Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΛΙΑΣ ΣΤΑΜΕΛΟΣ: Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων σε Δήμους και Περιφέρειες

Στη Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) μίλησε τη Δευτέρα 12 Φλεβάρη ο Ηλίας Σταμέλος, δήμαρχος Καισαριανής εκ μέρους των εκλεγμένων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ο Ηλ. Σταμέλος χαιρέτισε τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων σε όλη τη χώρα που κλιμακώνονται ενόψει της μεγάλης πανελλαδικής απεργίας στις 28/2 και τόνισε πως «στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων σε Δήμους και Περιφέρειες».

Χαιρέτησε επίσης τις μεγάλες κινητοποιήσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων, τις φοιτήτριες και τους φοιτητές που δίνουν αγώνα «απέναντι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για πραγματικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, για να έχουν πτυχία με αξία και αύριο δουλειά με δικαιώματα».

Ο Ηλ. Σταμέλος, στη συνέχεια, στάθηκε στις βαριές συνέπειες που ζει ο λαός από τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις. Όπως σημείωσε, «έχουμε δραστικές περικοπές των δαπανών για το σύνολο των κοινωνικών αναγκών. Έχουμε επιπτώσεις, με την εμπορευματοποίηση, τη φοροληστεία, από την ακρίβεια στους τομείς π.χ. ενέργειας στα λαϊκά στρώματα που κατοικούν στις πόλεις μας αλλά και αύξηση όλων των δαπανών που σχετίζονται με την λειτουργία των υπηρεσιών των Περιφερειών και των Δήμων. Με την ενίσχυση της πολιτικής της ανταποδοτικής λειτουργίας, των αυξήσεων των τελών κ.λ.π. Περιφέρειες και δήμοι ως κομμάτι του κεντρικού κράτους αναλαμβάνουν όλο και πιο ενεργό ρόλο στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής και στους σχεδιασμούς επιχειρηματικών συμφερόντων. Και έχουν συγκεκριμένες ευθύνες, για τις περιφερειακές και τις δημοτικές αρχές που στηρίζονται από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ανεξάρτητα από το μανδύα με τον οποίο εμφανίζονται».

Στη συνέχεια ανέδειξε τα οξυμένα προβλήματα των δήμων που επηρεάζουν δραματικά την καθημερινότητα των κατοίκων του λεκανοπεδίου.

Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με την κουτσουρεμένη χρηματοδότηση, σημείωσε πως «οι ΚΑΠ δεν συμβαδίζουν ούτε ακόμα με τις προβλέψεις του Νόμου 3852/2010 (Καλλικράτης). Στους δήμους με βάση το νόμο θα έπρεπε να δοθούν φέτος 8,5 δις και δίνονται 2,2 δις και στις περιφέρειες θα έπρεπε να δοθεί 1,5 δις και δίνεται 0,7 δις».

Επίσης, αναφέρθηκε στην κατεύθυνση για ένταση της τοπικής φορολογίας και της ανταποδοτικότητας, στα κατασχετήρια για οφειλές άνω των 50 ευρώ, στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες των δήμων, στις δημοτικές δομές που είναι ασυντήρητες και γερνάνε και στην απουσία υποδομών και ολοκληρωμένου σχεδιασμού πολιτικής προστασίας, διότι «η προστασία του λαού θεωρείται κόστος με βάση και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ακόμα, μίλησε για τη συνέχιση του εγκλήματος στη χωματερή της Φυλής ως «συνέπεια μιας εγκληματικής πολιτικής στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων που αντιμετωπίζει και αυτόν τον τομέα ως πεδίο κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος της ποιότητας ζωής και της υγείας του λαού, σε βάρος του περιβάλλοντος.Ταυτόχρονα την ίδια ώρα πληρώσαμε τις πρώτες δόσεις από το χαράτσι στο τέλος ταφής και η ανακύκλωση καρκινοβατεί με ευθύνη του κεντρικού κράτους».

Απέναντι στα ζητήματα αυτά υπογράμμισε πως η στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΠΕΔΑ ήταν «τυπική λειτουργία, ενώ κινούνταν στην ίδια κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής χωρίς διεκδικητικό χαρακτήρα, περιοριζόμενη σε διαχειριστικού τύπου παρεμβάσεις».

«Εμείς έχουμε ως γνώμονα το λαϊκό συμφέρον και το επόμενο διάστημα κινούμενοι με βάση αυτό που είχαμε πει προεκλογικά, δηλαδή ως εργατική λαϊκή αντιπολίτευση διεκδικούμε και παλεύουμε στηριζόμενοι στη δύναμη των ανθρώπων του μόχθου, στη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία» τόνισε ο Ηλ. Σταμέλος και αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις που στηρίζουν οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», οι οποίες αφορούν:

  • Την πλήρη κρατική χρηματοδότηση, που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών, Περιφερειών και Δήμων, με αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τ.Δ. και των οφειλόμενων σε αυτή.
  • Μείωση ανταποδοτικών τελών και φόρων. Κατάργηση του καταναγκαστικού πλαισίου της ανταποδοτικότητας στη λειτουργία των υπηρεσιών των Δήμων, όπως ισχύει σήμερα σε καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμό.
  • Κανένα περιουσιακό στοιχείο φτωχών, ανέργων νοικοκυριών σε πλειστηριασμό για όφειλες στους Δήμους. Άμεση νομοθετική κατοχύρωση της δυνατότητας του Δημοτικού Συμβουλίου να απαλλάσσει ή να μειώνει χρέη οφειλετών με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.
  • Εξασφάλιση της λειτουργίας και ανάπτυξη νέων δημόσιων κοινωνικών δομών με σύγχρονες, δωρεάν παροχές και υπηρεσίες για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια.
  • Συνολικός σχεδιασμός και χρηματοδότηση με ευθύνη του κράτους όλων των αναγκαίων μέτρων και έργων για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων και καταστροφών, της μεγάλης έκτασης βιομηχανικών και άλλων τεχνολογικών ατυχημάτων.
  • Διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην δημόσια υγεία, στους φυσικούς πόρους, το λαϊκό εισόδημα.
  • Κατάργηση όλου του αντιδραστικού πλαισίου που έχει κατακερματίσει τις εργασιακές σχέσεις και του μνημονικού πλαισίου που απαγορεύει τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Πλήρη διασφάλιση των όρων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία των εργαζομένων στους δήμους.
  • Κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου στη συγκρότηση, τις αρμοδιότητες των οργάνων της ΤΔ, που στόχο έχει την ανταποδοτική και επιχειρηματική λειτουργία των Δήμων.