Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ — Κίνα: Επαφές και παζάρια εν μέσω έντονης στρατιωτικής κινητικότητας

Οι ΗΠΑ «δεν πρέ­πει να τρέ­φουν τη φαντα­σί­ω­ση ότι δια­πραγ­μα­τεύ­ο­νται με την Κίνα από μία θέση ισχύ­ος», δήλω­νε στα τέλη της βδο­μά­δας ο εκπρό­σω­πος του κινε­ζι­κού ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γου­εν­μπίν, ενό­ψει των επί­ση­μων επα­φών που είχαν προ­γραμ­μα­τι­στεί να έχει στο Πεκί­νο μέσα στο Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο ο Αμε­ρι­κα­νός ΥΠΕΞ, Αντο­νι Μπλίνκεν.

Πρό­κει­ται για την επί­σκε­ψη που ο επι­κε­φα­λής του Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ είχε ανα­βά­λει τον χει­μώ­να — μετά την κατάρ­ρι­ψη κινε­ζι­κού «αερό­στα­του» πάνω από τις ΗΠΑ που η Ουά­σιγ­κτον χαρα­κτή­ρι­σε κατα­σκο­πευ­τι­κό — ενώ η αντι­πα­ρά­θε­ση των δύο πλευ­ρών εντεί­νε­ται σε μια σει­ρά μέτωπα.

Ο Γουάνγκ ανέ­φε­ρε ότι η Κίνα δεν συμ­φω­νεί με τον «φαύ­λο αντα­γω­νι­σμό» και πρό­σθε­σε ότι «η εξαι­ρε­τι­κά ανεύ­θυ­νη ηγε­μο­νι­κή συμπε­ρι­φο­ρά θα ωθή­σει την Κίνα και τις ΗΠΑ μόνο προς την αντιπαράθεση».

Από την αμε­ρι­κα­νι­κή πλευ­ρά, κυβερ­νη­τι­κοί αξιω­μα­τού­χοι εκτι­μού­σαν πριν την ανα­χώ­ρη­ση Μπλίν­κεν ότι δεν υπάρ­χουν προσ­δο­κί­ες για μεγά­λα «ρήγ­μα­τα» στον τρό­πο που οι δύο πλευ­ρές αντι­με­τω­πί­ζουν τις μετα­ξύ τους σχέσεις.

Είχε προη­γη­θεί η τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία των δύο ΥΠΕΞ, μεσο­βδό­μα­δα, κατά την οποία σημειώ­θη­κε η ανά­γκη για ανοι­χτούς διαύ­λους «ώστε να απο­φευ­χθούν λαθε­μέ­νοι υπο­λο­γι­σμοί και αντι­πα­ρα­θέ­σεις», αλλά και ότι «οι σινο-αμε­ρι­κα­νι­κές σχέ­σεις αντι­με­τω­πί­ζουν νέες δυσκο­λί­ες και προκλήσεις».

Την ίδια ώρα που εντεί­νε­ται ο αντα­γω­νι­σμός των δύο πλευ­ρών, το μπα­ράζ επι­σκέ­ψε­ων στην Κίνα από μεγα­λο­κα­πι­τα­λι­στές των ΗΠΑ που έχουν ισχυ­ρά επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα στην κινε­ζι­κή αγο­ρά, απο­τυ­πώ­νει τη συν­θε­τό­τη­τα της κατάστασης.

Στο τελευ­ταίο τέτοιο παρά­δειγ­μα, ο συνι­δρυ­τής της «Microsoft», Μπιλ Γκέιτς, βρέ­θη­κε στο Πεκί­νο και την Παρα­σκευή συνα­ντή­θη­κε και με τον Κινέ­ζο Πρό­ε­δρο, Σι Τζιν­πίνγκ, ο οποί­ος δήλω­σε ότι η Κίνα επι­θυ­μεί να διευ­ρύ­νει την επι­στη­μο­νι­κή και τεχνο­λο­γι­κή συνερ­γα­σία με όλες τις χώρες του κόσμου. Την προη­γού­με­νη μέρα ο Γκέιτς είχε συνά­ντη­ση με τον δήμαρ­χο Πεκί­νου, στο επί­κε­ντρο της οποί­ας βρέ­θη­κε η συνερ­γα­σία στον τομέα των φαρμάκων.

ΗΠΑ: Στρατιωτική συμφωνία για «ανεμπόδιστη πρόσβαση» στην Παπούα Νέα Γουινέα

Την ίδια ώρα, εντεί­νε­ται η στρα­τιω­τι­κή κινη­τι­κό­τη­τα ΗΠΑ και Κίνας στον Ειρηνικό.

Στα μέσα της βδο­μά­δας έγι­νε γνω­στό το περιε­χό­με­νο της συμ­φω­νί­ας στρα­τιω­τι­κής συνερ­γα­σί­ας που υπέ­γρα­ψαν ΗΠΑ και Παπούα Νέα Γουι­νέα, δια­σφα­λί­ζο­ντας «ανε­μπό­δι­στη πρό­σβα­ση» των αμε­ρι­κα­νι­κών δυνά­με­ων σε στρα­τιω­τι­κές βάσεις στη νησιω­τι­κή χώρα του Ειρη­νι­κού, αλλά και δυνα­τό­τη­τα να «τοπο­θε­τούν εξο­πλι­σμό», όπως και δικαί­ω­μα «απο­κλει­στι­κής χρή­σης» ορι­σμέ­νων ζωνών όπου μπο­ρεί να γίνουν «κατα­σκευα­στι­κά έργα» (δηλ. βάσεις).

Η Παπούα Νέα Γουι­νέα βρί­σκε­ται βορειο­δυ­τι­κά της Αυστρα­λί­ας, στην ίδια περιο­χή με τις Νήσους Σολο­μώ­ντα, με την κυβέρ­νη­ση των οποί­ων πέρυ­σι υπέ­γρα­ψε «αμυ­ντι­κή» συμ­φω­νία η Κίνα, προ­βλέ­πο­ντας μετα­ξύ άλλων δυνα­τό­τη­τα ανά­πτυ­ξης κινε­ζι­κών στρα­τευ­μά­των στα νησιά «για την προ­στα­σία προ­σω­πι­κού και μεγά­λων σχε­δί­ων της Κίνας».

Τη στρα­τιω­τι­κή κινη­τι­κό­τη­τα στον Ειρη­νι­κό απο­τυ­πώ­νει η άφι­ξη στο λιμά­νι Μπου­σάν της Νότιας Κορέ­ας, την Παρα­σκευή, του πυρη­νο­κί­νη­του αμε­ρι­κα­νι­κού υπο­βρυ­χί­ου «USS Michigan SSGN», ικα­νού να μετα­φέ­ρει μέχρι και 154 πυραύ­λους «Tomahawk».

Ασια­τι­κά ΜΜΕ σχο­λί­α­σαν ότι είναι η πρώ­τη φορά που ένα αμε­ρι­κα­νι­κό υπο­βρύ­χιο τέτοιου είδους στα­μα­τά στη Νότια Κορέα, εν μέσω μάλι­στα αυξα­νό­με­νων εντά­σε­ων και με την Πιον­γιάνγκ, η οποία πραγ­μα­το­ποί­η­σε νέες βαλ­λι­στι­κές δοκι­μές στα τέλη της βδομάδας.

Επι­πλέ­ον, την Τετάρ­τη, η Διοί­κη­ση Ειρη­νι­κού της αμε­ρι­κα­νι­κής Πολε­μι­κής Αερο­πο­ρί­ας είχε ανα­κοι­νώ­σει πως τέσ­σε­ρα βομ­βαρ­δι­στι­κά τύπου «B‑52» έφτα­σαν στη νήσο Γκουάμ, το νησί του νοτιο­δυ­τι­κού Ειρη­νι­κού όπου οι ΗΠΑ δια­τη­ρούν στρα­τιω­τι­κή βάση, που τα τελευ­ταία χρό­νια προ­σπα­θούν να ανα­βαθ­μί­σουν. Σχε­τι­κή δήλω­ση του στε­λέ­χους της αμε­ρι­κα­νι­κής Πολε­μι­κής Αερο­πο­ρί­ας Ράιαν Λουκς ανέ­φε­ρε ότι η άφι­ξη των «B‑52» στο­χεύ­ει στην ανά­δει­ξη της «ικα­νό­τη­τας του έθνους να ανα­πτυ­χθεί οπου­δή­πο­τε, οπο­τε­δή­πο­τε» και της «συνε­χι­ζό­με­νης ετοι­μό­τη­τας, προ­θυ­μί­ας και αφο­σί­ω­σης σε εταί­ρους και φίλους».

Είχαν προη­γη­θεί, την Πέμ­πτη, κοι­νές ασκή­σεις ΗΠΑ — Νότιας Κορέ­ας που ανα­μέ­νε­ται να συνε­χι­στούν και την επό­με­νη βδομάδα.

Στην Ευρώπη ο Κινέζος πρωθυπουργός

Τα παρα­πά­νω κατα­γρά­φο­νται ενώ περι­πλέ­κε­ται και το παζά­ρι ανά­με­σα στην Κίνα και την ΕΕ.

Το Σάβ­βα­το ο Κινέ­ζος πρω­θυ­πουρ­γός Λι Τσιανγκ ετοι­μα­ζό­ταν να ξεκι­νή­σει επα­φές στο Βερο­λί­νο, ως επι­κε­φα­λής της κινε­ζι­κής αντι­προ­σω­πεί­ας στις δια­κυ­βερ­νη­τι­κές δια­βου­λεύ­σεις με τη Γερ­μα­νία, που έχουν προ­γραμ­μα­τι­στεί για τις 20 Ιούνη.

Μετά ο Λι είχε προ­γραμ­μα­τι­στεί να βρε­θεί και στο Παρί­σι, για να λάβει μέρος σε Οικο­νο­μι­κό Φόρουμ, στις 22 και 23 Ιούνη.

Στα μέσα της βδο­μά­δας, η κυβέρ­νη­ση Σολτς είχε παρου­σιά­σει τη νέα «Στρα­τη­γι­κή Εθνι­κής Ασφά­λειάς» της, όπου η Κίνα χαρα­κτη­ρί­ζε­ται «εταί­ρος, αντα­γω­νι­στής και συστη­μι­κός αντί­πα­λος», με τον Γερ­μα­νό καγκε­λά­ριο να ανα­φέ­ρει ότι «τα στοι­χεία του αντα­γω­νι­σμού έχουν αυξη­θεί τα τελευ­ταία χρό­νια», αλλά και ότι η κυβέρ­νη­σή του θέλει να δια­τη­ρή­σει «ισορ­ρο­πη­μέ­νη» στά­ση στη στρα­τη­γι­κή της ένα­ντι του Πεκίνου…

Σε ένα τέτοιο φόντο, η Κομι­σιόν ζήτη­σε την Πέμ­πτη από τα 27 κρά­τη — μέλη της ΕΕ να απο­κλεί­σουν τα κινε­ζι­κά μονο­πώ­λια τηλε­πι­κοι­νω­νιών «Huawei» και ZTE από τα δίκτυα 5G (κίνη­ση στην οποία έχουν ήδη προ­χω­ρή­σει 10 χώρες της ΕΕ), επι­κα­λού­με­νη ζητή­μα­τα κυβερ­νο­α­σφά­λειας κ.τ.λ. Η νέα εξέ­λι­ξη προ­κά­λε­σε, όπως ήταν ανα­με­νό­με­νο, την έντο­νη αντί­δρα­ση του Πεκίνου.

Πηγή: Ριζο­σπά­στης.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο