Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ

Γράφει Ο ΚΡΕΤΙΝΟΣ //

«Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την επιστροφή “επίορκων” υπαλλήλων στις θέσεις τους, όπως προέβλεπε ο Νόμος 4325/2015, λόγω της αδράνειας των πειθαρχικών συμβουλίων, το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ετοιμάζει τροπολογία για την αποφυγή της επιστροφής υπαλλήλων που κατηγορούνται για σοβαρά ποινικά αδικήματα» ανέφερε το «Έθνος» στις 5.10.2015

Οι «επίορκοι» -κοντά στους 450- για την επιστροφή τους έκαναν χρήση του νόμου 4325/2015 του πρώην υπουργού Εσωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου. Ειδικότερα στο χώρο των νοσοκομείων οι «επίορκοι» -κοντά στους 60- επανήλθαν στις θέσεις τους με διαπιστωκές πράξεις του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Υγείας Σπύρου Κοκκινάκη, το δεξί χέρι του πρώην υπουργού Υγείας –και νύν υπουργού Εσωτερικών- Παναγιώτη Κουρουμπλή. Η επαναφορά των «επιόρκων» στα δημόσια νοσοκομεία υποχρέωσε τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας – και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ- Δημήτρη Βαρνάβα να δηλώσει (17.9.2015): «Η ΟΕΝΓΕ έχει λάβει κατ΄ επανάληψη σαφή θέση στο ζήτημα της διαφθοράς στο ΕΣΥ, χαρακτηρίζοντας το χρηματισμό ως κοινωνικό έγκλημα. Ως εκ τούτου, μας προκάλεσε αλγεινή εντύπωση η απόφαση του Γεν. Γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Κοκκινάκη να άρει την αυτοδίκαιη αργία που είχε επιβληθεί σε  γιατρούς οι οποίοι συνελήφθηκαν να χρηματίζονται, επικαλούμενος διατάξεις πρόσφατου νόμου, οι οποίες προφανώς δεν ισχύουν σε περιπτώσεις χρηματισμού. Καλούμε την υπηρεσιακή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επανεξετάσει το θέμα.Καλούμε επίσης την ηγεσία της δικαιοσύνης να πάψει την παρελκυστική τακτική στη συγκρότηση των πειθαρχικών συμβουλίων, ώστε επιτέλους να ελεγχθούν οι εκατοντάδες περιπτώσεις που λιμνάζουν στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο γιατρών ΕΣΥ».

Για την επερχόμενη διάταξη μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής στο Realfm 97,8 (1.10.2015), χωρίς να αναφέρει –αλλά και ούτε να ερωτηθεί- για τις διαπιστωτικές πράξεις του Γενικού Γραμματέα στο υπουργείο Υγείας. «Χωρίς να θέλω να χρεώσω ευθύνες, αναδεικνύει την αδυναμία της διοίκησης να λειτουργήσει έγκυρα και έγκαιρα» είπε εν πλήρει αθωότητι ο Π. Κουρουμπλής για να προσθέσει: «Υπήρχε ένα χρονικό όριο που έπρεπε να γίνουν αυτές οι πειθαρχικές πράξεις, να ολοκληρωθούν. Δεν μπορούμε εδώ να μείνουμε έτσι». Ενώ απαντώντας στο ερώτημα αν πρέπει να ανησυχούν οι πολίτες ότι οι «επίορκοι» θα επιστρέψουν στο Δημόσιο, ο Π. Κουρουμπλής τόνισε: «Δεν πρέπει να επιστρέψουν».

Τέλος ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ (3.10.2015), μεταξύ των άλλων, είπε: «Όταν όμως είδαμε ότι η κατάργησή του  (του νόμου του Κυριάκου Μητσοτάκη) ανοίγει παράθυρο να επιστρέψουν στο δημόσιο επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι, που θα έπρεπε όντως να έχουν απομακρυνθεί από την υπηρεσία τους, έπρεπε να παρέμβουμε αποφασιστικά. Πριν μας το υποδείξει ο οποιοσδήποτε. Η αντίδραση ήταν φυσικά σωστή. Αλλά πρέπει να είναι και άμεση. Να απαντά στο πρόβλημα και όχι στον επικοινωνιακό του αντίκτυπο. Ας είμαστε λοιπόν ξεκάθαροι από εδώ και εμπρός. Λάθη θα κάνουμε και αδυναμίες θα εκδηλώσουμε».

Αφού, δηλαδή, ολοκληρώθηκε η επιχείρηση –δηλαδή το προεκλογικό ρουσφέτι, έρχεται –μέσω μοιρασμένων ρόλων- και το «επικοινωνιακό αντίκτυπο» της «αποφασιστικής παρέμβασης» κατά τις εκφράσεις του πρωθυπουργού.

Η πολιτική αφέλεια, μπορεί να αποτελεί ένα απ’ τα ανώτερα στάδια του αποπροσανατολισμού. Αλλά και ο λαός δεν πρέπει να αποδεχτεί την επικοινωνιακή λοβοτομή και να οδηγηθεί στο ανώτατο στάδιο του πολιτικού κρετινισμού.