Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εύβοια: Σε όλα σχεδόν τα μέτωπα η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη – Πάνω από 300 οικογένειες έχουν χάσει το μοναδικό τους σπίτι

Δύσκολες είναι οι στιγμές στα χωριά Σήμια, Κρυονερίτης, Μηλιά και Αγδίνες που δοκιμάζονται αυτή την ώρα. Οι φλόγες απείλησαν να κυκλώσουν όχι μόνο τα χωριά αλλά και τις πυροσβεστικές δυνάμεις που ήταν μέσα σε αυτά και πρόλαβαν να φύγουν όταν δόθηκε εντολή να υποχωρήσουν για να μην εγκλωβιστούν.

Στον Κρυονερίτη οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που παρέμεινε στο χωριό, παρά την εκκένωση που είχε διαταχθεί από χθες. Οργανώθηκε ολόκληρη επιχείρηση και οι δύο ηλικιωμένοι οδηγούνται σε ασφαλές σημείο.

Στο χωριό Μηλιές οι πυροσβέστες και οι εθελοντές που βρίσκονται εκεί μόλις πρόλαβαν να ανασυνταχθούν όταν το χωριό το κύκλωσε η φωτιά.

Μέσα στο χωριό εκτός από πυροσβέστες είναι και κάτοικοι που δεν θέλουν να το εγκαταλείψουν αν και ζητήθηκε η εκκένωσή του πριν από δύο μέρες και η αστυνομία προσπαθεί να τους πείσει και να απομακρυνθούν.

Στο χωριό Αγδίνες πυροσβέστες και χωματουργικά μηχανήματα δίνουν μάχη για να προστατέψουν το χωριό αλλά η μάχη είναι αμφίρροπη. Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η εξέλιξή της αφού ο ισχυροί άνεμοι στρέφουν τα πολλαπλά μέτωπα της φωτιάς πάνω τους, από πάρα πολλές πλευρές.

Στη Σήμια οι φωτιές κύκλωσαν όχι μόνο το χωριό, αλλά και τα πυροσβεστικά οχήματα που πήγαν να το σώσουν. Η φωτιά ξαφνικά τους έκοψε τη μοναδική δίοδο όταν προσπάθησαν να υποχωρήσουν. Παρέμειναν εκεί για αρκετή ώρα μέχρις ότου τα εναέρια μέσα, πρώτα ένα ρώσικο Β 200 και στη συνέχεια ένα ελικόπτερο, με πάρα πολλές ρίψεις μέσα στους καπνούς έσβησαν τη φωτιά.

Την ίδια στιγμή, από την άλλη πλευρά, στο Μετόχι και το Σπαθάρι φούντωσαν και πάλι τα μέτωπα γύρω από κατοικημένες περιοχές, ενώ αναζωπυρώσεις είχαμε και κοντά στο χωριό Μουρτιά από το οποίο έχει περάσει πάρα πολλές φορές η φωτιά.

Σε όλα σχεδόν τα μέτωπα η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει τις επόμενες ώρες.

Προς Ιστιαία καλούνται να εγκαταλείψουν οι κάτοικοι πέντε οικισμών

Προς Ιστιαία προτρέπονται να κατευθυνθούν οι κάτοικοι των οικισμών Μηλιές, Γαλατσάδες, Καματριάδες, Μονοκαρυά και Κάτω Μονοκαρυά με μήνυμα που απέστειλε το «112» λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πυροσβέστες και εθελοντές στο χωριό Μηλιές μόλις πρόλαβαν να ανασυνταχθούν όταν το χωριό το κύκλωσε η φωτιά με τον κίνδυνο να είναι ιδιαίτερα μεγάλος αφού παραμένουν κάτοικοι που δεν θέλουν να το εγκαταλείψουν ενώ στον Κρυονερίτη οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που ήταν στο χωριό.

Φ. Σπανός: Πάνω από 300 οικογένειες έχουν χάσει το μοναδικό τους σπίτι

Ως «απίστευτες» χαρακτηρίζονται οι καταστροφές που σημειώθηκαν στη βόρεια Εύβοια, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις πρώτες καταγραφές που έχουν συγκεντρωθεί στους δήμους και την Περιφέρεια, ενώ η προσπάθεια της καταγραφής συνεχίζεται.

«Μόνο οι οικογένειες, που καταστράφηκε ολοσχερώς το μοναδικό τους σπίτι, και δεν έχουν που να μείνουν, και μένουν τώρα σε ξενοδοχεία, δηλαδή δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω, είναι πάνω από 300» σημειώνει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός και διευκρινίζει: «Δεν μιλάμε γι αυτούς που έχουν δεύτερο σπίτι ή το σπίτι έπαθε μικρές ή μεγάλες ζημιές. Μιλάμε για σπίτια που κατέρρευσαν. Μιλάμε για αυτούς που το μοναδικό τους σπίτι κάηκε ολοσχερώς και είναι πλέον στο δρόμο».

Όπως ο ίδιος σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «τα νούμερα είναι απίστευτα εφιαλτικά. Οι ζημιές, μικρές ή μεγάλες, είναι σε χιλιάδες σπίτια και εγκαταστάσεις. Με μία πρώτη αξιολόγηση και με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία για τις άκρως επείγουσες περιπτώσεις, μόνο στο Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας, είναι πάνω από 250 οι οικογένειες που έχασαν το μοναδικό τους σπίτι στις φλόγες και δεν έχουν που να πάνε. Και βεβαίως πάνω από 50 οικογένειες μέχρι στιγμής από τα χωριά του Δήμου-Ισταίας Αιδηψού που η καταγραφή συνεχίζεται ακόμα. Ελπίζουμε να σταματήσει εδώ το κακό» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός.

Σε ό,τι αφορά την φυσική καταστροφή ο κ. Σπανός λέει πως «το μέτωπο είναι πάνω από 30 χιλιόμετρα μέχρι στιγμής και έχουν ξεσπιτωθεί δεκάδες χωριά. Ελπίζουμε και ευχόμαστε σήμερα να μην κερδίσουν οι φλόγες γιατί διαφορετικά ακόμα και οι αριθμοί χάνουν κάθε έννοια και την αξία τους».

 

Φώτης Αγγουλές, ο προλετάριος ποιητής