παλαιστίνιοι; Ποιον προκρίνουν οι ίδιοι ως πρωθυπουργό; ρωτήθηκε χθες στο Όσλο ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς; «Δεν ξέρουμε ποιος θα έρθει. Γκαντς ή Νετανιάχου αλλά δεν το γνωρίζουμε». Τι προτιμάται εσείς όμως; επέμενε ο δημοσιογράφος. «Η θέση μας: ενάντια στον Νετανιάχου», απάντησε ο Αμπάς».

Πηγές: Ριζοσπάστης / DW