Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκτός ΣΥΡΙΖΑ ο Σταύρος Κοντονής

Εκτός ΣΥΡΙΖΑ τίθεται ο Σταύρος Κοντονής, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, που αναφέρει ότι “απεμπόλησε το δικαίωμα να είναι μέλος του κόμματος”.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: “Ο Σταύρος Κοντονής παραμένει απαρέγκλιτα, σύμφωνα με δήλωσή του, “κομμουνιστής στην ανανεωτική Αριστερά”. Προφανώς κανένας δεν μπορεί να του αφαιρέσει αυτό το δικαίωμα. Το δικαίωμα όμως να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το απεμπόλησε ο ίδιος από τη στιγμή που αποφάσισε να στραφεί κατά του κόμματός του όχι μόνο με ανυπόστατες κατηγορίες για τον ποινικό κώδικα που εκ των πραγμάτων ευνοούν την προπαγάνδα και τα fake news της ΝΔ, αλλά και με απαράδεκτους, συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς για συντρόφους του. Επέλεξε με την στάση του να προσπαθήσει να αμαυρώσει μια τεράστια λαϊκή νίκη ενάντια στην εγκληματική δράση των νεοναζί. Ο καθείς και οι επιλογές του”.

Της αποπομπής είχαν προηγηθεί αλληλοκαρφώματα μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ περί ανοχής στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε στον «ΑΝΤ1» ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής που ανέφερε ότι με τις αλλαγές επί ΣΥΡΙΖΑ στον Ποινικό Κώδικα το δικαστήριο δεν θα επιβάλει κάποιες ποινές στους ναζί εγκληματίες.

Σε ανακοίνωση η ΝΔ αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας «ως πρωθυπουργός φρόντιζε να “πέσουν στα μαλακά”» τα στελέχη της Χρυσής Αυγής και πως «από τη σημερινή αποκάλυψη εξηγούνται πολλά και, κυρίως, γιατί η υπόθεση αυτή βάλτωσε επί της θητείας του».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι πρέπει «να απαντήσει ο κ. Τσίπρας σε όσα κατήγγειλε ο κ. Κοντονής» και κατηγόρησε πως γνώριζε ότι με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα επί ημερών του οι ναζί «θα έπεφταν στα μαλακά, τουλάχιστον για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης». Κατηγόρησε ακόμα τον ΣΥΡΙΖΑ πως «επί χρόνια πρόσφερε μανδύα πολιτικής και ηθικής νομιμοποίησης σε ένα μόρφωμα ντροπή για τη Δημοκρατία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωση, αναφέρει πως «η ΝΔ τόσα χρόνια ξέπλενε τη Χρυσή Αυγή και τώρα κουνάει το δάχτυλο» και πως «η ΝΔ, που τόσα χρόνια φλερτάρει με τη Χρυσή Αυγή, συνεχίζει τη χυδαία προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Εν αναμονή της ανακοίνωσης των ποινών για τους νεοναζί, στέλνει μήνυμα “να πέσουν στα μαλακά”». Για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα αναφέρει πως «καταρτίστηκε από ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή μετά από εργασίες δέκα ετών και δεν ήταν δουλειά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ» και πως «η ΝΔ ως κυβέρνηση έκανε αναθεώρηση του νέου ΠΚ για επιμέρους διατάξεις και δεν άλλαξε τίποτα από όσα δήθεν την ενοχλούν σήμερα».

Σε δηλώσεις του ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανέφερε ότι τα όσα λέγονται από τη ΝΔ γα το πρόσωπό του είναι «επίθεση που είναι στα όρια δολοφονίας χαρακτήρα».