Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ: Ρίχνουν λάδι στη φωτιά του πολέμου με τεράστια συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην Αν. Μεσόγειο

Μια τρο­μα­κτι­κή ισχύ πυρός — τη μεγα­λύ­τε­ρη εδώ και 30 χρό­νια — συγκε­ντρώ­νουν οι ευρω­ΝΑ­ΤΟι­κοί στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, ρίχνο­ντας κι άλλο λάδι στην φωτιά του πολέ­μου στην περιο­χή, κι ενώ ήδη η δολο­φο­νι­κή μηχα­νή του Ισρα­ήλ ετοι­μά­ζε­ται για χερ­σαία εισβο­λή στη Γάζα, βάζο­ντας μπουρ­λό­το σε όλη την περιοχή.

Ηδη στην περιο­χή πλέ­ει το αμε­ρι­κα­νι­κό αερο­πλα­νο­φό­ρο «USS Gerald R. Ford», συνο­δευό­με­νο από αρμά­δα («Carrier Strike Group»), άλλων πολε­μι­κών πλοί­ων, συγκε­κρι­μέ­να το κατα­δρο­μι­κό «USS Normandy» και τα αντι­τορ­πι­λι­κά «USS Thomas Hudner», «USS Ramage», «USS Carney» και «USS Roosevelt».

Στην ίδια ζώνη ανα­μέ­νε­ται να κατα­πλεύ­σει και έτε­ρο αερο­πλα­νο­φό­ρο τους, το «USS Dwight D. Eisenhower», με συνο­δεία το κατα­δρο­μι­κό «USS Philippine Sea» και τα αντι­τορ­πι­λι­κά «USS Gravely» και «USS Mason».

Εξάλ­λου, το πλοίο διοι­κή­σε­ως του 6ου αμε­ρι­κα­νι­κού στό­λου «USS Mount Whitney» απέ­πλευ­σε από το λιμά­νι της Γκα­έ­τα στη Νάπο­λη επί­σης με κατεύ­θυν­ση την Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο. Το πλοίο έχει δυνα­τό­τη­τες C4I (Command, Control, Communications, Computer, and Intelligence), περι­γρά­φε­ται δε από τους ίδιους τους Αμε­ρι­κα­νούς ότι σε θέμα­τα «επι­κοι­νω­νιών» δεν υπάρ­χει εφά­μιλ­λό του («is second to none»).

Να σημειω­θεί ότι το αμε­ρι­κα­νι­κό Πεντά­γω­νο έχει ανα­κοι­νώ­σει ότι στέλ­νει στην περιο­χή την ετοι­μο­πό­λε­μη αμφί­βια ομά­δα «USS Bataan», η οποία απο­τε­λεί­ται από τρία πλοία που μετα­φέ­ρουν χιλιά­δες πεζο­ναύ­τες από την 26η θαλάσ­σια εκστρα­τευ­τι­κή μονά­δα. Επι­πλέ­ον, σύμ­φω­να με διαρ­ρο­ές του αμε­ρι­κα­νι­κού στρα­τού, το «USS Mesa Verde», μια απο­βά­θρα μετα­φο­ράς αμφί­βιων, βρί­σκε­ται στη Μεσό­γειο Θάλασ­σα, και το «USS Bataan LHD-5», ένα αμφί­βιο επι­θε­τι­κό πλοίο μαζί με το «USS Carter Hall» ένα απο­βα­τι­κό πλοίο, βρί­σκο­νται στην περιο­χή του Κόλ­που και τώρα κατευ­θύ­νο­νται προς την Ερυ­θρά Θάλασσα.

Την ίδια ώρα, οι Αμε­ρι­κα­νοί μετα­κι­νούν και πρό­σθε­τες αερο­πο­ρι­κές δυνά­μεις στην περιο­χή, ενι­σχύ­ο­ντας τις μοί­ρες A‑10, F‑15 και F‑16 σε βάσεις σε όλη τη Μέση Ανα­το­λή, ενώ αμε­ρι­κα­νι­κά αερο­πλά­να «πάνε κι έρχο­νται» στο Ισρα­ήλ, μετα­φέ­ρο­ντας την «άμε­ση στρα­τιω­τι­κή βοή­θεια» ύψους 2 δισ. προς το κρά­τος δολοφόνο.

Τις δικές της δυνά­μεις έχει στην περιο­χή, με ορμη­τή­ριο και τις βάσεις της στην Κύπρο, η Βρε­τα­νία, η οποία σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες των «Times» στέλ­νει δύο σκά­φη του ναυ­τι­κού της και κατα­σκο­πευ­τι­κά αερο­πλά­να για τη στή­ρι­ξη του Ισρα­ήλ, ενώ δυτι­κά της Κύπρου φέρε­ται να πλέ­ει και η φρε­γά­τα του γαλ­λι­κού πολε­μι­κού ναυ­τι­κού «Surcouf», με άλλες πλη­ρο­φο­ρί­ες να κάνουν λόγο και για παρου­σία του ιτα­λι­κού πλοί­ου «Elettra».

Στο «μάτι του κυκλώνα» οι ελληνικές δυνάμεις

Παράλ­λη­λα, στην Αν. Μεσό­γειο το ΝΑΤΟ ανέ­πτυ­ξε και την αρμά­δα του SNMG2, στη σύν­θε­ση της οποί­ας εντά­χθη­κε ήδη από τις 10/10 και για «αρχι­κό διά­στη­μα περί­που 30 ημε­ρών» η φρε­γά­τα «Ψαρά», καθώς η κυβέρ­νη­ση είναι χωμέ­νη μέχρι τα μπού­νια στις αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κές επι­χει­ρή­σεις στή­ρι­ξης του Ισρα­ήλ που μακε­λεύ­ει ξανά τον Παλαι­στι­νια­κό λαό, με τη σύμ­φω­νη γνώ­μη των λοι­πών αστι­κών δυνάμεων.

Ταυ­τό­χρο­να, η ίδια η κυβέρ­νη­ση αφή­νει ανοι­χτό το ενδε­χό­με­νο, εφό­σον «υπο­βλη­θεί αίτη­μα», η SNMG2, άρα και η ελλη­νι­κή φρε­γά­τα, να εντα­χθεί στην αρμά­δα συνο­δεί­ας του USS GERALD R. FORD.

Σημειω­τέ­ον ότι στην ΝΑΤΟι­κή αρμά­δα συμ­με­τέ­χουν ακό­μη το αμε­ρι­κα­νι­κό «USS James E. Williams» το ιτα­λι­κό «ITS Carlo Margottini», το τουρ­κι­κό «TCG Barbaros», το Κανα­δι­κό «HMCS Fredericton», όπως και το βρε­τα­νι­κό «HMS Duncan».

Εξάλ­λου, έτε­ρη φρε­γά­τα, η «ΣΑΛΑΜΙΣ», είναι στην ίδια περιο­χή, ενταγ­μέ­νη στην επι­χεί­ρη­ση UNIFIL, η οποία επι­σή­μως από το 2006 «επι­βλέ­πει» την τήρη­ση της λεγό­με­νης Συμ­φω­νί­ας του Λιβά­νου. Στην ουσία επι­τη­ρεί τον απο­κλει­σμό του Λιβά­νου με πρό­σχη­μα να μην περά­σουν όπλα στην οργά­νω­ση «Χεζ­μπο­λάχ», άρα και αυτή βρί­σκε­ται στο επί­κε­ντρο των εξε­λί­ξε­ων, με τον Μπάι­ντεν να λέει χτες το πρωί πως είπε στον Νετα­νιά­χου ότι «αν η Χεζ­μπο­λάχ πάει σε πόλε­μο θα πάμε κι εμείς σε πόλεμο».

Επι­πλέ­ον, καθώς όλη η λεκά­νη της Ανα­το­λι­κής Μεσο­γεί­ου βρά­ζει από τους αντα­γω­νι­σμούς, κι άλλη ελλη­νι­κή φρε­γά­τα πλέ­ει στα ανοι­χτά επι­κίν­δυ­νης ζώνης, συγκε­κρι­μέ­να η «ΑΙΓΑΙΟΝ», που επι­χει­ρεί στο πλαί­σιο της επι­χεί­ρη­σης της ΕΕ «IRINI», η οποία επι­σή­μως «τρέ­χει» για την τήρη­ση του εμπάρ­γκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Σημειω­τέ­ον, όλα αυτά τα πλοία εξυ­πη­ρε­τού­νται σε ό,τι αφο­ρά τα logistics από τη Σού­δα, όπου ήδη ελλι­με­νί­στη­καν τα «USS Roosevelt» και «USS Thomas Hudner», προ­κει­μέ­νου να ανε­φο­δια­στούν σε καύ­σι­μα και να λάβουν υλι­κο­τε­χνι­κή υποστήριξη.

Εξάλ­λου στη Σού­δα αγκυ­ρο­βό­λη­σε και το θηριώ­δες οχη­μα­τα­γω­γό των ΗΠΑ «CAPE VINCENT», ενταγ­μέ­νο όπως είναι στη Διοί­κη­ση Μετα­φο­ρών του US Navy (Military Sealift Command — MSC). Παλαιό­τε­ρα είχε πάρει μέρος σε ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους και επεμ­βά­σεις — «επι­χει­ρή­σεις», όπως στην «Iraqi Freedom», το 2003.

Φωτιά έχει πάρει βέβαια και το αερο­πο­ρι­κό σκέ­λος της Βάσης καθώς μετα­στάθ­μευ­σε εκεί κατα­σκο­πευ­τι­κό αερο­σκά­φος της USAF τύπου RC-135V «Rivet Joint» (με ενι­σχυ­μέ­νες δυνα­τό­τη­τες συλ­λο­γής πλη­ρο­φο­ριών και ηλε­κτρο­νι­κού πολέ­μου και πάνω από 30 άτο­μα πλή­ρω­μα), ξεκι­νώ­ντας ήδη τις πτή­σεις στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, τόσο πάνω από την περιο­χή όπου επι­χει­ρούν αμε­ρι­κα­νι­κά πολε­μι­κά πλοία, όσο και στα ανοι­κτά των ακτών του Ισρα­ήλ και της Γάζας».

Την ίδια ώρα, «μια ανά­σα» από τις ευρω­α­τλα­ντι­κές δυνά­μεις, στη Συρία βρί­σκο­νται οι ναυ­τι­κές δυνά­μεις της Ρωσί­ας, που σταθ­μεύ­ουν μόνι­μα στη ναυ­τι­κή εγκα­τά­στα­ση στην Ταρ­τούς, ικα­νή να φιλο­ξε­νή­σει 11 πλοία και πυρη­νο­κί­νη­τα, ενώ την Τετάρ­τη ο Ρώσος Πρό­ε­δρος ανα­κοί­νω­σε πως Ρωσι­κά MiG-31 οπλι­σμέ­να με πολυ­χη­τι­κούς πυραύ­λους «Kinzhal», θα περι­πο­λούν πλέ­ον συστη­μα­τι­κά πάνω από τη Μαύ­ρη Θάλασ­σα σε διε­θνή ενα­έ­ριο χώρο, σημειώ­νο­ντας πως οι περι­πο­λί­ες των MiG θα επι­τρέ­ψουν τον «έλεγ­χο διά των όπλων της Μεσο­γεί­ου». Οι «Kinzhal» έχουν εμβέ­λεια έως 2.000 χιλιό­με­τρα, οπό­τε από τη Μαύ­ρη Θάλασ­σα μπο­ρεί να καλύ­ψουν όλη την Ανα­το­λι­κή Μεσόγειο.

(Πηγή: Εφη­με­ρί­δα «Ριζο­σπά­στης»)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο