Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ευρωπαϊκή Ένωση: Ενεργοποίησε τον μηχανισμό «αντιμετώπισης κρίσεων» με φόντο τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή

Διεργασίες και σχεδιασμούς για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» και των «μεταναστευτικών ροών» ενισχύουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά και από νέα περιστατικά που αναφέρονται σε διάφορες χώρες της ΕΕ και οι αρχές τα συνδέουν με κύκλους τζιχαντιστών και «απειλές για την ασφάλεια».

Χτες, ανακοινώθηκε ότι εκκενώνονται ξανά αεροδρόμια στη Γαλλία (το μεσημέρι αυτά έφταναν τα 10, μεταξύ άλλων Μπρεστ, Καρκασόν, Ρεν, Ταρμπ, Μπορντό-Μερινιάκ, Μπεζιέ, Μονπελιέ, Ναντ), επειδή οι αρχές προχώρησαν σε έρευνες μετά από νέες απειλές για βόμβες. Αντίστοιχες εκκενώσεις είχαν γίνει και την Τετάρτη. Μέχρι το μεσημέρι ο συναγερμός είχε λήξει στα περισσότερα και η λειτουργία τους αποκαθίστατο σταδιακά.

Στη Γερμανία, την Τετάρτη, αστυνομικοί έκαναν έφοδο στο διαμέρισμα 34χρονου Σύρου στην πόλη Μαρτκομπερντόρφ της Βαυαρίας, επειδή θεωρούνταν ύποπτος για συμμετοχή στο «Ισλαμικό Κράτος», με τον γενικό εισαγγελέα του Μονάχου, Ράινχαρτ Ρετλ, να χαρακτηρίζει «απαραίτητο» το «να διερευνήσουμε κάθε υποψία για να αποκαλύψουμε εγκληματικά δίκτυα». Είχε προηγηθεί, την Τρίτη, απόπειρα εμπρησμού συναγωγής στο Βερολίνο, που το Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο της Γερμανίας συνέδεσε με την – όπως είπε – «εξύμνηση της Χαμάς στους γερμανικούς δρόμους», μετά την οποία η ισραηλινή πρεσβεία στο Βερολίνο ζήτησε από τις γερμανικές αρχές «ανυποχώρητη αυστηρότητα».

Ολα αυτά ενώ, χτες, η ισπανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ανακοίνωσε ότι τίθεται σε πλήρη λειτουργία ο Μηχανισμός για την Πολιτική Αντιμετώπισης Κρίσεων (IPCR), λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Ο Μηχανισμός υποστηρίζει τη γρήγορη και συντονισμένη λήψη αποφάσεων σε πολιτικό επίπεδο της ΕΕ για «μείζονες και περίπλοκες κρίσεις», διευκολύνοντας περαιτέρω την επαφή ανάμεσα σε κράτη – μέλη, θεσμικά όργανα της ΕΕ και άλλους βασικούς «εταίρους», περιλαμβανομένων σχετικών εξωτερικών παραγόντων, όπως ο ΟΗΕ και τρίτες χώρες.

Προσερχόμενος σε συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών, χτες, στο Λουξεμβούργο, που είχε ως αντικείμενο το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, ο Γάλλος υπουργός Ζεράλντ Νταρμανέν μίλησε για «περιρρέοντα τζιχαντισμό», ενάντια στον οποίο «πρέπει να πολεμήσουμε χωρίς αφέλεια».

Εξελίξεις εξετάζονται και στις πλάτες των χιλιάδων κατατρεγμένων που το μακελειό στη Μέση Ανατολή αντικειμενικά θα πολλαπλασιάσει. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, είπε ότι «αναμένουμε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να παρέχει κοινή θέση που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε με ταχείες επιστροφές για εκείνους που έχουν ιστορικό με ζητήματα ασφαλείας και πρέπει να επιστρέψουν χωρίς περίοδο εθελοντικής ενημέρωσης».

Επίσης, ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, μιλώντας στη Βουλή, χαρακτήρισε την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ΕΕ, συμπληρώνοντας ότι «ο κόσμος περιμένει από εμάς ανθρωπιά και τάξη» αλλά και ότι «τώρα θα φανεί αν θα διατηρήσουμε τον έλεγχο ή θα τον χάσουμε». Δεν παρέλειψε να μιλήσει για την ανάγκη καλύτερης προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και στήριξης των χωρών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος. Είπε ακόμα ότι στην ίδια τη Γερμανία ενισχύεται η προστασία των εθνικών συνόρων, όπου θα υπάρχει και μεγαλύτερη αστυνομική παρουσία και ότι σχεδιάζονται νόμιμοι δρόμοι για τη μετανάστευση του απαραίτητου εργατικού δυναμικού. Τέλος, τάχθηκε υπέρ της εισαγωγής ηλεκτρονικής κάρτας για παροχές σε είδος και όχι σε χρήμα προς όσους ζητούν άσυλο, επειδή οι επιπλέον οικονομικές παροχές θεωρείται ότι θα προσελκύουν όλο και περισσότερους μετανάστες στη Γερμανία…

Ας καταγραφεί, τέλος, ότι η Ιταλία ανακοίνωσε – μέσω του ΥΠΕΞ Αντόνιο Ταγιάνι – ότι επανήλθαν (προσωρινά όπως είπε) οι «έλεγχοι στα σύνορα με τη Σλοβενία για να αποφύγουμε να φτάσουν τρομοκράτες, μέσω της βαλκανικής οδού, οι οποίοι θα μπορούσαν να οργανώσουν επιθέσεις στη χώρα μας, ή στην Ευρώπη», επειδή αν και «δεν υπάρχουν ενδείξεις προετοιμασίας τρομοκρατικών επιθέσεων (…) δεν μπορούμε να μειώσουμε το επίπεδο επιφυλακής. Αντιθέτως, το αυξάνουμε, με στόχο την πρόληψη».

Πηγή: Ριζοσπάστης