Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ερωτήματα για την ακύρωση παρασημοφόρησης διασώστη – Οφείλονται απαντήσεις – Ο ρόλος του Μπογδάνου

Ερωτήματα προκύπτουν από την ακύρωση παρασημοφόρησης διασώστη  από την Προεδρία της Δημοκρατίας, με αφορμή την 47η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα,  αρχικά είχε επισήμως ανακοινωθεί η παρασημοφόρηση του διασώστη προσφύγων Ιάσωνα Αποστολόπουλου, ο οποίος συμμετέχει εδώ και χρόνια σε πλοία που διασώζουν πρόσφυγες και μετανάστες, και τώρα είναι συντονιστής του «Mare Ionio».

Μάλιστα η παρασημοφόρηση είχε ανακοινωθεί με κάθε επισημότητα από την Προεδρία της Δημοκρατίας ήδη από το απόγευμα της Παρασκευής. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο, οι παρασημοφορήσεις θα γινόταν «μετά από πρόταση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία».

Επρόκειτο να παρασημοφορηθεί για το ανθρωπιστικό έργο του ανάμεσα σε άλλα τα άτομα, τα ονόματα των οποίων θα γνωστοποιούνταν επίσημα σήμερα, Σάββατο. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος βρισκόταν σε επικοινωνία επί δύο ημέρες με την ΠτΔ, που του ζητούσαν τα στοιχεία του για δημοσίευση στο ΦΕΚ, δέχτηκε αργά χθες βράδυ τηλεφώνημα από το ΥΠ.ΕΞ., ενώ βρισκόταν στη Σικελία, κατά το οποίο του ανακοινώθηκε η ανάκληση της απόφασης.

Σε χθεσινό τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου με τίτλο «Οι προσωπικότητες που θα παρασημοφορήσει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου» αναφέρεται σχετικά ότι θα του απονεμηθεί ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικος.

prosklisi

Η πρόσκληση της ΠτΔ προς τον κ. Αποστολόπουλο να παρευρεθεί στο Προεδρικό Μέγαρο σήμερα, οπότε θα ανακοινώνονταν επίσημα τα ονόματα των βραβευθέντων (Πηγή: efsyn.gr)

Η υπόθεση δεν έχει διευκρινιστεί – απαντηθεί  από την Προεδρία και το υπουργείο Εξωτερικών και δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά δεδομένης της εμπλοκής στην υπόθεση του γνωστού ακροδεξιού βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Μπόγδανου, ο οποίος άφησε να εννοηθεί πως η μη παρασημοφόρηση του διασώστη οφείλεται (και) σε δική του παρέμβαση. Όπως  χαρακτηριστικά έγραψε: «έγιναν τα δέοντα».

bogdanos

Ο ακροδεξιός βουλευτής ανέδρασε σε αρνητικά σχόλια σε βάρος του στα social media, λέγοντας πως “έγιναν τα δέοντα” και πως ο ίδιος δεν παρενέβη.

Φαίνεται πως η αιτία που προκάλεσε «τα δέοντα» είναι δημόσια κριτική του διασώστη, ο οποίος έχει αποκαλύψει κι επικρίνει τις εγκληματικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία με τη Λιβύη, που έχουν οδηγήσει σε θάνατο μεγάλων αριθμών προσφύγων και μεταναστών, κι έχει καταγγείλει επανειλημμένα την στάση του ιταλικού κράτους αλλά και του ελληνικού Λιμενικού, οδήγησαν στην ανάκληση της πρότασης.