Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αίγυπτος: Ανοίγει τη Ράφα για να περάσει η βοήθεια στη Γάζα

Τα φράγ­μα­τα από μπε­τόν, που είχαν εγκα­τα­στα­θεί από τους Αιγυ­πτί­ους στα σύνο­ρά τους με την πολιορ­κού­με­νη Γάζα μετά τους βομ­βαρ­δι­σμούς του Ισρα­ήλ, αφαι­ρέ­θη­καν, δήλω­σε σήμε­ρα στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο πηγή στις αιγυ­πτια­κές δυνά­μεις ασφα­λεί­ας, κάτι που φαί­νε­ται πως δεί­χνει ότι θα διέλ­θει προ­σε­χώς η ανθρω­πι­στι­κή βοήθεια.

Κατά τη 14η ημέ­ρα του πολέ­μου ανά­με­σα στο Ισρα­ήλ και τη Χαμάς, που ξέσπα­σε έπει­τα από μια άνευ προη­γου­μέ­νου αιμα­τη­ρή επί­θε­ση του παλαι­στι­νια­κού κινή­μα­τος που βρί­σκε­ται στην εξου­σία στη Γάζα, ο ΟΗΕ υπο­λο­γί­ζει πως οι περί­που 2,4 εκα­τομ­μύ­ρια κάτοι­κοι της Γάζας ‑οι μισοί είναι παι­διά- βρί­σκο­νται στο χεί­λος της «κατα­στρο­φής» επει­δή το Ισρα­ήλ τους αρνεί­ται κάθε πρό­σβα­ση σε νερό, ηλε­κτρι­κό και καύ­σι­μα. Όσο για τα απο­θέ­μα­τα τρο­φί­μων, σύντο­μα θα έχουν εξαντληθεί.

Το Ισρα­ήλ αρνεί­ται κατη­γο­ρη­μα­τι­κά να ανοί­ξει τα μεθο­ρια­κά περά­σμα­τα με τη Γάζα. Όμως οι Αμε­ρι­κα­νοί κατά­φε­ραν να πεί­σουν τον πρω­θυ­πουρ­γό Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου να δώσει το πρά­σι­νο φως για την απο­στο­λή βοή­θειας από την Αίγυ­πτο μέσω του περά­σμα­τος της Ράφα, του μονα­δι­κού ανοίγ­μα­τος της Γάζας προς τον κόσμο που δεν βρί­σκε­ται στα χέρια του Ισραήλ.

Μολο­νό­τι εδώ και ημέ­ρες αερο­πλά­να απ’ όλο τον κόσμο φέρ­νουν βοή­θεια σε τρό­φι­μα και φάρ­μα­κα, κανέ­να από τα φορ­τία αυτά δεν έχει κατα­στεί μέχρι τώρα δυνα­τό να μπει στην Γάζα, όπου ο απο­λο­γι­σμός των ισραη­λι­νών βομ­βαρ­δι­σμών ανέρ­χε­ται σε σχε­δόν 3.800 νεκρούς, από τους οποί­ους του­λά­χι­στον 1.500 παι­διά, και περισ­σό­τε­ρους από 12.000 τραυ­μα­τί­ες, σύμ­φω­να με τις τοπι­κές αρχές.

Η Αίγυ­πτος συνε­χί­ζει να επι­σκευά­ζει τους βομ­βαρ­δι­σμέ­νους δρό­μους που οδη­γούν στον παλαι­στι­νια­κό τερ­μα­τι­κό σταθ­μό και σήμε­ρα «αιγυ­πτια­κά οχή­μα­τα και υλι­κό εισήλ­θαν για να επι­σκευά­σουν το δρό­μο από την παλαι­στι­νια­κή πλευ­ρά», ανέ­φε­ραν στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο αυτό­πτες μάρτυρες.

Φράγ­μα­τα από μπε­τόν, που είχαν τοπο­θε­τη­θεί στο σύνο­ρο κοντά στο πέρα­σμα της Ράφα, αφαι­ρέ­θη­καν από τους Αιγυ­πτί­ους στη διάρ­κεια της νύχτας, σύμ­φω­να με μία πηγή στις δυνά­μεις ασφαλείας.

Χθες, Πέμ­πτη, το Κάι­ρο ανα­κοί­νω­σε πως «η Ράφα θα ανοί­ξει την Παρα­σκευή», χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Προη­γου­μέ­νως ο αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Τζο Μπάι­ντεν είχε δηλώ­σει πως πέτυ­χε από τον αιγύ­πτιο πρό­ε­δρο Αμπ­ντέλ Φάταχ αλ-Σίσι να «αφή­σει να περά­σουν μέχρι 20 φορ­τη­γά», ένας αριθ­μός εντε­λώς ανε­παρ­κής, σύμ­φω­να με τον ΟΗΕ, ο οποί­ος υπο­λο­γί­ζει σε του­λά­χι­στον 100 φορ­τη­γά την ημέ­ρα τις ανά­γκες των κατοί­κων της Γάζας — το 60% των οποί­ων εξαρ­τώ­νταν ήδη πριν από τον πόλε­μο από τη διε­θνή επι­σι­τι­στι­κή βοήθεια.

Ο εκπρό­σω­πος της αμε­ρι­κα­νι­κής διπλω­μα­τί­ας Μάθιου Μίλερ δήλω­σε πως ο αμε­ρι­κα­νός απε­σταλ­μέ­νος για τη βοή­θεια στη Γάζα Ντέι­βιντ Σάτερ­φιλντ «συνά­ντη­σε ισραη­λι­νούς και αιγύ­πτιους αξιω­μα­τού­χους για να δημιουρ­γή­σουν μηχα­νι­σμούς εφαρ­μο­γής της συμφωνίας».

Το Ισρα­ήλ, το οποίο επι­βάλ­λει αυστη­ρό απο­κλει­σμό της Γάζας εδώ και περισ­σό­τε­ρο από 16 χρό­νια, δεν στα­μα­τά να επα­λαμ­βά­νει πως φοβά­ται ότι από τη βοή­θεια θα επω­φε­λη­θεί η Χαμάς και όχι οι άμα­χοι και έθε­σε τους όρους του: η βοή­θεια θα πάει μόνο στους «αμά­χους» και απο­κλει­στι­κά «στο νότιο τμή­μα της Λωρί­δας της Γάζας», προς το οποίο ο ισραη­λι­νός στρα­τός διέ­τα­ξε τους κατοί­κους της Γάζας να μετακινηθούν.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο