Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επικίνδυνα σενάρια σε βάρος των λαών με άμεση παρέμβαση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Προετοιμασία εδάφους»
🆘  για επικίνδυνες διευθετήσεις
🆘  με ευρωατλαντική σφραγίδα

Ανεβάζουν ταχύτητες κυβέρνηση και «εταίροι» της ντόπιας αστικής τάξης, ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, για τις επικίνδυνες διευθετήσεις και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, σχέδια που δίνουν και επιπλέον αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας.

Με το ερευνητικό «Ορούτς Ρέις» και τουρκικά πολεμικά πλοία να κινούνται χτες για τρίτη συνεχόμενη μέρα εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας – από την οποία εξήλθε αργά χτες το βράδυ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες – και την Πολεμική Αεροπορία να συνεχίζει τις προκλήσεις με 23 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, σε διάγγελμά του ο Κυρ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα ότι επιδιώκει «με όλους γέφυρες ειρήνης, καλής πίστης και συνεργασίας», όπως βάφτισε το ιμπεριαλιστικό παζάρι που ολοφάνερα είναι σε πλήρη εξέλιξη, στις πλάτες των λαών της περιοχής.

Σε αυτό το πλαίσιο υπερασπίστηκε τις συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο, τονίζοντας πως «αποδεικνύουν ότι όταν υπάρχει καλή διάθεση και κλίμα εμπιστοσύνης μπορούν τελικά να επιλυθούν πολυετείς διαφορές (…) στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου». Πρόσθεσε ότι «στο ίδιο πλαίσιο νομιμότητας (…) είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με όλους τους γείτονές μας».

Συνεχίζοντας παράλληλα το «γαϊτανάκι» των αλληλοκατηγοριών με την τουρκική κυβέρνηση για το ποιος με τη στάση του καθυστερεί τις επικίνδυνες διευθετήσεις, σημείωσε ότι «διάλογος με προκλήσεις και σε κλίμα έντασης είναι, προφανώς, άνευ αντικειμένου», κατηγορώντας την Τουρκία ότι με την αντίδρασή της στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με Αίγυπτο «παραμένει προσκολλημένη στη λογική του εξαναγκασμού και των εκφοβισμών», ταυτόχρονα «αποδεικνύει και τον προσχηματικό χαρακτήρα της δήθεν ετοιμότητάς της για διάλογο. Γιατί, πώς είναι δυνατόν μια καθ’ όλα νόμιμη συμφωνία ενός κράτους με ένα άλλο να χρησιμοποιείται από ένα τρίτο κράτος ως πρόσχημα αποχώρησης από τις διερευνητικές επαφές πριν αυτές καν επανεκκινήσουν;», έβαλε ερώτημα, σε άλλη μια απόδειξη ότι είχαν δρομολογημένο εδώ και καιρό «διάλογο», μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, χωρίς ενημέρωση του λαού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Προκλήσεις Ερντογάν Γαλάζια πατρίδα

Αναπαράγοντας το παραμύθι των ιμπεριαλιστών «συμμάχων» ως τάχα «εγγύηση» για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αποσιωπώντας ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αναγόμενες στο παζάρι ΕΕ – Τουρκίας φέρνουν τα κυριαρχικά δικαιώματα στο κρεβάτι του Προκρούστη, υποστήριξε ότι «δεν είμαστε μόνοι σε αυτήν την προσπάθεια». Παρουσίασε ως απόδειξη την «άμεση ανταπόκριση της ΕΕ» στο αίτημα της κυβέρνησης να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, υποστηρίζοντας ότι «το ζήτημα δεν αφορά μόνο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αλλά και τις σχέσεις όλης της Ευρώπης με την Τουρκία». Ισχυρίστηκε, ακόμα, ότι συνεχίζοντας «την πολιτική των επιθετικών προκλήσεων, η Τουρκία τον μόνο δρόμο που ανοίγει είναι αυτόν των ισχυρών κυρώσεων εναντίον της», και ότι «ισχυρά κράτη, με σημαντική παγκόσμια και περιφερειακή ισχύ, συντάσσονται με το δίκαιο των θέσεών μας».

Oruc Reis9

Ταυτόχρονα ξανάστελνε σήμα ότι «προσβλέπουμε να επικρατήσει, επιτέλους, η λογική στη γειτονική μας χώρα.
Ωστε να μπορέσει να ξεκινήσει ένας καλόπιστος διάλογος.
Βασισμένος στο Διεθνές Δίκαιο και στον αμοιβαίο σεβασμό για τη μία διαφορά που αποτελεί το αντικείμενο συζήτησης και ενδεχόμενης προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο:
Την οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», επαναλαμβάνοντας δηλαδή και τη γενικόλογη διατύπωση περί «θαλασσίων ζωνών» που περιλαμβάνει τα πάντα, από την ΑΟΖ έως την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα.

Δεν παρέλειψε να επικαλεστεί τον κίνδυνο ατυχήματος «όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση. Και την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα την έχει εκείνος που προκαλεί τις συνθήκες αυτές», είπε.

Ο πρωθυπουργός είχε, εξάλλου, τηλεφωνικές επικοινωνίες χτες για το ζήτημα με τους Προέδρους Γαλλίας και Αιγύπτου.

Στην επικοινωνία με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αλ Σίσι συμφώνησαν, σύμφωνα με την κυβέρνηση, στην ταχύτερη δυνατή επικύρωση της Συμφωνίας για καθορισμό θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που θα επισφραγιστεί από συνάντηση των δύο ηγετών.

Με ευρωατλαντική «ομπρέλα»

Παράλληλα, από το ΥΠΕΞ ανακοινώθηκε ότι αύριο, απόγευμα Παρασκευής, ο υπουργός Ν. Δένδιας θα συναντηθεί στη Βιέννη με τον Αμερικανό ομόλογό του Μ. Πομπέο (περιοδεύει σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης). Επισήμως, «οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας». Ολα αυτά στον απόηχο των νέων προκλητικών δηλώσεων, τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον, όπου αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέφερε την αμερικανική θέση περί «διαφιλονικούμενων υδάτων» στην Ανατ. Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντας την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ, όπου έχουν πλεύσει το «Oruc Reis» και τουρκικά πολεμικά πλοία, περιοχές όπου Ελλάδα και Κύπρος «διεκδικούν δικαιοδοσία»…

Ιδια μέρα, Παρασκευή, ο Ν. Δένδιας θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο συνεκλήθη κατόπιν σχετικού ελληνικού αιτήματος «προκειμένου να συζητηθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας», όπως αναφέρει το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Να καταγραφεί εδώ το περιεχόμενο της επιστολής Δένδια προς τον Ζ. Μπορέλ (ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας), με την οποία ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τόνιζε ότι «η υπαναχώρηση της Τουρκίας από το διάλογο με την Ελλάδα, τον οποίο διευκόλυνε η Γερμανία, έγινε υπό το πρόσχημα της σύναψης της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας, μιας καθ’ όλα νόμιμης συμφωνίας». Σημείωνε, ακόμα, ότι «η συμφωνία με την Αίγυπτο με τον τρόπο που συνήφθη, αφήνει σκοπίμως χώρο για ανάλογες διαπραγματεύσεις και συμφωνίες στο μέλλον και με άλλες χώρες της περιοχής», στην πρεμούρα τους να πάνε επιτέλους σε αυτό το τραπέζι ευρωατλαντικών διευθετήσεων.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο ίδιος ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Μπορέλ, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο, βάζει και άλλα θέματα στην ατζέντα του Συμβουλίου, υποβαθμίζοντας έτσι τη συζήτηση για την Τουρκία, την οποία αποφεύγει και να κατονομάσει ακόμα: «Θα συζητήσουμε επείγοντα θέματα και θα εξετάσουμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προεδρικές εκλογές της Λευκορωσίας, καθώς και τις εξελίξεις στον Λίβανο», έγραψε, με δεδομένες τις ευρωενωσιακές …παροτρύνσεις να ανοίξει ένας «συνολικός διάλογος» με τη «στρατηγική εταίρο» Αγκυρα.

oruc reis usa eu

Στο Ισραήλ ο Ν. Δένδιας

Στο μεταξύ, ο Δένδιας είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες, για τις κινήσεις της Αγκυρας στην Ανατ. Μεσόγειο, με τους ομολόγους του από Κύπρο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία.

Σήμερα αναμένεται μετάβασή του στο Ισραήλ, όπου θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου, ενώ προηγουμένως θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Γκ. Ασκενάζι. Ο Δένδιας συνομίλησε ήδη χτες τηλεφωνικά με τον Ασκενάζι, ενώ είχε και συνάντηση με τον πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα Γ. Αμράνι.

Ο Ισραηλινός πρέσβης μετέβη και στο υπουργείο Αμυνας, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Ν. Παναγιωτόπουλο. Στην κυβέρνηση προβάλλουν, ως στήριξη, τάχα, των ελληνικών θέσεων, ανάρτηση της ισραηλινής πρεσβείας ότι «το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της». Αυτό όταν στο εσωτερικό του Ισραήλ δυναμώνουν οι φωνές παραγόντων που καλούν σε βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των κυβερνήσεων Ερντογάν – Νετανιάχου, κι ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση, μέσα και από το «σχήμα 3+1» (Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος συν ΗΠΑ) καλεί σε μια συνολική «διευθέτηση» των θαλασσίων ζωνών με όλες τις χώρες της περιοχής και αμερικανοΝΑΤΟικό «καπέλο».

Ενδεικτικά, άλλωστε, είναι και τα όσα είπε ο πρέσβης Αμράνι σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα («Χανιώτικα Νέα»). Ερωτηθείς πώς βλέπει την αντιπαράθεση Ελλάδας και Τουρκίας, έλεγε μεταξύ άλλων πως «ελπίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες θα δημιουργήσουν ένα κανάλι κατανόησης. Ξέρετε το λέμε σε αυτούς που αναφέρονται στις δικές μας αντιπαραθέσεις, ότι όπως έχετε εσείς τα δίκια σας, το ίδιο πιστεύει και η άλλη πλευρά…», μην αφήνοντας περιθώρια παρερμηνειών.

Παραπέρα, στην κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας υπήρξε επιστολή της μονίμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ προς τον γγ του Οργανισμού A. Γκουτέρες. Στην επιστολή, καταγγέλλεται η Τουρκία για τη σημαντική κλιμάκωση των εντάσεων και την υπονόμευση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για την κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος στην υφαλοκρηπίδα της. Η Ελληνίδα διπλωμάτης τονίζει και αυτή, μεταξύ άλλων, την προσχηματική υπαναχώρηση της Τουρκίας από τις διερευνητικές επαφές. Ανάλογη επιστολή απέστειλε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ προς τον γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, που θυμίζουμε μόλις προχτές καλούσε στην επίλυση του ζητήματος «σε πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης».

Τέλος, ο υπουργός Αμυνας είχε τηλεφωνική επικοινωνία χτες με την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί, αναλύοντάς της την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.