Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ευρωπαϊκή Ένωση: Ενεργοποίησε τον μηχανισμό «αντιμετώπισης κρίσεων» με φόντο τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή

Διερ­γα­σί­ες και σχε­δια­σμούς για την «αντι­με­τώ­πι­ση της τρο­μο­κρα­τί­ας» και των «μετα­να­στευ­τι­κών ροών» ενι­σχύ­ουν οι εξε­λί­ξεις στη Μέση Ανα­το­λή, μετά και από νέα περι­στα­τι­κά που ανα­φέ­ρο­νται σε διά­φο­ρες χώρες της ΕΕ και οι αρχές τα συν­δέ­ουν με κύκλους τζι­χα­ντι­στών και «απει­λές για την ασφάλεια».

Χτες, ανα­κοι­νώ­θη­κε ότι εκκε­νώ­νο­νται ξανά αερο­δρό­μια στη Γαλ­λία (το μεση­μέ­ρι αυτά έφτα­ναν τα 10, μετα­ξύ άλλων Μπρεστ, Καρ­κα­σόν, Ρεν, Ταρμπ, Μπορ­ντό-Μερι­νιάκ, Μπε­ζιέ, Μον­πε­λιέ, Ναντ), επει­δή οι αρχές προ­χώ­ρη­σαν σε έρευ­νες μετά από νέες απει­λές για βόμ­βες. Αντί­στοι­χες εκκε­νώ­σεις είχαν γίνει και την Τετάρ­τη. Μέχρι το μεση­μέ­ρι ο συνα­γερ­μός είχε λήξει στα περισ­σό­τε­ρα και η λει­τουρ­γία τους απο­κα­θί­στα­το σταδιακά.

Στη Γερ­μα­νία, την Τετάρ­τη, αστυ­νο­μι­κοί έκα­ναν έφο­δο στο δια­μέ­ρι­σμα 34χρονου Σύρου στην πόλη Μαρτ­κο­μπερ­ντόρφ της Βαυα­ρί­ας, επει­δή θεω­ρού­νταν ύπο­πτος για συμ­με­το­χή στο «Ισλα­μι­κό Κρά­τος», με τον γενι­κό εισαγ­γε­λέα του Μονά­χου, Ράιν­χαρτ Ρετλ, να χαρα­κτη­ρί­ζει «απα­ραί­τη­το» το «να διε­ρευ­νή­σου­με κάθε υπο­ψία για να απο­κα­λύ­ψου­με εγκλη­μα­τι­κά δίκτυα». Είχε προη­γη­θεί, την Τρί­τη, από­πει­ρα εμπρη­σμού συνα­γω­γής στο Βερο­λί­νο, που το Κεντρι­κό Εβραϊ­κό Συμ­βού­λιο της Γερ­μα­νί­ας συνέ­δε­σε με την — όπως είπε — «εξύ­μνη­ση της Χαμάς στους γερ­μα­νι­κούς δρό­μους», μετά την οποία η ισραη­λι­νή πρε­σβεία στο Βερο­λί­νο ζήτη­σε από τις γερ­μα­νι­κές αρχές «ανυ­πο­χώ­ρη­τη αυστη­ρό­τη­τα».

Ολα αυτά ενώ, χτες, η ισπα­νι­κή προ­ε­δρία του Συμ­βου­λί­ου της ΕΕ ανα­κοί­νω­σε ότι τίθε­ται σε πλή­ρη λει­τουρ­γία ο Μηχα­νι­σμός για την Πολι­τι­κή Αντι­με­τώ­πι­σης Κρί­σε­ων (IPCR), λόγω των εξε­λί­ξε­ων στη Μέση Ανα­το­λή. Ο Μηχα­νι­σμός υπο­στη­ρί­ζει τη γρή­γο­ρη και συντο­νι­σμέ­νη λήψη απο­φά­σε­ων σε πολι­τι­κό επί­πε­δο της ΕΕ για «μεί­ζο­νες και περί­πλο­κες κρί­σεις», διευ­κο­λύ­νο­ντας περαι­τέ­ρω την επα­φή ανά­με­σα σε κρά­τη — μέλη, θεσμι­κά όργα­να της ΕΕ και άλλους βασι­κούς «εταί­ρους», περι­λαμ­βα­νο­μέ­νων σχε­τι­κών εξω­τε­ρι­κών παρα­γό­ντων, όπως ο ΟΗΕ και τρί­τες χώρες.

Προ­σερ­χό­με­νος σε συνά­ντη­ση των Ευρω­παί­ων υπουρ­γών Εσω­τε­ρι­κών, χτες, στο Λου­ξεμ­βούρ­γο, που είχε ως αντι­κεί­με­νο το νέο Σύμ­φω­νο για τη Μετα­νά­στευ­ση, ο Γάλ­λος υπουρ­γός Ζεράλντ Νταρ­μα­νέν μίλη­σε για «περιρ­ρέ­ο­ντα τζι­χα­ντι­σμό», ενά­ντια στον οποίο «πρέ­πει να πολε­μή­σου­με χωρίς αφέ­λεια».

Εξε­λί­ξεις εξε­τά­ζο­νται και στις πλά­τες των χιλιά­δων κατα­τρεγ­μέ­νων που το μακε­λειό στη Μέση Ανα­το­λή αντι­κει­με­νι­κά θα πολ­λα­πλα­σιά­σει. Ο αντι­πρό­ε­δρος της Κομι­σιόν, Μαρ­γα­ρί­της Σχοι­νάς, προ­σερ­χό­με­νος στη συνε­δρί­α­ση, είπε ότι «ανα­μέ­νου­με από το Ευρω­παϊ­κό Κοι­νο­βού­λιο να παρέ­χει κοι­νή θέση που θα μας επι­τρέ­ψει να προ­χω­ρή­σου­με με ταχεί­ες επι­στρο­φές για εκεί­νους που έχουν ιστο­ρι­κό με ζητή­μα­τα ασφα­λεί­ας και πρέ­πει να επι­στρέ­ψουν χωρίς περί­ο­δο εθε­λο­ντι­κής ενη­μέ­ρω­σης».

Επί­σης, ο Γερ­μα­νός καγκε­λά­ριος, Ολαφ Σολτς, μιλώ­ντας στη Βου­λή, χαρα­κτή­ρι­σε την αντι­με­τώ­πι­ση του Μετα­να­στευ­τι­κού τη μεγα­λύ­τε­ρη πρό­κλη­ση για την ΕΕ, συμπλη­ρώ­νο­ντας ότι «ο κόσμος περι­μέ­νει από εμάς ανθρω­πιά και τάξη» αλλά και ότι «τώρα θα φανεί αν θα δια­τη­ρή­σου­με τον έλεγ­χο ή θα τον χάσου­με». Δεν παρέ­λει­ψε να μιλή­σει για την ανά­γκη καλύ­τε­ρης προ­στα­σί­ας των εξω­τε­ρι­κών συνό­ρων της ΕΕ και στή­ρι­ξης των χωρών που σηκώ­νουν το μεγα­λύ­τε­ρο βάρος. Είπε ακό­μα ότι στην ίδια τη Γερ­μα­νία ενι­σχύ­ε­ται η προ­στα­σία των εθνι­κών συνό­ρων, όπου θα υπάρ­χει και μεγα­λύ­τε­ρη αστυ­νο­μι­κή παρου­σία και ότι σχε­διά­ζο­νται νόμι­μοι δρό­μοι για τη μετα­νά­στευ­ση του απα­ραί­τη­του εργα­τι­κού δυνα­μι­κού. Τέλος, τάχθη­κε υπέρ της εισα­γω­γής ηλε­κτρο­νι­κής κάρ­τας για παρο­χές σε είδος και όχι σε χρή­μα προς όσους ζητούν άσυ­λο, επει­δή οι επι­πλέ­ον οικο­νο­μι­κές παρο­χές θεω­ρεί­ται ότι θα προ­σελ­κύ­ουν όλο και περισ­σό­τε­ρους μετα­νά­στες στη Γερμανία…

Ας κατα­γρα­φεί, τέλος, ότι η Ιτα­λία ανα­κοί­νω­σε — μέσω του ΥΠΕΞ Αντό­νιο Ταγιά­νι — ότι επα­νήλ­θαν (προ­σω­ρι­νά όπως είπε) οι «έλεγ­χοι στα σύνο­ρα με τη Σλο­βε­νία για να απο­φύ­γου­με να φτά­σουν τρο­μο­κρά­τες, μέσω της βαλ­κα­νι­κής οδού, οι οποί­οι θα μπο­ρού­σαν να οργα­νώ­σουν επι­θέ­σεις στη χώρα μας, ή στην Ευρώ­πη», επει­δή αν και «δεν υπάρ­χουν ενδεί­ξεις προ­ε­τοι­μα­σί­ας τρο­μο­κρα­τι­κών επι­θέ­σε­ων (…) δεν μπο­ρού­με να μειώ­σου­με το επί­πε­δο επι­φυ­λα­κής. Αντι­θέ­τως, το αυξά­νου­με, με στό­χο την πρό­λη­ψη».

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο