Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ελ. Βαγενάς: Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην αδικία, στην καταπίεση, στην εκμετάλλευση, στο πλευρό του λαού της Παλαιστίνης

Σε εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Λάρισας του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη και στην ευρύτερη περιοχή, μίλησε σήμερα το Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εισαγωγικά αναφέρθηκε στη σημερινή 106η επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης, λέγοντας ότι «την πάλη ενός βασανισμένου, ενός κατατρεγμένου λαού, όπως είναι ο λαός της Παλαιστίνης, που βιώνει την ξένη κατοχή, τα πολυετή εγκλήματα του κατακτητή, του κράτους του Ισραήλ, την νιώθουμε σαν ένα αναπόσπαστο μέρος και της δικής μας πάλης ενάντια στην αδικία, στην καταπίεση, στην εκμετάλλευση. Μιας πάλης για έναν καλύτερο κόσμο, που παρά τις αντιξοότητες που έχει, παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς δύναμης, τις “σιδερόφραχτες στρατιές” των καταπιεστών, μπορεί και πρέπει να νικήσει. Όπως ακριβώς συνέβηκε σαν σήμερα πριν 106 χρόνια, όταν η ρωσική εργατική τάξη “έσπασε τον πάγο, χάραξε το δρόμο” της κοινωνικής απελευθέρωσης της ανθρωπότητας με την Οκτωβριανή Επανάσταση, που ήρθε να ενσαρκώσει το όραμα εκατομμυρίων εργαζομένων σε όλον τον κόσμο για μια καλύτερη ζωή, για μια ανώτερη οργάνωση της κοινωνίας, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για το σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

Η Οχτωβριανή Επανάσταση, σαν σήμερα, φώτισε τη δύναμη της επαναστατικής ταξικής πάλης, τη δύναμη των εκμεταλλευομένων και των καταπιεσμένων, όταν βγαίνουν ορμητικά στο προσκήνιο και γυρίζουν τον τροχό της Ιστορίας μπροστά. Επιβεβαίωσε τη δυνατότητα της εργατικής τάξης να ηγηθεί στον επαναστατικό αγώνα, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, ανασφάλεια, φτώχεια, ανεργία και πολέμους και βέβαια ήταν αυτή που άναψε τον πόθο και πολλών άλλων λαών, που ζούσαν κάτω τον αποικιοκρατικό ζυγό στην Ασία και στην Αφρική να διεκδικήσουν την αποτίναξη του.

Ταυτόχρονα η νικηφόρα έκβασή της έδωσε μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος διεθνώς, επιτάχυνε τη διαδικασία συγκρότησης Κομμουνιστικών Κομμάτων σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Σε λίγες μέρες, στις 17 Νοέμβρη, δεν θα τιμήσουμε μόνον τα 50 χρόνια της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αλλά και το γεγονός ότι στα 1918 εκπρόσωποι των σοσιαλιστικών οργανώσεων της Ελλάδας δημιούργησαν αρχικά το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας (ΣΕΚΕ), που λίγα χρόνια αργότερα μετονομάστηκε σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ).

Ναι, 105 χρόνια τώρα, το ΚΚΕ είναι ο οργανωτής, ο εμπνευστής, ο αιμοδότης και ο νους κάθε μικρού και μεγάλου αγώνα στη χώρα μας, είναι ο “κυματοθραύστης” κάθε αντιλαϊκής πολιτικής, και ο πυλώνας της αλληλεγγύης με την πάλη των άλλων λαών, του προλεταριακού διεθνισμού».

Και στη συνέχεια επισήμανε ότι: «Είμαστε περήφανοι για το Κόμμα μας, μεταξύ άλλων και γιατί αυτές τις μέρες ηγείται σε ένα μεγάλο “κύμα” αλληλεγγύης με τον πολύπαθο λαό της Παλαιστίνης, που εδώ και 7 δεκαετίες βιώνει την κατοχή, την καταπίεση, τις διακρίσεις από ένα κράτος σύγχρονο “απαρτχάιντ”, ένα κατοχικό κράτος, δολοφόνο ενός λαού.

Οι δραματικές εξελίξεις στη Γάζα με τους 10 και πλέον χιλιάδες νεκρούς εκ των οποίων τα μισά είναι παιδιά, οι μαζικοί βομβαρδισμοί, η χρήση απαγορευμένων όπλων, όπως οι βόμβες φωσφόρου σε βάρος αμάχων, η καταστροφή νοσοκομείων, σχολείων, εκκλησιών, ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων, η διακοπή του ρεύματος και του νερού σε εκατομμύρια ανθρώπους, δείχνουν τους απώτερους στόχους του ισραηλινού κράτους, που είναι η γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης, ο εκτοπισμός του στην έρημο, όπως μαρτυρούν και σχετικά μυστικά έγγραφα, που ήρθαν στο φως».

Ο Ελ. Βαγενάς αναφέρθηκε αναλυτικά στις ιστορικές και πολιτικές πλευρές του παλαιστινιακού ζητήματος, όπως και στην προσπάθεια συκοφάντησης της πάλης ενός λαού που βιώνει την κατοχή, ώστε να δικαιολογηθούν στις λαϊκές συνειδήσεις τα εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ.

Μίλησε αναλυτικά για το «σταυροδρόμι» της Μέσης Ανατολής, όπου μπλέκονται οι σχεδιασμοί πολλών δυνάμεων, καθώς και στο επιτακτικό καθήκον να δυναμώσει η πάλη σε όλον τον κόσμο, για να σταματήσει η σφαγή του λαού της Παλαιστίνης.

Ο Ελ. Βαγενάς καυτηρίασε την στάση της κυβέρνησης ΝΔ, που κοινού με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, και τα εθνικιστικά μορφώματα στηρίζουν τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού με το πρόσχημα της «αυτοάμυνας» του κατακτητή. Μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Εμείς δεν θα χειροκροτήσουμε, όπως κάνει η ΝΔ και μεγάλο μέρος των ελληνικών ΜΜΕ, την αλαζονική συμπεριφορά του δολοφόνου ενός ολόκληρου λαού, άμαχων, μικρών παιδιών. Κι είναι απαράδεκτες κι ανιστόρητες οι δηλώσεις του υπ. Παιδείας Πιερρακάκη, κατά της ΟΛΜΕ, των εκπαιδευτικών με τη χοντροκομμένη κατηγορία του αντισημιτισμού. Τέτοια ασχετοσύνη από έναν υπ. Παιδείας για την Ιστορία, για τη διαχρονική στάση του εργατικού κινήματος και τις θέσεις απέναντι στο ζήτημα δεν θα μπορούσε κανείς να περιμένει, ωστόσο, δεν έπεσε στην αντίληψή του υπουργού πως με τα ίδια αιτήματα και ίδιες θέσεις, που διατύπωσε η ΟΛΜΕ, διαδηλώνουν στον κόσμο και χιλιάδες Εβραίοι στις ΗΠΑ, στη Γερμανία, στο ίδιο το Ισραήλ; Κι αυτοί αντισημίτες είναι;

Εμείς δεν θα δικαιώσουμε εκείνους που ως σύγχρονοι “Πόντιοι Πιλάτοι” υποκρίνονται πως θέλουν “ειρήνη”, “ανακωχή”, παρουσιάζοντας τον επιτιθέμενο ως αμυνόμενο, για να διαιωνίσουν την καταπίεση και το σφαγιασμό ενός ολόκληρου λαού. Εκείνους, που αναρωτιούνται, όπως έκανε η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, η “Αυγή” στο πρωτοσέλιδό τους, για το ποιος άραγε να ευθύνεται για το έγκλημα γράφοντας συγκεκριμένα: “ένα έγκλημα αναζητεί ένοχο”. Φαίνεται σε αυτές τις αμφιβολίες βασίστηκε και η απερχόμενη δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ για να κατεβάσει το γιγαντοπανό του Εργατικού Κέντρου Λάρισας από το δημαρχείο.

Οι μεγάλες αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με πρωτοβουλία δεκάδων Συνδικάτων, του ΠΑΜΕ, της ΕΕΔΥΕ και οι πολύμορφες δράσεις σε όλη την χώρα, δείχνουν καθαρά πως ο λαός μας δεν κλείνει τα μάτια μπροστά στο έγκλημα που συντελείται στην Παλαιστίνη, πως ξέρει τον ένοχο και ξεσηκώνεται ενάντια στο δολοφονικό Ισραήλ και στους συνενόχους του, τις ΗΠΑ, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τη Βρετανία, την ελληνική κυβέρνηση, απαιτώντας την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, όπως αποφάσισε το 2015 η Ελληνική Βουλή, αλλά όλες οι κυβερνήσεις έκτοτε αρνούνται να εφαρμόσουν».

Ο Ελ. Βαγενάς αναφέρθηκε αναλυτικά στην τοποθέτηση του ΚΚΕ, που απαιτεί να αποσυρθούν οι ελληνικές φρεγάτες και να παύσει κάθε διευκόλυνση προς τις ΗΠΑ και το Ισραήλ! Να σταματήσει κάθε οικονομική, πολιτική, στρατιωτική συνεργασία με το κράτος-δολοφόνο! Να αναγνωριστεί το παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατ. Ιερουσαλήμ. Με επιστροφή όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ και την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων και άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Τέλος σημείωσε: «Δεν θα υποχωρήσουμε! Θα παλέψουμε για κάθε λαό που σηκώνει κεφάλι, για την Παλαιστίνη, ώστε να δυναμώσει ο αγώνας της αποτίναξης της κατοχής από το κράτος του Ισραήλ, για να κατακτήσει ο λαός της Παλαιστίνης την απελευθέρωση, την εθνική και κοινωνική!». 

Την εκδήλωση άνοιξε ο Στέλιος Μπάρμπας, μέλος του ΤΓ Λάρισας του ΚΚΕ. Ακολούθησε πλούσια συζήτηση.

Ατέχνως info

Ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν την Χάν Γιουνίς, την συνοικία Αλ Τουφά της Γάζας, τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια, αλλά και την Ντέιρ αλ-Μπάλα, στην κεντρική Γάζα δύο φορές. Φωτογραφίες δείχνουν δεκάδες κατοίκους, πληρώματα ασθενοφόρων και μέλη της πολιτικής άμυνας να ψάχνουν στα ερείπια των κατεστραμμένων κτιρίων. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν είναι ακόμη γνωστός.

Στο στόχαστρο των ισραηλινών βομβών βρέθηκαν και σήμερα οι περιοχές δίπλα στα νοσοκομεία της Γάζας. Η Τελ αλ Χάουα, η περιοχή που βρίσκεται το νοσοκομείο Al Quds, είναι ερειπωμένη.

Οι νεκροί Παλαιστίνιοι, ανέρχονται σε 10.328, εκ των οποίων 4.237 είναι παιδιά, αναφέρει το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας ανέφερε ότι όλα τα αρτοποιεία στην πόλη της Γάζας και στις βόρειες επαρχίες της Γάζας έχουν σταματήσει να λειτουργούν λόγω των συστηματικών στοχεύσεων του ισραηλινού στρατού αλλά και της έλλειψης καυσίμων και αλεύρων.

Με ανάρτηση στο κανάλι του Telegram, το ένοπλο τμήμα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ ανέφεραν ότι ήταν έτοιμες να απελευθερώσουν 12 ομήρους με ξένη υπηκοότητα αλλά το Ισραήλ το εμπόδισε. Όπως μεταδίδει το Al Jazeera, oι Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ ανακοίνωσαν ότι ήταν «έτοιμες να απελευθερώσουν» 12 ομήρους που βρίσκονται στη Γάζα, αλλά «η κατάσταση στο έδαφος», δηλαδή οι ισραηλινές αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις – «είναι αυτό που εμποδίζει την ολοκλήρωση αυτού του εγχειρήματος».

Εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ, ανέφερε ότι για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον 10 χρόνια ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται στην πόλη της Γάζας. «Πρόκειται για έναν πολύπλοκο και δύσκολο πόλεμο και δυστυχώς έχει κόστος», δήλωσε ο Yaron Finkelman, προσθέτοντας ότι ο στρατός δεν θα σταματήσει «μέχρι να ολοκληρωθεί η αποστολή μας».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε χθες Δευτέρα πως η χώρα του θα αναλάβει τη «συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στη Λωρίδα της Γάζας επ’ αόριστον, αφού τερματιστεί ο πόλεμος, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την επέκταση της ισραηλινής κατοχής και σε αυτά τα παλαιστινιακά εδάφη.

(Με πληροφορίες από: «Al Jazeera»)