Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ – Επιστολή Δημοκρατικών στο Μπάιντεν: Ζητούν συνομιλίες με τη Ρωσία για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Τα πρώτα δείγματα αμφισβήτησης της πολιτικής της κυβέρνησης Μπάιντεν αναφορικά με την ολοένα και αυξανόμενη εμπλοκή των ΗΠΑ στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία κάνουν την εμφάνισή τους στην πολιτική σκηνή της χώρας, καθώς η παροχή δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ουάσιγκτον για τη στήριξη της κυβέρνησης του Κιέβου επιτείνει τις ενδοαστικές αντιθέσεις, ειδικά σε μία περίοδο που η αμερικανική οικονομία πιέζεται έντονα, λόγω των συνεπειών του πολέμου, αλλά και εξαιτίας της όξυνσης του ανταγωνισμού με την Κίνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, κοινοβουλευτικοί του Δημοκρατικού Κόμματος ζήτησαν χθες Δευτέρα από τον Αμερικανό πρόεδρο να αρχίσει απευθείας συνομιλίες με τη Ρωσία με σκοπό να επιτευχθεί τερματισμός της ένοπλης σύρραξης το ταχύτερο. Πρόκειται για την πρώτη φορά που διατυπώνεται τέτοια έκκληση από στελέχη του κόμματος του προέδρου των ΗΠΑ.

«Σας καλούμε να συνοδεύσετε την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη που προσφέρουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία με ενεργή διπλωματική ώθηση και να διπλασιάσετε τις προσπάθειές σας για να επιδιωχθεί ρεαλιστικό πλαίσιο για να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός», αναφέρουν οι κοινοβουλευτικοί στην επιστολή αυτή.

Στην ίδια επιστολή, αν και καταδικάζουν την «σκανδαλώδη και παράνομη εισβολή της Ρωσίας» και τονίζουν πως η όποια λύση θα πρέπει να εγκριθεί από το Κίεβο, δηλώνουν πως «ως μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, υπεύθυνα για τον τρόπο που δαπανώνται δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια των Αμερικανών φορολογουμένων για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας σε αυτή τη σύρραξη, πιστεύουμε ότι η ανάμειξη αυτού του είδους σε αυτόν τον πόλεμο δημιουργεί επίσης την ευθύνη για τις ΗΠΑ να εξερευνήσουν όλες τις διαθέσιμες οδούς».

Καλούν τέλος τον Μπάιντεν να κάνει «σθεναρές διπλωματικές προσπάθειες για να υποστηριχθεί λύση μέσω διαπραγματεύσεων και κατάπαυση του πυρός», να αρχίσει «απευθείας συνομιλίες με τη Ρωσία» και να «εξερευνήσει προοπτικές για μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία ασφαλείας που θα είναι αποδεκτή από όλα τα μέρη».

Ερωτηθείς σχετικά με την επιστολή, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, επισήμανε πως «κανένας δεν θέλει να δει αυτόν τον πόλεμο να τερματίζεται περισσότερο από τους Ουκρανούς ομολόγους μας». Πρόσθεσε όμως πως «δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνει αυτό (…) διότι δεν έχουμε καμία ένδειξη από πλευράς Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να εμπλακεί σε διπλωματικές προσπάθειες και διάλογο».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ, δήλωσε πως η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν και παραμένει «πολύ σαφής: τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία».

Ωστόσο, ο προβληματισμός για τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει στην οικονομία των ΗΠΑ η επ’ αόριστον παράταση της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία γίνεται ολοένα και πιο εμφανής και «αγκαλιάζει» όλο και περισσότερους βουλευτές και από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κέβιν Μακάρθι, ο Ρεπουμπλικάνος που προαλείφεται για να διαδεχθεί την Νάνσι Πελόσι στο αξίωμα του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, εάν, όπως προοιωνίζονται δημοσκοπήσεις, το κόμμα του κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στο σώμα του Κογκρέσου σε δύο εβδομάδες, διεμήνυσε την περασμένη εβδομάδα πως «εν μέσω ύφεσης δεν μπορούμε να υπογράψουμε λευκή επιταγή για την Ουκρανία. Δεν είναι δυνατόν».

902.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα