Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ελλάδα-Ιταλία: Υπεγράφη η συμφωνία για τον καθορισμό ΑΟΖ

Για μια ιστορική στιγμή έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδος και Ιταλίας που υπέγραψε με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η συμφωνία με την Ιταλία είναι η πρώτη συμφωνία που υπογράφει η χώρα μας για ΑΟΖ και έχει ασφαλώς συναφθεί στη βάση της UNCLOS (οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών βάσει διμερών συμφωνιών).

aggoules bannerΜε την υπογραφή της συμφωνίας για τον καθορισμό της ΑΟΖ με την Ιταλία, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να ενδυναμώσει τη θέση της ελληνικής αστικής τάξης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στο φόντο της οξυμένης προσπάθειας της τουρκικής αστικής τάξης να πάρει μεγαλύτερο κομμάτι από την ενεργειακή πίτα. Τα Ελληνοτουρκικά εντάσσονται με ευθύνη της κυβέρνησης ολοένα και περισσότερο στο ιμπεριαλιστικό παζάρι και τους ανταγωνισμούς στην περιοχή, καθώς η Ιταλία παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στις εξελίξεις στη Λιβύη, όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ, με την ιταλική ΕΝΙ να κατέχει συμβόλαια εξόρυξης από κυπριακά οικόπεδα

Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι η οριοθέτηση ζωνών «επιτυγχάνεται με έγκυρες συμφωνίες και όχι με ανυπόστατες συμφωνίες, όπως αυτή μεταξύ Τουρκίας – Σάρατζ και σίγουρα όχι με μονομερείς καταθέσεις συντεταγμένων», ενώ δεν έλειψαν και οι αναφορές στην ενεργό συμμετοχή στην ιμπεριαλιστική επιχείρηση «Ειρήνη» στη Λιβύη.

Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός ανακοίνωσε την άρση των περιοριστικών μέτρων στα ταξίδια μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, κάτι στο οποίο στάθηκε ιδιαίτερα ο Ιταλός ομόλογός του. Την υπογραφή για την ΑΟΖ ο Ιταλός υπουργός τη χαρακτήρισε ως «σημαντικότατο αποτέλεσμα», προσθέτοντας ότι «αποδεικνύουμε πως στηρίζουμε τα συμφέροντα των αλιέων σεβόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».