Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επιθεώρηση Υγείας Σουηδίας: Άφησαν τους ηλικιωμένους να πεθάνουν χωρίς φροντίδα με διαγνώσεις από το τηλέφωνο

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Μέχρι στιγμής, έχουν πεθάνει περισσότεροι από 2.800 άνθρωποι που ζούσαν στους οίκους ευγηρίας της Σουηδίας.

Ο μεγάλος αριθμός των θανάτων ανάγκασε την Σουηδική Επιθεώρηση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, IVO, να διεξάγει έρευνα για τις συνθήκες φροντίδας των ηλικιωμένων στους Οίκους Ευγηρίας των 21 Περιφερειών (που στην Σουηδία έχουν την ευθύνη των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας).

Η Επιθεώρηση προέβη σε διεξοδική επανεξέταση της φροντίδας των ηλικιωμένων μεταξύ 85 και 95 χρονών.

Στα πλαίσια της έρευνας πραγματοποιήθηκε ολοκληρωμένη εξέταση των ιατρικών φακέλλων με έμφαση στα γηροκομεία που πλήττονταν περισσότερο από την πανδημία κατά τη διάρκεια της περιόδου επανεξέτασης.

Πάνω από 20.000 προτάσεις υποβλήθηκαν στην Εποπτική Αρχή, η οποία παρουσίασε τα ευρήματά της την Τρίτη 24 Νοεμβρίου.

Οι διαπιστώσεις της Επιθεώρησης

    • Οι 21 Περιφέρειες απέτυχαν στη φροντίδα των ηλικιωμένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
    • Ηλικιωμένοι που ζουν σε οίκους ευγηρίας δεν έχουν λάβει φροντίδα και θεραπεία με βάση τις ανάγκες του ατόμου σε περίπτωση υποψίας ή διαπίστωσης covid-19.
    • Ηλικιωμένοι που ζουν σε οίκους ευγηρίας και τα αγαπημένα τους πρόσωπα δεν έχουν ενημερωθεί και συμμετάσχει στη φροντίδα και τη θεραπεία σε περίπτωση υποψίας ή ταυτοποίησης covid-19.
    • Η εφαρμογή της φροντίδας στο τέλος του κύκλου ζωής των ηλικιωμένων στους οίκους δεν έχει πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του ισχύοντος νόμου κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
  • Υπάρχουν ελλείψεις στην τεκμηρίωση των φακέλων των ασθενών στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί η φροντίδα και η θεραπεία των ηλικιωμένων. Όλες οι περιφέρειες θα υποβάλλουν τώρα έκθεση στην IVO σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί.
  • Διαπίστωσε πως μεταξύ 16 έως 22% των ηλικιωμένων ασθενών δεν έχουν λάβει καμία ατομική ιατρική εξέταση. Πρόκειται για ένα πολύ υψηλό ποσοστό, όπως εκτιμάται από την IVO.
  • Πολλοί από τους ηλικιωμένους που διαγνώστηκαν από ιατρό, έλαβαν την διάγνωση εξ αποστάσεως (!) συχνά μέσω τηλεφώνου μεταξύ των γιατρών που δεν ήταν παρόντες και του προσωπικού του γηροκομείου.
  • Το ποσοστό των ατόμων που εξετάστηκαν από γιατρό είναι πολύ χαμηλό, σύμφωνα με την IVO.
  • Ταυτόχρονα, το 40% των ασθενών που δεν έλαβαν ιατρική διάγνωση από γιατρό δεν έλαβαν γνωμάτευση ούτε από νοσοκόμα.

 Αφορά ανθρώπους..

Η ποιότητα παροχής φροντίδας είναι πολύ χαμηλή ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σε αυτή την ανασκόπηση, το IVO έχει εντοπίσει σοβαρές ελλείψεις υγειονομικής περίθαλψης. Η πανδημία έχει χτυπήσει σκληρά τα γηροκομεία της Σουηδίας. Είναι σημαντικό να μην το δούμε αυτό σαν αριθμούς. Έχει να κάνει με τους ανθρώπους. Ένα τέτοιο υψηλό ποσοστό δεν είναι αποδεκτό, δήλωσε η διευθύντρια της IVO, Sofia Wallström.

Η οδηγία: Μηδενική φροντίδα στις ΜΕΘ

Η Σουηδική τηλεόραση με την σειρά της εξέτασε την έκθεση της Επιθεώρησης στα τμήματα που περιέχει απαντήσεις από πάνω από 300 ιατρικά υπεύθυνες νοσοκόμες, MAS. Οι απαντήσεις τεκμηριώνουν μεγάλο μέρος της κριτικής που επισημαίνει τώρα το IVO.

Στην Περιφέρεια της Βορειοδυτικής Σουηδίας, Västernorrland, για παράδειγμα, ελήφθησαν αποφάσεις για παρηγορητική φροντίδα ( έχουμε αναρτήσει σχετικά στο ΑΤΕΧΝΩΣ πως τους χορηγούσαν μορφίνη για να πεθάνουν ευτυχισμένοι) χωρίς ο γιατρός να έχει πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό, σύμφωνα με μία από τις απαντήσεις της έρευνας.

Σε ένα κέντρο υγείας στο Jönköping, οι γιατροί έδωσαν γενικές κατευθυντήριες γραμμές, σύμφωνα με μία υπεύθυνη νοσοκόμα, που περιλάμβαναν:

«Μηδενική Καρδιοπνευμονική Ανάνηψη και μηδενική φροντίδα στις ΜΕΘ για όλους όσους στεγάζονται στα γηροκομεία».

Ακόμη και στη Στοκχόλμη, “οι οδηγίες ήταν ότι οι άρρωστοι θα πρέπει να φροντίζονται στα καταλύματα του γηροκομείου και όχι στα Νοσοκομεία”, σύμφωνα με την απάντηση της ιατρικά υπεύθυνης νοσοκόμας.

Πολύ σοβαρή κατάσταση, δηλώνει ο πρωθυπουργός Löfven

Ο Πρωθυπουργός Stefan Löfven (S) σχολίασε την ανακοίνωση του IVO.

“Η Επιθεώρηση διαπίστωσε ότι οι Περιφέρειες απέτυχαν στην ευθύνη τους για ιατρική περίθαλψη και θεραπεία στους οίκους ευγηρίας. Φυσικά είναι πολύ σοβαρό”, δήλωσε ο πρωθυπουργός στο SVT News. “Είναι σημαντικό όλες οι περιφέρειες να το λάβουν σοβαρά υπόψη και να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες εργασίες αλλαγής. Περιμένω αυτό να είναι ήδη σε λειτουργία. Όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα σε ατομική προσαρμοσμένη φροντίδα, δεν έχει σημασία πού ζει κανείς ή πόσο χρονών είναι”.

Πρόεδρος των συνταξιούχων για τις ελλείψεις: “Εντελώς απαράδεκτο”

Η πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Συνταξιούχων, Christina Tallberg, αντιδρά έντονα στις σοβαρές ελλείψεις στη φροντίδα των ηλικιωμένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας

“Είμαι τόσο αναστατωμένη που τόσοι πολλοί ηλικιωμένοι δεν έχουν λάβει τη φροντίδα που δικαιούνται”, δήλωσε στο SVT News.

-Οι ατομικές ιατρικές αξιολογήσεις έχουν αγνοηθεί. Δεν μπορείς να διαγνώσεις για κάποιον που δεν έχεις συναντήσει ποτέ από το τηλέφωνο. Αυτό προκαλεί πολύ έντονα συναισθήματα τόσο σε μένα και σε άλλους, ειδικά εκείνους που έχουν στερηθεί αγαπημένα πρόσωπα που θα μπορούσαν να έχουν ζήσει σήμερα με τη σωστή φροντίδα. λέει η Christina Tallberg.

Οι οδηγίες που είχαν πάρει οι γιατροί για επιλεκτική θεραπεία ασθενών, επιλέγοντας νεώτερους και αγνοώντας την ανθρώπινη υπόσταση δόθηκαν από τις διοικήσεις των Νοσοκομείων ΑΕ της Σουηδίας. Η λογική του κόστους-οφέλους διαπίστωνε πως δεν αξίζει να κάνει προσπάθεια να σώσει ηλικιωμένους ανθρώπους, ήταν ακριβό και τους άφηνε να πεθαίνουν χωρίς φροντίδα και με διαγνώσεις από το τηλέφωνο. Η πανδημία έδειξε όχι μόνο την γύμνια του συστήματος Υγείας στον καπιταλισμό αλλά και τα όρια της απανθρωπιάς. Αυτή την αξία έχουν οι άνθρωποι και η ζωή μας.

Σήμερα που αποκαλύπτονται τα εγκλήματα θα ακολουθήσουν απλά παραινέσεις για εφαρμογή των πρωτοκόλλων και οι υπεύθυνοι θα μείνουν στο απυρόβλητο γιατί είναι απαραίτητοι και στην δεύτερη φάση.

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;