Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ – Κίνα: Επαφές και παζάρια εν μέσω έντονης στρατιωτικής κινητικότητας

Οι ΗΠΑ «δεν πρέπει να τρέφουν τη φαντασίωση ότι διαπραγματεύονται με την Κίνα από μία θέση ισχύος», δήλωνε στα τέλη της βδομάδας ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουενμπίν, ενόψει των επίσημων επαφών που είχαν προγραμματιστεί να έχει στο Πεκίνο μέσα στο Σαββατοκύριακο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν.

Πρόκειται για την επίσκεψη που ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε αναβάλει τον χειμώνα – μετά την κατάρριψη κινεζικού «αερόστατου» πάνω από τις ΗΠΑ που η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε κατασκοπευτικό – ενώ η αντιπαράθεση των δύο πλευρών εντείνεται σε μια σειρά μέτωπα.

Ο Γουάνγκ ανέφερε ότι η Κίνα δεν συμφωνεί με τον «φαύλο ανταγωνισμό» και πρόσθεσε ότι «η εξαιρετικά ανεύθυνη ηγεμονική συμπεριφορά θα ωθήσει την Κίνα και τις ΗΠΑ μόνο προς την αντιπαράθεση».

Από την αμερικανική πλευρά, κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούσαν πριν την αναχώρηση Μπλίνκεν ότι δεν υπάρχουν προσδοκίες για μεγάλα «ρήγματα» στον τρόπο που οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν τις μεταξύ τους σχέσεις.

Είχε προηγηθεί η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ΥΠΕΞ, μεσοβδόμαδα, κατά την οποία σημειώθηκε η ανάγκη για ανοιχτούς διαύλους «ώστε να αποφευχθούν λαθεμένοι υπολογισμοί και αντιπαραθέσεις», αλλά και ότι «οι σινο-αμερικανικές σχέσεις αντιμετωπίζουν νέες δυσκολίες και προκλήσεις».

Την ίδια ώρα που εντείνεται ο ανταγωνισμός των δύο πλευρών, το μπαράζ επισκέψεων στην Κίνα από μεγαλοκαπιταλιστές των ΗΠΑ που έχουν ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα στην κινεζική αγορά, αποτυπώνει τη συνθετότητα της κατάστασης.

Στο τελευταίο τέτοιο παράδειγμα, ο συνιδρυτής της «Microsoft», Μπιλ Γκέιτς, βρέθηκε στο Πεκίνο και την Παρασκευή συναντήθηκε και με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος δήλωσε ότι η Κίνα επιθυμεί να διευρύνει την επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία με όλες τις χώρες του κόσμου. Την προηγούμενη μέρα ο Γκέιτς είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Πεκίνου, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η συνεργασία στον τομέα των φαρμάκων.

ΗΠΑ: Στρατιωτική συμφωνία για «ανεμπόδιστη πρόσβαση» στην Παπούα Νέα Γουινέα

Την ίδια ώρα, εντείνεται η στρατιωτική κινητικότητα ΗΠΑ και Κίνας στον Ειρηνικό.

Στα μέσα της βδομάδας έγινε γνωστό το περιεχόμενο της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψαν ΗΠΑ και Παπούα Νέα Γουινέα, διασφαλίζοντας «ανεμπόδιστη πρόσβαση» των αμερικανικών δυνάμεων σε στρατιωτικές βάσεις στη νησιωτική χώρα του Ειρηνικού, αλλά και δυνατότητα να «τοποθετούν εξοπλισμό», όπως και δικαίωμα «αποκλειστικής χρήσης» ορισμένων ζωνών όπου μπορεί να γίνουν «κατασκευαστικά έργα» (δηλ. βάσεις).

Η Παπούα Νέα Γουινέα βρίσκεται βορειοδυτικά της Αυστραλίας, στην ίδια περιοχή με τις Νήσους Σολομώντα, με την κυβέρνηση των οποίων πέρυσι υπέγραψε «αμυντική» συμφωνία η Κίνα, προβλέποντας μεταξύ άλλων δυνατότητα ανάπτυξης κινεζικών στρατευμάτων στα νησιά «για την προστασία προσωπικού και μεγάλων σχεδίων της Κίνας».

Τη στρατιωτική κινητικότητα στον Ειρηνικό αποτυπώνει η άφιξη στο λιμάνι Μπουσάν της Νότιας Κορέας, την Παρασκευή, του πυρηνοκίνητου αμερικανικού υποβρυχίου «USS Michigan SSGN», ικανού να μεταφέρει μέχρι και 154 πυραύλους «Tomahawk».

Ασιατικά ΜΜΕ σχολίασαν ότι είναι η πρώτη φορά που ένα αμερικανικό υποβρύχιο τέτοιου είδους σταματά στη Νότια Κορέα, εν μέσω μάλιστα αυξανόμενων εντάσεων και με την Πιονγιάνγκ, η οποία πραγματοποίησε νέες βαλλιστικές δοκιμές στα τέλη της βδομάδας.

Επιπλέον, την Τετάρτη, η Διοίκηση Ειρηνικού της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας είχε ανακοινώσει πως τέσσερα βομβαρδιστικά τύπου «B-52» έφτασαν στη νήσο Γκουάμ, το νησί του νοτιοδυτικού Ειρηνικού όπου οι ΗΠΑ διατηρούν στρατιωτική βάση, που τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να αναβαθμίσουν. Σχετική δήλωση του στελέχους της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας Ράιαν Λουκς ανέφερε ότι η άφιξη των «B-52» στοχεύει στην ανάδειξη της «ικανότητας του έθνους να αναπτυχθεί οπουδήποτε, οποτεδήποτε» και της «συνεχιζόμενης ετοιμότητας, προθυμίας και αφοσίωσης σε εταίρους και φίλους».

Είχαν προηγηθεί, την Πέμπτη, κοινές ασκήσεις ΗΠΑ – Νότιας Κορέας που αναμένεται να συνεχιστούν και την επόμενη βδομάδα.

Στην Ευρώπη ο Κινέζος πρωθυπουργός

Τα παραπάνω καταγράφονται ενώ περιπλέκεται και το παζάρι ανάμεσα στην Κίνα και την ΕΕ.

Το Σάββατο ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ ετοιμαζόταν να ξεκινήσει επαφές στο Βερολίνο, ως επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας στις διακυβερνητικές διαβουλεύσεις με τη Γερμανία, που έχουν προγραμματιστεί για τις 20 Ιούνη.

Μετά ο Λι είχε προγραμματιστεί να βρεθεί και στο Παρίσι, για να λάβει μέρος σε Οικονομικό Φόρουμ, στις 22 και 23 Ιούνη.

Στα μέσα της βδομάδας, η κυβέρνηση Σολτς είχε παρουσιάσει τη νέα «Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειάς» της, όπου η Κίνα χαρακτηρίζεται «εταίρος, ανταγωνιστής και συστημικός αντίπαλος», με τον Γερμανό καγκελάριο να αναφέρει ότι «τα στοιχεία του ανταγωνισμού έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια», αλλά και ότι η κυβέρνησή του θέλει να διατηρήσει «ισορροπημένη» στάση στη στρατηγική της έναντι του Πεκίνου…

Σε ένα τέτοιο φόντο, η Κομισιόν ζήτησε την Πέμπτη από τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ να αποκλείσουν τα κινεζικά μονοπώλια τηλεπικοινωνιών «Huawei» και ZTE από τα δίκτυα 5G (κίνηση στην οποία έχουν ήδη προχωρήσει 10 χώρες της ΕΕ), επικαλούμενη ζητήματα κυβερνοασφάλειας κ.τ.λ. Η νέα εξέλιξη προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, την έντονη αντίδραση του Πεκίνου.

Πηγή: Ριζοσπάστης.

Αλήθειες και ψέματα για το λιμό στην Ουκρανία, Νίκος Μόττας