Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Εφυγε» μία μεγάλη μορφή του ελληνικού μπάσκετ, ο Νίκος Μήλας

Μία μεγάλη μορφή του ελληνικού μπάσκετ, ο Νίκος Μήλας, «έφυγε» χτες από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών. Ο εκλιπών ήταν ο προπονητής της σπουδαίας ομάδας της ΑΕΚ που το 1968 έγινε η πρώτη ελληνική που κατέκτησε ευρωπαϊκό τίτλο, το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης. Γενικότερα είχε μακρά και επιτυχημένη διαδρομή στο ελληνικό μπάσκετ, και ως αθλητής και ως προπονητής.

Ο Νίκος Μήλας που ήταν ένας από τους πιονιέρους του ελληνικού μπάσκετ γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου του 1928 και εμφανίσθηκε στο μπάσκετ τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Στην αντρική ομάδα του Παναθηναϊκού προωθήθηκε από το εφηβικό τμήμα της ομάδας γύρω στο 1948. Με τη φανέλα του Παναθηναϊκού θα παίξει στην τελική φάση του πανελλήνιου πρωταθλήματος 1949 όπου η ομάδα του θα καταταγεί τέταρτη.

Την ίδια χρονιά ο Μήλας θα συνδέσει και ως μπασκετμπολίστας το όνομα του με μια άλλη μεγάλη επιτυχία του Ελληνικού μπάσκετ. Την κατάκτηση της 3ης θέσης στο Ευρωμπάσκετ του 1949. Ένα χρόνο αργότερα θα πάρει το πρώτο πρωτάθλημα με τον Παναθηναϊκό.

Το σκηνικό θα επαναληφθεί και το 1951 και την επόμενη χρονιά ο Μήλας είναι μέλος της εθνικής ομάδας και ταξιδεύει στο Ελσίνκι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Κάπου ανάμεσα στο 1955 και στο 1956 ο Μήλας σταματάει το μπάσκετ σε ηλικία μικρότερη των 30 ετών.

Αναλαμβάνει προπονητής στα μικρά τμήματα του Παναθηναϊκού και το 1960 προωθείται στη θέση του προπονητή της αντρικής ομάδας.  Τον Αύγουστο του 1961 σε ηλικία μόλις 33 ετών ο Μήλας γίνεται ο δεύτερος στην ιστορία του Παναθηναϊκού που κερδίζει πρωτάθλημα Ελλάδος και ως παίκτης και ως προπονητής μετά τον Μίσσα Πανταζόπουλο!

Θα διακόψει για λίγο και θα επιστρέψει στον πάγκο της ομάδας το 1963 και θα γίνει ο πρώτος προπονητής του Παναθηναϊκού στην ιστορία του πρωταθλήματος Α’ Εθνικής που θεσπίστηκε με ενιαία μορφή εκείνη ακριβώς τη χρονιά. Μένει για δύο χρόνια στην ομάδα αλλά η αδυναμία του Παναθηναϊκού να κατακτήσει τον τίτλο οδηγεί στην απομάκρυνσή του.

Το 1967 θα αναλάβει την ΑΕΚ και θα την οδηγήσει στον άθλο της κατάκτησης του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1968. Με την ΑΕΚ θα κατακτήσει και δύο τίτλους πρωταθλητή (1968, 1970). Το 1970 ο Μήλας θα αποχωρήσει από την ΑΕΚ και θα αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού όπου έμεινε για ενάμιση χρόνο. Μετά από σύντομη θητεία στον πάγκοπ του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ αποσύρεται από την ενεργό προπονητική δράση.