Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΑΣΟΚ: Μια αναδρομή στα … «ωραία χρόνια» ενός συστημικού κόμματος

Δηλώ­νει ότι είναι το μόνο κόμ­μα που μπο­ρεί να κάνει «εποι­κο­δο­μη­τι­κή» και «αξιό­πι­στη» αντι­πο­λί­τευ­ση στην επό­με­νη κυβέρ­νη­ση. Δηλώ­νει ότι θα είναι «ο κύριος αντί­πα­λος της ΝΔ και του Μητσο­τά­κη στην επό­με­νη Βου­λή». Και ζητά την ψήφο από όσους δεν θέλουν να υπάρ­χει μία «ανε­ξέ­λεγ­κτη δεξιά». Αυτό είναι το κυρί­αρ­χο αφή­γη­μα του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλο­γές της 21ης Μαΐ­ου, και θα μπο­ρού­σε να είναι κυριο­λε­κτι­κά το ανέκ­δο­το της προ­ε­κλο­γι­κής περιόδου…

Οταν μιλά­με για το ΠΑΣΟΚ, μιλά­με για το κόμ­μα που η πορεία του είναι μακρά και με περ­γα­μη­νές άκρως αντι­λαϊ­κές και επι­κίν­δυ­νες. Το ΠΑΣΟΚ δεν εφάρ­μο­σε μόνο ως κυβέρ­νη­ση την πολι­τι­κή που τώρα λέει ότι θα «αντι­πο­λι­τευ­τεί». Δεν συγκυ­βέρ­νη­σε μόνο με τη «δεξιά», που τώρα τη βαφτί­ζει ξανά «αντί­πα­λό» του. Αλλά, επι­πλέ­ον, ως αντι­πο­λί­τευ­ση την τετρα­ε­τία 2019 — 2023 ήταν ο καλύ­τε­ρος σύμ­μα­χος της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στο ξεδί­πλω­μα της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής. Ποιος άλλω­στε μπο­ρεί να ξεχά­σει ότι κορυ­φαία στε­λέ­χη του συζη­τού­σαν ανοι­χτά το ενδε­χό­με­νο να συγκυ­βερ­νή­σουν «χωρίς τον Μητσο­τά­κη», αλλά με ίδια κι απα­ράλ­λα­κτη την πολι­τι­κή της ΝΔ!

Ας κάνου­με μια μικρή ανα­δρο­μή στον «βίο και την πολι­τεία» του συγκε­κρι­μέ­νου κόμ­μα­τος, για να θυμη­θούν οι παλιό­τε­ροι αλλά κυρί­ως να γνω­ρί­σουν οι νέοι που σήμε­ρα είναι ανυ­πο­ψί­α­στοι για το τι πραγ­μα­τι­κά εστί ΠΑΣΟΚ.

Γιαννίτσης — ΜΑΤ και «ευχαριστούμε τους Αμερικάνους»

Το ΠΑΣΟΚ από το 1993 έως το 2004 και από το 2009 έως το 2015 κυβερ­νού­σε ή βρέ­θη­κε σε κυβερ­νή­σεις συνερ­γα­σί­ας. Τη δεκα­ε­τία του 1990 και του 2000 ήταν το ΠΑΣΟΚ που ως κυβέρ­νη­ση διέ­πρε­ψε στην κλι­μά­κω­ση της πολι­τι­κής ενά­ντια στον λαό. Και, πραγ­μα­τι­κά, το μενού είχε απ’ όλα…

Ας τα πάρου­με με τη σειρά.

- Τα «ωραία» χρό­νια του ΠΑΣΟΚ είχαν άγρια κατα­στο­λή. Τον Φεβρουά­ριο του 1997, με εντο­λή της κυβέρ­νη­σης Σημί­τη, τα ΜΑΤ ξεφού­σκω­σαν τα λάστι­χα των τρα­κτέρ που βρί­σκο­νταν σταθ­μευ­μέ­να στην Εθνι­κή Οδό στις Μικρο­θή­βες, στο πλαί­σιο των μεγά­λων κινη­το­ποι­ή­σε­ων των αγρο­τών, που πάλευαν να σώσουν το βιος τους. Το 1997 — 1998 το ΠΑΣΟΚ με τα ΜΑΤ προ­χω­ρά σε άγρια κατα­στο­λή ενά­ντια στους μαθη­τές που με τις μεγα­λειώ­δεις τους κινη­το­ποι­ή­σεις διεκ­δι­κού­σαν την από­συρ­ση τότε του νόμου Αρσέ­νη, ενός νόμου που επέ­βαλ­λε τη γενί­κευ­ση των φρο­ντι­στη­ρί­ων, της λεγό­με­νης παρα­παι­δεί­ας, που εκτι­νάσ­σει το κόστος για τη μόρ­φω­ση των παι­διών των λαϊ­κών οικο­γε­νειών. Με βάση αυτόν τον νόμο, ένας μαθη­τής έπρε­πε να δώσει για δύο χρό­νια πανελ­λα­δι­κές εξε­τά­σεις σε 14 μαθή­μα­τα! Τόσο ωραία χρόνια…

- Το ΠΑΣΟΚ το 2001 επι­χεί­ρη­σε με τον νόμο Γιαν­νί­τση να ανα­τρέ­ψει συθέ­με­λα την τότε κατά­στα­ση στην Κοι­νω­νι­κή Ασφά­λι­ση. Κάτι που τελι­κά «περ­πά­τη­σε» αρκε­τά χρό­νια μετά, από τις συγκυ­βερ­νή­σεις με τη ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ. ή τη ΔΗΜΑΡ, των μνη­μο­νια­κών χρό­νων, στις οποί­ες συμ­με­τεί­χε. Ο νόμος Γιαν­νί­τση μπλο­κα­ρί­στη­κε από μεγά­λες απερ­για­κές κινη­το­ποι­ή­σεις, στις οποί­ες πρω­το­στά­τη­σε το ΚΚΕ.

- Το μενού της δια­κυ­βέρ­νη­σης ΠΑΣΟΚ περι­λάμ­βα­νε εμπλο­κή σε ΝΑΤΟι­κούς πολέ­μους. Στη Γιου­γκο­σλα­βία το 1999, στο Ιράκ το 2003, στο Αφγα­νι­στάν το 2001 και εσχά­τως το 2011 στη Λιβύη… Από την Ελλά­δα περ­νού­σαν και τότε κομ­βόι με ΝΑΤΟι­κά οχή­μα­τα, από εδώ ξεκι­νού­σαν μαχη­τι­κά για να βομ­βαρ­δί­σουν, ενώ είναι τα χρό­νια κατά τα οποία ξεκί­νη­σε και εντά­θη­κε η απο­στο­λή προ­σω­πι­κού των Ενό­πλων Δυνά­με­ων εκτός συνό­ρων, σε ΝΑΤΟι­κές απο­στο­λές μέσα στη φωτιά του πολέ­μου. Τόσο ωραία χρόνια…

- Η εμπλο­κή στα ΝΑΤΟι­κά σχέ­δια επί κυβερ­νή­σε­ων ΠΑΣΟΚ είχε από τη μία πλευ­ρά τη συμ­με­το­χή της Ελλά­δας στους πολέ­μους και από την άλλη το «τρέ­ξι­μο» αρνη­τι­κών εξε­λί­ξε­ων στα Ελλη­νο­τουρ­κι­κά. Υστε­ρα από το θερ­μό επει­σό­διο στα Ιμια το 1996, με την κατά­λη­ψη μιας ελλη­νι­κής βρα­χο­νη­σί­δας από Τούρ­κους στρα­τιώ­τες και τους 3 νεκρούς αξιω­μα­τι­κούς του ελλη­νι­κού Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού, ακο­λού­θη­σε η οδη­γία των ΗΠΑ «όχι πλοία, όχι σημαί­ες, όχι στρα­τιώ­τες» στα Ιμια. Δηλα­δή η περιο­χή «γκρι­ζα­ρί­στη­κε».

Μάλι­στα ήταν τότε που ο πρω­θυ­πουρ­γός και πρό­ε­δρος του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σημί­της, είπε το περί­φη­μο «ευχα­ρι­στού­με τις ΗΠΑ» από το βήμα της Βου­λής! Το «γκρι­ζά­ρι­σμα» των Ιμί­ων ακο­λού­θη­σε η Συμ­φω­νία της Μαδρί­της, το 1997, στο πλαί­σιο Συνό­δου Κορυ­φής του ΝΑΤΟ, ανά­με­σα σε Ελλά­δα και Τουρ­κία, όπου στο κεί­με­νο ανα­γνω­ρί­ζο­νται οι τουρ­κι­κές αξιώ­σεις στο Αιγαίο… Δεν είναι τυχαίο ότι αστοί ανα­λυ­τές ανα­φέ­ρο­νται στη συγκε­κρι­μέ­νη συμ­φω­νία ως «τη συμ­φω­νία που γκρί­ζα­ρε το Αιγαίο»… Φυσι­κά, αυτήν τη συμ­φω­νία δεν την ανα­θε­ώ­ρη­σε ούτε την αμφι­σβή­τη­σε καμία επό­με­νη κυβέρ­νη­ση, αφού ήταν μια συμ­φω­νία που υπο­γρά­φη­κε με αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κό «σπρώ­ξι­μο»…

Τόσο ωραία ΝΑΤΟι­κά χρό­νια με το ΠΑΣΟΚ…

Τα «ωραία χρόνια» των μνημονίων…

Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμ­μα του 1ου μνη­μο­νί­ου. Το κόμ­μα του «μαζί τα φάγα­με». Το κόμ­μα που πρω­το­στά­τη­σε στην κυβέρ­νη­ση Παπα­δή­μου. Το κόμ­μα της κυβέρ­νη­σης Σαμα­ρά — Βενι­ζέ­λου. Το κόμ­μα που μαζι­κά εγκα­τέ­λει­ψαν εργα­ζό­με­νοι και λαϊ­κά στρώ­μα­τα το 2012, κατα­δι­κά­ζο­ντας την πολι­τι­κή του. Είναι το κόμ­μα που έχει ψηφί­σει και τα 3 μνη­μό­νια και σήμε­ρα κομπά­ζει ότι «έσω­σε τη χώρα», ότι επι­τέ­λε­σε πατριω­τι­κό καθήκον!

Αλλά και το πώς αντι­λαμ­βά­νε­ται το ΠΑΣΟΚ τον ρόλο της «αντι­πο­λί­τευ­σης» το έχει ζήσει στο πετσί του ο λαός μας διαχρονικά.

Ας δού­με λοι­πόν πιο ανα­λυ­τι­κά τι έχει κάνει δια­χρο­νι­κά το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση.

- Το 2012, πριν τις εκλο­γές του Μαΐ­ου και του Ιου­νί­ου, ο τότε αρχη­γός του ΠΑΣΟΚ Ευάγ­γε­λος Βενι­ζέ­λος έλε­γε: «Και εμείς εδώ είμα­στε εποι­κο­δο­μη­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση». Κάτι αντί­στοι­χο δηλα­δή με αυτό που λέει σήμε­ρα ο Νίκος Ανδρου­λά­κης. Μετά τις εκλο­γές, το ΠΑΣΟΚ ως αντι­πο­λί­τευ­ση συμ­φώ­νη­σε να συγκυ­βερ­νή­σει με τη ΝΔ του Σαμα­ρά. Το τι ακο­λού­θη­σε το γνω­ρί­ζου­με όλοι. Το ΠΑΣΟΚ ψήφι­σε με τη ΝΔ το 2ο μνη­μό­νιο (αφού είχε φέρει το 1ο μνη­μό­νιο) και σε μια νύχτα οι εργα­ζό­με­νοι έχα­σαν σχε­δόν το μισό τους εισό­δη­μα, κόπη­καν συντά­ξεις, θεσπί­στη­καν φόροι και πολ­λά ακό­μα που τα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά πλη­ρώ­νουν μέχρι σήμε­ρα. Εχει κανείς αμφι­βο­λία ότι ακρι­βώς τα ίδια θα κάνει και τώρα μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ; Ηδη άλλω­στε το πρό­γραμ­μά τους είναι κοι­νό και περι­λαμ­βά­νει 350 αντι­λαϊ­κά προ­α­παι­τού­με­να του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης, μετα­ξύ τους και την έντα­ση των πλειστηριασμών…

- Το 2015, το ΠΑΣΟΚ και πάλι ανα­δεί­χθη­κε σε αντι­πο­λί­τευ­ση. Τότε έπαι­ζε πολύ το μότο της …«υπεύ­θυ­νης αντι­πο­λί­τευ­σης». Ολοι θυμό­μα­στε πόσο μεγά­λο …αγώ­να έδω­σε τότε το ΠΑΣΟΚ ως αντι­πο­λί­τευ­ση για να επι­βε­βαιώ­σει την «υπευ­θυ­νό­τη­τά του». Και έτσι — ως αντι­πο­λί­τευ­ση — ψήφι­σε μαζί με τη ΝΔ και το 3ο μνη­μό­νιο του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το 1ο και το 2ο που παρέ­μει­ναν σε ισχύ. Με αυτό το μνη­μό­νιο, του οποί­ου οι δεκά­δες εφαρ­μο­στι­κοί νόμοι ισχύ­ουν και σήμε­ρα, 8 χρό­νια μετά, το ΠΑΣΟΚ επι­τέ­λε­σε τον αντι­λαϊ­κό του ρόλο.

…και της «εποικοδομητικής αντιπολίτευσης»

Το 2019, και πάλι το ΠΑΣΟΚ ήταν αντι­πο­λί­τευ­ση, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, στην κυβέρ­νη­ση της ΝΔ. Είναι γνω­στό ότι ψήφι­σε το 70% των νόμων της ΝΔ και μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, που ψήφι­σε το 50%, δεν θα ήταν υπερ­βο­λή να πει κανείς ότι είχαν συγκρο­τή­σει μια ιδιό­τυ­πη «συγκυ­βέρ­νη­ση».

Παρα­θέ­του­με ορι­σμέ­να από τα πλέ­ον χαρα­κτη­ρι­στι­κά αντι­λαϊ­κά νομο­σχέ­δια που ψήφι­σε το ΠΑΣΟΚ από το 2019 μέχρι το 2023.

- Ψήφι­σε όλα τα «ανα­πτυ­ξια­κά» νομο­σχέ­δια του Αδω­νι Γεωρ­γιά­δη, με τα δεκά­δες κίνη­τρα και προ­νό­μια (φορο­λο­γι­κά και πολε­ο­δο­μι­κά) στους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους για να επενδύσουν.

- Ψήφι­σε αυξή­σεις στα διό­δια για τον αυτο­κι­νη­τό­δρο­μο της κεντρι­κής Ελλάδας.

- Ψήφι­σε ό,τι νόμο αφο­ρού­σε την ενί­σχυ­ση της κερ­δο­φο­ρί­ας των εφοπλιστών.

- Ψήφι­σε πολ­λά άρθρα του νόμου — πλαί­σιο της Κερα­μέ­ως για τα πανεπιστήμια.

- Ψήφι­σε όλα τα νομο­σχέ­δια που αφο­ρού­σαν την περαι­τέ­ρω εμπλο­κή της χώρας στους επι­κίν­δυ­νους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς ανταγωνισμούς.

- Ψήφι­σε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΜέΡΑ25 και την Ελ. Λύση ένα από τα πρώ­τα νομο­σχέ­δια της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ, την Οδη­γία της ΕΕ που αφο­ρού­σε το γενι­κευ­μέ­νο φακέ­λω­μα των πάντων, στο όνο­μα μάλι­στα της προ­στα­σί­ας των προ­σω­πι­κών δεδομένων.

- Ψήφι­σε μαζί με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση του Ελλη­νι­κού, που ανά­με­σα σε πολ­λά άλλα πέτα­ξε στον δρό­μο εκα­το­ντά­δες αθλη­τές και δεκά­δες σωμα­τεία από τον Αγιο Κοσμά.

- Ψήφι­σε μαζί με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ τη μονι­μο­ποί­η­ση των ειδι­κών φόρων κατα­νά­λω­σης στην Ενέρ­γεια, όπως υπα­γο­ρεύ­ει η Ευρω­παϊ­κή Ενω­ση. Είναι οι φόροι που εκτι­νάσ­σουν τους λογα­ρια­σμούς των λαϊ­κών νοι­κο­κυ­ριών, την ακρί­βεια στα τρό­φι­μα και το κόστος μετακίνησης…

- Ψήφι­σε στο Ευρω­κοι­νο­βού­λιο, μαζί με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, τη μαζι­κή αύξη­ση απο­στο­λής όπλων από τις χώρες της ΕΕ προς το καθε­στώς Ζελέν­σκι της Ουκρανίας.

- Ψήφι­σε μαζί με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ την έντα­ξη της Φιν­λαν­δί­ας και της Σου­η­δί­ας στο ΝΑΤΟ, δίνο­ντας «πρά­σι­νο φως» στην περαι­τέ­ρω επέ­κτα­ση του ΝΑΤΟ προς ανα­το­λάς και ρίχνο­ντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά» του πολέμου.

- Ψήφι­σε στο Ευρω­κοι­νο­βού­λιο, μαζί με τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ελ. Λύση, ότι είναι ευλο­γία για την ευρω­παϊ­κή δημο­κρα­τία η λει­τουρ­γία των λόμπι και η ικα­νό­τη­τά τους να δια­μορ­φώ­νουν τις αντι­λαϊ­κές απο­φά­σεις της ΕΕ. Και αυτό μόλις λίγες μέρες μετά το σκάν­δα­λο Qatargate, στο οποίο εμπλε­κό­ταν ευρω­βου­λευ­τής του.

- Εν μέσω παν­δη­μί­ας και ενώ ασθε­νείς πέθαι­ναν εκτός ΜΕΘ, ψήφι­σε τρο­πο­λο­γία της ΝΔ στη λογι­κή της απο­θέ­ω­σης της «ατο­μι­κής ευθύ­νης». Μάλι­στα, με την τρο­πο­λο­γία ουσια­στι­κά δινό­ταν το «πρά­σι­νο φως» στην εργο­δο­σία για απο­λύ­σεις, ανα­στο­λές, συνο­λι­κά την έντα­ση της επί­θε­σης σε βάρος των δικαιω­μά­των των εργα­ζο­μέ­νων, με πρό­σχη­μα τον εμβο­λια­σμό και στο όνο­μα της προ­στα­σί­ας της δημό­σιας υγείας!

- Μαζί με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, απέρ­ρι­πτε τις τρο­πο­λο­γί­ες του ΚΚΕ για την κατάρ­γη­ση του ΦΠΑ στα είδη πλα­τιάς λαϊ­κής κατα­νά­λω­σης, την κατάρ­γη­ση των ειδι­κών φόρων κατα­νά­λω­σης στην Ενέρ­γεια, την απα­γό­ρευ­ση των πλει­στη­ρια­σμών πρώ­της λαϊ­κής κατοι­κί­ας, την επα­να­λει­τουρ­γία της ΛΑΡΚΟ.

Αντιπολίτευση στον λαό και στα συμφέροντά του

Το ρεσι­τάλ συναί­νε­σης του ΠΑΣΟΚ απο­δει­κνύ­ει πόσο «μού­φα» είναι η «αντι­πο­λί­τευ­ση» που λέει ότι θα κάνει, και μάλι­στα ο πρό­ε­δρός του, Ν. Ανδρου­λά­κης, λέει με θρά­σος ότι «θα συγκρου­στεί με τα μεγά­λα συμφέροντα»…

Οταν δια­χρο­νι­κά το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν λόγο ύπαρ­ξης να ενσω­μα­τώ­νουν λαϊ­κά στρώ­μα­τα, να σπέρ­νουν την απο­γο­ή­τευ­ση ώστε να εξυ­πη­ρε­τού­νται τα συμφέροντα…

Και, εκτός βέβαια από την επί­ση­μη αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή τους, καλό θα ήταν να μην ξεχνά­με ότι το ΠΑΣΟΚ έχει συν­δέ­σει την ύπαρ­ξή του δια­χρο­νι­κά με υπο­θέ­σεις και σκάν­δα­λα, όπως εξο­πλι­στι­κά, και πολ­λά ακό­μα… Είναι λοι­πόν προ­φα­νές ότι μετά τη μού­φα «προ­ο­δευ­τι­κή κυβέρ­νη­ση» του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα υπάρ­χουν και οι …μού­φες των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για «ισχυ­ρή αντι­πο­λί­τευ­ση» στη ΝΔ.

Το ΠΑΣΟΚ δεν αλλά­ζει. Είναι ένα κόμ­μα που έχει κυβερ­νή­σει για πολ­λά χρό­νια σε βάρος του λαού, όπως κυβέρ­νη­σαν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό άλλω­στε παλιά στε­λέ­χη του ΠΑΣΟΚ έχουν στε­λε­χώ­σει τόσο τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ. Παλιά στε­λέ­χη του ΠΑΣΟΚ έγι­ναν υπουρ­γοί από τον Τσί­πρα και τον Μητσο­τά­κη. Το ΠΑΣΟΚ δεν αλλά­ζει, και τον ίδιο ρόλο θα παί­ξει και μετά τις εκλο­γές της 25ης Ιού­νη. Και μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ θα παί­ζουν τον ρόλο της «συστη­μι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης», όπως ακρι­βώς τη θέλει το κατεστημένο.

Η λύση δεν βρί­σκε­ται προς τα πίσω, αλλά προς τα μπρος… Και μόνο το ΚΚΕ απο­τε­λεί πραγ­μα­τι­κό αντί­πα­λο στην αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης και στη συναί­νε­ση που της προ­σφέ­ρουν οι δυνά­μεις της σοσιαλδημοκρατίας.

Κ. Πασ.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο