Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Ελ. Βενιζέλος»: Αίσιο τέλος με το αεροσκάφος της Emirates – Δεν βρέθηκε ύποπτος

Συνοδεία δύο μαχητικών F-16, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το αεροσκάφος της Emirates που πραγματοποιούσε την πτήση  ΕΚ 209 με  προορισμό τη Νέα Υόρκη καθώς υπήρξε πληροφορία από τη CIA για «ύποπτο επιβάτη» αραβικής καταγωγής.

Το αεροσκάφος με 228 επιβάτες και 18μελές πλήρωμα, οδηγήθηκε σε σημείο στην πίστα του αεροδρομίου όπου αποβιβάστηκαν οι επιβάτες, οι οποίοι αργότερα ελέγχθηκαν απο την αστυνομία και την αντιτρομοκρατική.

Να σημειωθεί ότι το Boeing 777, άλλαξε διαδρομή και πήγαινε μόνον πάνω από τη θάλασσα, αποφεύγοντας να πετάξει πάνω από τη στεριά.

«Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι, στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριακών στοιχείων, σχετικά με ύπαρξη ύποπτου ατόμου σε μία από τις δύο πτήσεις γνωστής εταιρείας που αναχωρούσαν απογευματινές ώρες σήμερα (10-11-2022), από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», δόθηκε η εντολή για την επιστροφή της μίας πτήσης και την μη αναχώρηση της έτερης, μετά από απόφαση της Επιτροπής Ασφάλειας Αερολιμένα.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο σύνολο των επιβατών, καθώς και στα αεροσκάφη από υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να εντοπιστεί το άτομο το οποίο αφορούσε η πληροφορία ή οτιδήποτε άλλο ύποπτο», τονίζει η ΕΛ.ΑΣ σε ανακοίνωσή της.

Τι είχε συμβεί

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η CIA ειδοποίησε τις ελληνικές αρχές, για ύποπτο επιβάτη σε μία από τις δύο πτήσεις της Εmirates που αναχωρούν από την Αθήνα.

Η πτήση ΕΚ210 με προορισμό το Ντουμπάι δεν πρόλαβε να απογειωθεί και ενώ το Boeing 777 βρισκόταν σε διαδικασία τροχοδρόμησης πήρε εντολή να επιστρέψει πίσω.

Η πτήση ΕΚ 209 με προορισμό τη Νέα Υόρκη είχε ήδη απογειωθεί και βρισκόταν πάνω από την Ιταλία. Ο πιλότος ειδοποιήθηκε να προσγειωθεί άμεσα, αλλά ούτε η Γαλλία, ούτε η Ιταλία δέχτηκαν να προσγειωθεί σε κάποιο από τα αεροδρόμιά τους κι έτσι το αεροσκάφος επέστρεψε στην Αθήνα. Μόλις το αεροσκάφος μπήκε στο ελληνικό FIR, τέθηκε υπό την συνοδεία δύο μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι επιβάτες της πτήσης που δεν απογειώθηκε, υποβλήθηκαν σε εξονυχιστικό έλεγχο από την αντιτρομοκρατική και την αστυνομία, χωρίς να βρεθεί κάτι ύποπτο. Ωστόσο, οι αστυνομικές δυνάμεις παρέμειναν στο σημείο, ώστε να γίνει έλεγχος και στο δεύτερο αεροσκάφος.

«Ναι, αλλά ο Στάλιν…», του Νίκου Μόττα