Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Ευχαριστώ τους Αμερικανούς…»

Γράφει ο Νίκος Μόττας //

Ήταν 24 χρόνια πριν, στις 31 Γενάρη 1996, όταν από το βήμα της Βουλής ο τότε πρωθυπουργός Κ. Σημίτης εξέφραζε τις ευχαριστίες του στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Λίγες μόλις ώρες πριν, είχαν προηγηθεί η συντριβή του ελληνικού ελικοπτέρου, το κατέβασμα της ελληνικής σημαίας από τη βραχονησίδα Ίμια και η αποχώρηση των ελλήνων στρατιωτών απ’ αυτήν.

Εκείνο το «ευχαριστώ» προς τους αμερικανούς ήταν ο ορισμός της ντροπής και του εθνικού εξευτελισμού. Δεν ήταν μια αυθόρμητη έκφραση, ούτε φιλοφρόνηση της στιγμής. Ήταν μια σύγχρονη εκδοχή του αλήστου μνήμης «στρατηγέ μου, ιδού ο στρατός σας» και των αναρίθμητων «ευχαριστώ» που το πολιτικό προσωπικό της εγχώριας αστικής τάξης απηύθυνε κατά το παρελθόν στους ιμπεριαλιστές: Τσώρτσιλ, Τρούμαν, Μάρσαλ, Βαν Φλιτ, Πιουριφόι, κλπ.

Από τις ευχαριστίες Σημίτη προς τις ΗΠΑ πέρασαν πάνω από δύο δεκαετίες. Μεσολάβησε η – αμερικανικής κοπής – Συμφωνία της Μαδρίτης το 1997, η οποία αναγνώρισε «ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο». Δυό χρόνια αργότερα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδωσε «γη και ύδωρ» στους αμερικανοευρωπαίους φονιάδες για το ΝΑΤΟικό σφαγείο της Γιουγκοσλαβίας. Ακολούθησε η συνδρομή της Ελλάδας στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και σε σειρά αμερικανονατοικών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική (Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Συρία, κλπ.)

Από το «ευχαριστώ» του Σημίτη φτάσαμε στην χθεσινή ψήφιση στη Βουλή της κατάπτυστης και επικίνδυνης Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις βάσεις. Μιας συμφωνίας που εμπλέκει τη χώρα και το λαό μας ακόμη βαθύτερα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, καθιστώντας την ελληνική επικράτεια στρατιωτικό στόχο σε περίπτωση γενικευμένης πολεμικής εμπλοκής.

Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα είναι συνεχιστές της πολιτικής που χάραξε εκείνο το ντροπιαστικό «ευχαριστώ» του 1996. Είναι δεδομένοι και προβλέψιμοι υποστηρικτές των σχεδιασμών των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στην περιοχή.

Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει με αίμα τις διαχρονικές γονυκλισίες των αστών πολιτικών στις ΗΠΑ. Ο ρόλος των αμερικανών ιμπεριαλιστών στην Ελλάδα και την Κύπρο είναι γνωστός, καταγεγραμμένος στις μαύρες σελίδες της ιστορίας.

Απέναντι στα «ευχαριστώ» των κυβερνήσεων και των αστικών δυνάμεων προς τους υπερατλαντικούς συμμάχους τους, ο λαός πρέπει να αντιτάξει την ανυποχώρητη πάλη του στέλνοντας μήνυμα ανυπακοής ενάντια στους ιμπεριαλιστές και τους ντόπιους «ΗΠΑλήλλους» τους. 

Νίκος Μόττας Γεννήθηκε το 1984 στη Θεσσαλονίκη. Είναι υποψήφιος διδάκτορας (Phd) Πολιτικής Επιστήμης, Διεθνών Σχέσεων και Ιστορίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Westminster του Λονδίνου και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων (Master of Arts) στις διπλωματικές σπουδές (Παρίσι) και στις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις (Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνόφωνα και ξενόγλωσσα μέσα.